Joi, 24 iunie 2021, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Republica Moldova la răscruce de lumi, de Josette Durrieu și Floreant Parmentier, traducere din franceză de Florin Milan, prefață de Jean-Pierre Raffarin, postfețe de Jean-Pierre Chevenement și Catherine Lalumiere, apărut la Editura Cartier în colecția Cartier istoric, coordonată de Virgil Pâslariuc. Ediția franceză a apărut în 2019, la Editura Non Lieu. Vor participa: Igor Munteanu, Virgil Pâslariuc, Valentina Ursu. Moderator: Em. Galaicu-Păun.
Preț promoțional în ziua lansării.
„Această lucrare este despre diplomația parlamentară în acțiune într-un teritoriu în care ignoranța duce la strategii riscante, care constituie adesea factori de tensiune. La răscruce de lumi, Republica Moldova nu trebuie să fie terenul de joacă și de influență al marilor puteri. Republica Moldova este puntea de legătură între Uniunea Europeană și Rusia, iar diplomația parlamentară activă desfășurată de Josette Durrieu întărește dialogul menit să evite conflictele inutile.” (Jean-Pierre Raffarin, fost prim-ministru)
„Josette Durrieu și Florent Parmentier ne-au zugrăvit, în tuşe succesive, un portret, aproape impresionist, al Republicii Moldova. O țară de mărimea Belgiei, în epicentrul celor Trei Rome, o insulă de latinitate pierdută într-un ocean slav, o limbă (română) dar și o istorie, cea a Basarabiei, prinsă între Imperiul Otoman și Imperiul Rus, între România și URSS, între Uniunea Europeană și Federaţia Rusă, o situaţie geografică originală pe malul râului Nistru și în apropierea Odesei, nu în ultimul rând, o dorință de independență ce-şi are rădăcinile în sentimentul de a nu fi nici în Occident, nici în Est, ci alcătuind o punte între două părți ale Europei.” (Jean-Pierre Chevènement, fost ministru)
„Scurt pe doi, Republica Moldova însăşi este o Europă la scară redusă ce rezumă problemele și contradicțiile pe care Europa trebuie să le rezolve pentru ca numeroasele popoare care coexistă pe teritoriul său să trăiască împreună, în pace și prosperitate.
Lucrarea lui Josette Durrieu și Florent Parmentier e bogată în informații precise și reflecții asupra acestor realități complexe. Totodată această carte se citește și ca un roman de aventuri.” (Catherine Lalumière, fost ministru și fost secretar general al Consiliului Europei)
JOSETTE DURRIEU (n. 20 martie 1937, la Mazères-de-Neste, HautesPyrénées) este o femeie politică franceză, membră a Partidului Socialist, membră a Senatului francez între 1992 şi 2017, membră a delegației franceze din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și a Adunării Uniunii Europene, raportoare pentru Republica Moldova în anii 1993-2011, preşedintă a grupului de prietenie Franţa-Moldova din Senatul francez.
FL0RENT PARMENTIER (n. 15 iulie 1980, la Saint-Dizier, HauteMarne), doctor în ştiinţe politice, universitar francez, secretar general al CEVIPOF, Centre de recherches politiques de Sciences Po, şi cercetător-asociat în geopolitică la HEC. Cărţi publicate: L’empire au miroir. Stratégies de puissance aux Etats-Unis et en Russie, Genève, Droz, 2007 (traducere în română: Imperiul în oglindă. Strategii de mare putere în Statele Unite şi Rusia, Cartier, 2008); Moldavie. Les atouts de la francophonie, Paris, Non Lieu, 2010; Les chemins de l’Etat de droit. La voie étroite des pays entre Europe et Russie, Paris, Presses de Sciences Po, 2014; La révolution du pilotage des données de santé. Enjeux juridiques, éthiques et managériaux, Bordeaux, LEH, 2019; La Moldavie à la croisée des mondes (în colaborare cu Josette Durrieu), Paris, Non Lieu, 2019
Republica Moldova la răscruce de lumi, de Josette Durrieu și Floreant Parmentier (Cartier istoric). Broșată, 156 pag. Preț: 29 RON/119 MDL
Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/
Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/
În Cartier istoric au mai apărut:
Cartea foametei, de Larisa Turea
Secolul XXI. Istorie recentă și futurologie, volum coordonat de Alex Cistelecan
Teritoriile din estul Țării Moldovei sub administrația turco-tătară (1699 – 1806), de Ion Chirtoagă
Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova, de Mihai Gribincea
Imperiul trebuie să moară, de Mihail Zîgar
Odessa, de Charles King
Socialiștii. O moștenire (1835-1921), de Adi Dohotaru
România în secolul XX, de Francesco Guida
Eseu asupra încremenirii. O istorie subiectivă a Republicii Moldova, de Iulian Fruntașu
Coșmar în Balcani. Un sas transilvănean în cel de-al Doilea Război Mondial, (ediția a II-a) de Anna M.Wittmann
Aromânii: pretutindeni, nicăieri (ediția a III-a), de Nicolas Trifon
Însemnările unui guvernator. Chișinău 1903-1904, de S.D.Urusov
Biserica ortodoxă și puterea sovietică în RSS Moldovenească (1940 – 1991), de Valeriu Pasat
Istoria Gărzii de Fier. Un fascism românesc, de Traian Sandu
Dificila Unire, de Alberto Basciani
Introducere în istoria limbii și literaturii române, de Klaus Bochmann și Heinrich Stiehler
Bandiții, de Eric Hobsbawm
Despre istorie, de Eric Hobsbawm
Popoarele, statele și frica, de Barry Buzan
Republica Moldova: un stat în căutarea națiunii, de Matei Cazacu și Nicolas Trifon
Toți oamenii Kremlinului, de Mihail Zîgar
În curând:
Iunie 1940. Raptul Basarabiei în presa occidentală, de Dorin Dușceac
Era revoluțiilor (1789 – 1848), de Eric Hobsbawm
Era capitalului (1848 – 1875), de Eric Hobsbawm
Era imperiului (1875– 1914), de Eric Hobsbawm
Era extremelor (1914 – 1989), de Eric Hobsbawm
Istorii antisovietice, de Oleg Panfilov
Istorii antirusești, de Oleg Panfilov