Pe 14 septembrie începe New Regional Cultural Cooperation 2021 (NRCC): Together, we matter, un program destinat sectorului cultural lansat de EUNIC Romania, în parteneriat cu EUNIC Serbia și EUNIC Moldova, cu sprijinul EUNIC Global.
New Regional Cultural Cooperation (NRCC) 2021 este un program profesional destinat dezvoltării competențelor și soluțiilor pentru sectorul cultural, prin stimularea schimbului și cooperării regionale în Europa Centrală și de Sud-Est. Principalul său obiectiv este consolidarea sectorului cultural și creșterea competențelor operatorilor culturali din Republica Moldova, România și Serbia.
Ca urmare a apelului de înscriere, lansat în luna august, au fost selectați 16 participanți din peste 50 de candidaturi depuse. În perioada 14 septembrie – 19 septembrie, aceștia vor avea parte de un program intensiv de ateliere, networking, schimb de experiență și bune practici, alături de traineri cu experiență în domeniu din România, Moldova, Austria, Polonia, Republica Cehă, Serbia, Belgia.
Focusul tematic al New Regional Cultural Cooperation 2021 este solidaritatea: Together we matter/ Împreună contăm. Publicul este invitat să participe la conferințele publice din cadrul programului, care vor avea loc în datele de 14, 16 și 17 septembrie, după cum urmează:
Primul eveniment va avea loc în deschiderea programului, pe 14 septembrie, de la ora 19.00, alături de artistul media, regizorul, coregraful și compozitorul Klaus Obermeier (AT) care va susține o conferință cu tema Interactive Space.
Conferința lui Klaus Obermaier va oferi o imagine de ansamblu asupra experienței sale de lucru cu tehnologii interactive în artele spectacolului, muzică și instalații. Accentul este pus pe proiectul de cercetare artistică „(St) Age of Participation”, o cooperare cu Ars Electronica Futurelab. Acesta examinează forme inovatoare de participare a publicului la arta media pe scenă și este o referință la paradigma reală a social media și a culturii de colaborare.
- Event: https://fb.me/e/6BZJD8Owb
- Unde: Rezidența BRD Scena 9, Strada Ion Luca Caragiale 32
- Când: 14 septembrie, între orele 19.00-20.00
- Lectura face parte din programul Where Art Thou?
Where ART Thou? Este un program al Rezidența BRD Scena9, dezvoltat în parteneriat cu Festivalul Amural și Festivalul Simultan, finanțat prin Fundația9 și rețeaua EUNIC România.
- Light Art: Public Space | Art & Technology – este titlul prezentării susținută de Răzvan Pascu, light artist și manager cultural, care va avea loc pe 16 septembrie, de la 19.00.
În conferința (sau intervenția) intitulată Light Art: Public Space | Art & Technology, Răzvan va vorbi despre folosirea luminii în artele vizuale ca substanță, ca material cu care se poate lucra, dar și despre experiența sa ca director artistic și co-fondator al festivalului vizual Amural.
Ce înseamnă să fii artist, dar și curator, și cum se poate lucra cu lumina în spații publice, care este filozofia din spatele Amural, care a devenit o platformă pentru artiști vizuali și digitali și este acum mai mult decât un festival, sunt câteva din subiectele care vor fi abordate pe 16 septembrie.
- Event: https://fb.me/e/12rm4JAbe
- Unde: La Goethe-Institut, Pavilionul 32, Calea Dorobanți 32
- Când:16 septembrie, între orele 19.00-20.00
- Lectura face parte din programul Where Art Thou?
- Round Table on Cancel Culture cu Nora Dorogan (MD), Erwin Kessler (RO), Virgil Nițulescu (RO), Joachim Umlauf (DE) este al treilea eveniment public, la care publicul este invitat pe 17 septembrie, de la ora 18.00.
Este fenomenul Cancel Culture bun sau rău? Mișcarea Cancel Culture sau Call-Out Culture este percepută în general ca o formă modernă de excludere în care cineva este expulzat din cercurile sociale sau profesionale – fie că este online, pe rețelele sociale sau în persoană. După ce numeroase cazuri de shaming online au devenit cunoscute pe scară largă, termenul „cancellation” a fost din ce în ce mai folosit pentru a descrie acest tip de acțiuni. Dezbaterea își propune să sublinieze rezultatul acțiunilor cancel culture generate de evenimente recente naționale și internaționale și să găsească cele mai bune modalități de a contracara discursurile / acțiunile / pozițiile / declarațiile publice care manipulează opinia publică, promovând adesea știrile false, apelând la sentimentul de solidaritate al sectorului cultural pentru păstrarea valorilor culturale comune.
- Event: https://fb.me/e/1H9UAekBd
- Unde: La Goethe-Institut, Pavilionul 32, Calea Dorobanți 32
- Când:17 septembrie, între orele 18.00-19.00
La finalul New Regional Cultural Cooperation (NRCC) 2021 va avea loc un incubator de proiecte în Belgrad, în perioada 3-7 noiembrie 2021. Participanții la program vor putea să prezinte idei și să dezvolte proiecte transfrontaliere, cu sprijinul unor finanțări oferite de rețeaua EUNIC și al partenerilor săi.
Organizatori și parteneri
NRCC este un proiect EUNIC România, în parteneriat cu EUNIC Serbia și EUNIC Moldova.
EUNIC este Reţeaua Institutelor Culturale Naţionale din Europa, cu 36 de membri din toate cele 28 de state membre UE
Parteneri locali
Universitatea București – Facultatea de Științe Politice și Centrul pentru Studii de Dezvoltare și Cooperare Internațională, Asociația Colectiv A Cluj-Napoca, Rezidența BRD Scena9 și proiectul Where Art Thou?