La începutul lunii ianuarie 2011, la Viena va fi lansat volumul tânărului arhitect român Alexandru Calcatinge – „Visions of the Real. An architect’s approach on cultural landscape studies”, Editura LIT Verlag. Cartea va fi distribuită în Austria, Germania, Elveţia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Volumul apare în urma unui stagiu doctoral de un an de zile la Universitatea din Viena, Departamentul de Geografie şi Cercetare Regională.
“Peisajul cultural, un termen cu siguranţă auzit de mulţi dintre noi, prezintă o ambiguitate, şi în acelaşi timp o aparentă simplitate în construcţia sa, care îl fac dificil de abordat în aproape toată literatura de specialitate. Ambiguitatea acestui concept operativ, cum îl numim în carte, reprezintă totodată şi farmecul său. Vă propun astfel o analiză holistică şi sinoptică a unui concept importat şi deseori greşit înţeles la noi, într-o manieră ciclică, de la conceptele de spaţiu geografic şi timp, la cele de peisaj cultural, flaneur sau comunitate urbană (virtuală).
Astfel, cartea „Visions of the Real. An architect’s approach on cultural landscape studies”, care va fi lansată la Viena la începutul lui 2011, prezintă principalele idei care s-au conturat pe perioada stagiului doctoral de la Universitatea din Viena. Pentru un arhitect, nevoia de a înţelege spaţiul este imperioasă, iar necesitatea unei analize a conceptelor folosite des, a dus la parcurgerea unei vaste literaturi din domenii conexe precum geografie, sociologie şi filosofie, pentru a putea să conturez o serie de idei noi şi pentru a oferi o cunoaştere extinsă asupra studiului peisajului cultural. Odată parcursă această fundamentare teoretică, prezint o serie de studii de caz, pentru a asigura cititorului o experienţă întregită prin parcurgerea cărţii. Chiar dacă aceste ultime capitole se prezintă mai mult ca un apendice al abordării teoretice, ele pot fi parcurse fără a fi nevoiţi să vă fi însuşit teoriile şi conceptele prezentate la început.
Încerc astfel să propun în spaţiul relativ restrâns al cărţii, o abordare originală a conceptului de peisaj cultural oricărui individ care este interesat în cunoaşterea acestuia, fie el un profesionist în domeniu sau doar dornic de cunoaştere.”, a declarat Alexandru Calcatinge pentru AgenţiadeCarte.ro.
Alexandru Calcatinge este un tânăr arhitect, licenţiat în arhitectură la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, are titlul de master în Dezvoltare Regională şi Amenajarea Teritoriului, şi este doctorand în urbanism al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, membru al OAR Bucureşti, al ECOVAST Austria şi al ISUF (UK).
A efectuat un stagiu doctoral de un an de zile la Universitatea din Viena, Departamentul de Geografie şi Cercetare Regională şi a publicat o serie de articole de specialitatea în Statele Unite, Austria şi Romania. A participat, de asemenea, la numeroase conferinţe internaţionale şi naţionale, precum şi workshopuri de arhitectură şi urbanism în Romania şi în străinătate. Pentru mai multe informaţii puteţi accesa site-urile www.visionsofthereal.com şi www.calcatinge.ro.
Felicitari pentru reusita si sa speram ca o picatura din acest concept de peisaj cultural va ajunge si in Romania.
Seriozitatea, puterea de munca, placerea de a impartasi din experienta profesionala a autorului – proverbiala printre cunoscuti – garanteaza un debut editorial de succes.
Desi lucrarea a fost conturata in timpul stagiului vienez, ideea de concept cultural a existat in preocuparile autorului cu mult inainte de a fi descifrata teoretic. Imi aduc aminte cu placere cativa pasi facuti in acest sens, cu multi ani in urma, cand tinea sub observatie evolutia construirii unei cladiri, sediul unei institutii, de care era fascinat si pentru ca nu respecta „ritmul menuetului traditional” caracteristic unui „burg prafuit” dar pitoresc precum Mediasul.
Alex are talentul de a privi spre viitor ceea ce ochii obositi de povesti cu vanatoare de vrajitoare cu „turnire si calesti” nu o pot face.
Faptul ca studiul apare la Viena, demonstreaza in plus increderea editorilor ca acest titlu poate sta in rafturile bibliotecilor alaturi de alte lucrari din domeniu.
Inchei cu un citat din opera unei vizionare Eleanor Roosevelt „Viitorul apartine celor care cred in frumusetea viselor lor.”
Visele te vor duce departe.