Joi, 17 iunie 2021, în amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române a avut loc lansarea a două volume semnate de Narcis Zărnescu, redactor șef al revistei ”ACADEMICA”, eveniment organizat de Editura Academiei Române. Lucrările, ”Introducere în doctrinologie. Tratat despre ştiinţa prognozelor minimale. Principii, strategii, ipoteze” şi ”Tratat de Receptologie extinsă. Principii, Modele, Repere hermeneutice pentru o Revoluţie conceptuală”, au fost prezentate de Acad. Răzvan Theodorescu, Vicepreședinte al Academiei Române și Coordonator al revistei ”ACADEMICA”.
**
Narcis Zărnescu
Introducere în doctrinologie. Tratat despre ştiinţa prognozelor minimale. Principii, strategii, ipoteze.
Lucrarea este recomandata, in primul rand, de Napoleon Pop, autor a peste 50 de cărți și studii în domeniul economiei și finanțelor, care în Cuvântul înainte, intitulat Despre un proiect al timpului la prezent, consideră că „Doctrinologia este un concept original și un sistem teoretic novator, în spaţiul practicii istorice, culturale, şi, mai ales, în cel al condiţiei umane […], care contribuie la bazele unei meta-conştiinţe epistemice”. În Cuvântul său inaugural, intitulat Pledoarie pentru o carte necanonică, Acad. Lucian-Liviu Albu constată „originalitatea abordării, faptul că nu este un manual standard, ci o carte necanonică, greu de clasificat, precum și eforturile autorului de a sintetiza un volum uriaș de informații […], pe baza căruia se construieşte cu răbdare un spaţiu metadoctrinal, fundamentat pe multiple orizonturi epistemice”. Simetric şi complementar, Postfața, semnată de Ilie Bădescu, MC, director al Institutului de Sociologie al Academiei Române, sintetizează câteva din ideile-cheie ale tratatului într-un subtitlu revelator (Un peregrin printre doctrine sau despre fiabilitatea meta-doctrinelor) şi conchide că „demersul autorului, însemnat și contributoriu, configurează una dintre cărțile cu totul remarcabile, reprezentative pentru domeniul metateoriei economice și nu numai.”
Narcis Zărnescu
A Treatise of Extended Receptology. Principles, Models, Hermeneutical Landmarks for a 21st Century Conceptual Revolution.
Acad. Alexandru Surdu, prefaţatorul lucrării, consideră Tratatul de receptologie extinsă. Principii, Modele, Repere hermeneutice pentru o Revoluţie conceptuală: „un admirabile commercium între filosofie, estetică, hermeneutică, teologie, istorie și literatură universală. Acest Tratat pare a fi, cel puțin pe plan european, o lucrare cu un grad înalt de originalitate, deschizătoare de perspective psiho-filosofice neașteptate în domeniul complex, vast și, nu de puține ori, misterios, al comunicării și receptării informației, valorilor, cunoașterii, mentalităților, culturilor și civilizațiilor”. Pe de altă parte, Acad. Al. Boboc, care semnează Postfața, afirmă că lucrarea „propune o nouă știință umanistă, receptologia, căreia îi defineşte principiile […], obiectivul final fiind « o revoluţie conceptuală pentru secolul 21 »”.