Vineri, 11 iunie 2021, se ia startul cea mai importantă competiție fotbalistică din acest an: Campionatul European. Meciurile din CE20202 se desfășoară și la București și la Budapesta. Cu câteva minute înainte de a începe primul meci al reprezentativei Ungariei din cadrul grupelor Campionatului European, marți, 15 iunie 2021, de la 18:30, la Institutul Cultural Maghiar București, va avea loc vernisajul expoziției ”Hai, maghiarii! – De la Népstadion la Puskás Aréna”. Expoziţia prezintă prin intermediul unor fotografii şi planuri spectaculoase, respectiv poveşti legate de acestea, istoria de peste 70 de ani a unei locaţii importante din punctul de vedere al istoriei sportului maghiar, de la începutul lucrărilor de construcţie la Népstadion, în 1948, până în 2019, momentul inaugurării Puskás Aréna.
Ideea unui stadion al naţiunii s-a născut la începutul secolului XX. La întrunirea de trei zile a Comitetului Olimpic Internațional din 1911, organizat la Budapesta, baronul Coubertin îi promisese capitalei Ungariei Jocurile Olimpice din 1920, fiind întrunite toate condițiile necesare, cu excepția uneia: nu exista un stadion. Cu toate că s-au realizat proiectele, stadionul nu s-a construit, Primul Război Mondial zădărnicind visele olimpice. În 1947 Guvernul a decis să construiască în sfârșit Népstadion / Stadionul Poporului. Pe data de 12 iulie 1948 au început săpăturile pentru fundație, iar pe data de 20 august 1953 Népstadion a fost inaugurat în cadrul unor festivităţi grandioase.
Selecţionata Ungariei a jucat numeroase partide memorabile pe Népstadion, dar aici au avut loc şi derbyurile importante organizate în aceeași zi unul după celălalt dintre echipele capitalei (Ferencváros, Honvéd, MTK, Újpest sau Vasas) care au marcat istoria campionatului Ungariei, precum şi legendara întâlnire dintre actori şi jurnalişti (SZÚR). Din istoria Echipei de Aur cel mai important meci a fost cel din 23 mai 1954 împotriva Angliei. Englezii au sosit la Budapesta pentru a-şi lua revanşa în faţa echipei lui Puskás după înfrângerea suferită cu o jumătate de an în urmă la Londra, cu scorul de 6-3. Rezultatul a fost un eşec şi mai mare, selecţionata Angliei suferind în faţa a 100.000 de suporteri cea mai cruntă înfrângere din istoria sa de până astăzi, cu un rezultat de 7-1. După meci a devenit un proverb faptul că „englezii au venit pentru şapte zile şi au plecat cu şapte la unu”.
Népstadion nu a însemnat doar sport, ci şi alte evenimente culturale. În afară de meciuri de fotbal, legendarele concerte fac parte în aceeaşi măsură din memoria colectivă legată de Népstadion. Dintre concertele formaţiei Omega sau a superstarurilor precum The Rolling Stones, AC/DC sau Michael Jackson se remarcă în mod special concertul susţinut de Queen pe data de 17 iulie 1986, când Freddie Mercury a cântat în limba maghiară împreună cu şaizeci de mii de oameni un cântec popular maghiar (Tavaszi szél vizet áraszt…).
La 49 de ani de la inaugurarea Népstadion, pe data de 21 august 2002 stadionul devine Puskás Ferenc Stadion, jucătorul legendar atunci în vârstă de 75 fiind prezent la festivităţi.
La începutul anilor 2000 a devenit limpede că bătrânul Stadion Puskás Ferenc nu mai poate servi mult timp cauza sportului și a culturii. S-au propus mai multe alternative în privinţa stadionului, de la demolare la păstrare sau reconstruire. Între anii 2000–2010 s-au derulat mai multe licitaţii de proiecte și negocieri, dar nu s-a adoptat nicio decizie. În anul 2012 s-a anunţat o nouă licitaţie de urbanism pentru amenajarea întregii zone. Dintre toţi participanţii Skardelli György era singurul care – aducând motive economice, dar și sentimental-simbolice – a propus extinderea și reînnoirea stadionului existent în așa fel încât să fie demn de memoria lui Puskás Ferenc și de statutul de sanctuar naţional al sportului maghiar.
În Campionatul European de Fotbal din acest an pe acest stadion se vor juca patru partide.
// anunță Institutul Cultural Maghiar București