Biblioteca Academiei Române găzduiește marți, 14 septembrie 2021, reuniunea „Ziua Națională a Constructorului“, manifestare dedicată specialiștilor care proiectează, cercetează, construiesc și contribuie prin activitatea lor la realizarea construcțiilor. Evenimentul este organizat de Federația Patronatelor Societăților din Construcții – FPSC, împreună cu partenerii sociali Federația Generală a Sindicatelor – FGS și Casa Socială a Constructorilor – CSC și va avea loc între orele 12-14, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ din Calea Victoriei 125.
Alături de reprezentanții breslei constructorilor, de personalități din mediului universitar și academic, sunt invitați să participe acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, Attila-Zoltan Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cristian Pistol, consilier de stat în Departamentul pentru dezvoltare, promovare și monitorizare a proiectelor de investiții în infrastructură, dr.ing. Cristian-Romeo Erbașu, președintele FPSC, ing. Radu Văcăreanu, rectorul Universității Tehnice de Construcții din București, arh. Corina Marinescu, reprezentant Technology Enabled Construction, și prof.ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, fost ministru al Lucrărilor Publice și actualul director general al Bibliotecii Academiei Române.
Ziua de 14 septembrie a fost declarată, prin Legea 350/2018, „Ziua Națională a Constructorului“, urmare a inițiativei și demersurilor FPSC pe lângă Parlamentul României, care a înțeles importanța sectorului construcții în economia românească.
Alegerea zilei de 14 septembrie se datorează semnificației deosebite pe carea acesta o are în istoria construcțiilor din România, fiind data la care, în anul 1895, au fost recepționate lucrările de execuție a Podului „Anghel Saligny“ sau Podul „Carol“ la Fetești, cu o lungime totală, inclusiv viaductele, de 4.087,95 m, lucrare emblematică, fiind la acea vreme cel mai lung pod în Europa și al doilea ca lungime din lume. Podul a fost inaugurat în chiar ziua recepționării, 14 septembrie 1895, cu un test de impresionant de rezistență, ce a constat în traversarea lui de un convoi de 15 locomotive, cu viteza de 60 km/h, urmat de un tren rezervat „oaspeților“, cu viteza de 80 km/h. Complexul Podului „Anghel Saligny“ a fost utilizat aproape un secol, până în 1987, când a fost inaugurat noul complex Pod Cernavodă, construit lângă el.
Evenimentul organizat la Biblioteca Academiei Române de Federația Patronatelor Societăților din Construcții va omagia breasla constructorilor români, parcurgând o istorie ilustrată documentar a realizărilor din ultimul secol și jumătate, cu trecerea în revistă a noilor tehnologii de proiectare, execuție și mentenanță a construcțiilor.