În luna iunie, Institutul Cervantes, în colaborare cu Filmoteca de la AECID, ICAA (Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales) și Filmoteca Española, AC/E și Academia del Cine, celebrează centenarul nașterii lui Luis García Berlanga, unul dintre regizorii de seamă ai cinematografiei spaniole. Cu această ocazie, cinefilii din întreaga lume vor putea viziona cu acces gratuit un ciclu de patru filme ce stau dovadă pentru traseul său exemplar și pentru evoluția sa ca cineast, punându-i în evidență mărcile inconfundabile ale identității sale creatoare, precum ironia mușcătoare și satira socială acidă: Esa pareja feliz (1951), Calabuch (1956), Plácido (1961), Patrimonio nacional (1981).
Filmele vor fi disponibile pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21:00 din ziua programată.
Luis García Berlanga s-a născut în 1921, în Valencia, unde a studiat Filozofie, Litere și Drept la Universidad Literaria. La 26 de ani, se mută la Madrid, unde se înscrie la Dirección del Instituto de Investigaciones y Experiencias Cinematográficas (IIEC). Acolo, Berlanga face parte din prima promoție de cursanți ai acestei noi fondate școli, fiind coleg, printre alții, cu Juan Antonio Bardem, Florentino Soria, Antonio del Amo și José Gutiérrez Maesso. În această perioadă, realizează câteva scurtmetraje documentare și de ficțiune și scrie o serie de scenarii.
Începuturile sale în lumea filmului sunt strâns legate de colegul său de studii, regizorul și scenaristul Juan Antonio Bardem, alături de care a regizat Esa pareja feliz (1951), primul lungmetraj din cariera ambilor, acesta fiind și filmul ce deschide seria prin care este celebrat Berlanga. În acest proiect, Berlanga se ocupă de filmare și de regia scenică, în timp ce lui Bardem îi revine lucrul cu actorii. Filmul conține deja elemente care vor defini stilul berlangian de apoi, precum dialogurile vii și rapide, critica socială sau accentul pus pe visurile pierdute ale oamenilor obișnuiți. Esa pareja feliz, un film extrem de acid și de critic față de o industrie cinematografică pe care o satirizează, nu are un succes imediat, având premiera la doi ani de la terminarea sa, abia după succesul celui de-al doilea film al lui Berlanga, Calabuch.
Al doilea film din program, Calabuch (1956), este probabil una dintre peliculele cele mai sensibile ale regizorului valencian. Cu o acțiune plasată într-un sat din țara sa, acest film, care de multe ori a trecut neobservat de critică în ansamblul creației lui Berlanga, este special prin optimismul, naturalețea și umorul fin, opuse sarcasmului și criticii corozive ce caracterizează cinematografia lui Berlanga, în special începând cu anii ’60.
Câțiva ani mai târziu, Berlanga regizează două dintre capodoperele sale: Plácido (1961) și El verdugo (1963). Al treilea film din programul nostru, Plácido, este o comedie cu un umor multistratificat – o altă trăsătură a stilului berlangian –, cu sarcasm și un comic dulce-amar, în care întâlnim 30 de personaje care sunt interconectate într-o tramă complexă. Subiectul, dezvoltat împreună cu scenaristul Rafael Azcona (colaborator frecvent al lui Berlanga începând de atunci și, doi ani mai târziu, coscenarist la El verdugo), pornește de la o noapte de Ajun de Crăciun, când proprietarul unei camionete încearcă să facă față comenzilor unui grup de doamne burgheze, care s-au gândit să organizeze o campanie de Crăciun cu motto-ul „Pune un sărac la masă”. Plácido s-a bucurat de o recunoaștere imensă încă din anul premierei, în 1961, și a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.
După moartea lui Franco și instaurarea democrației în Spania (în paralel cu dispariția cenzurii), Berlanga filmează faimoasa lui trilogie națională, din care în acest program este inclus cel de-al doilea film, Patrimonio nacional (1981). Aici, Berlanga reflectă cu sarcasm asupra sistemului politic și social decadent al franchismului târziu, precum și asupra a ce a rămas din acesta la începuturile democrației. Sunt anii în care regizorul va fi și președintele Filmotecii spaniole.
Cele patru filme incluse în programul dedicat celebrării lui Berlanga sunt reprezentative pentru diferitele etape creatoare ale acestuia și sunt titluri care poate nu au fost în lumina reflectoarelor așa cum a fost cazul clasicelor Bienvenido Míster Marshall (1953) sau El verdugo (1963) – incluse în ciclul „Clasicii alături de tine” din 2020, difuzat pe canalul Viemo al Institutului Cervantes –, dar sunt la fel de sclipitoare, tăioase și de un comic incisiv ce caracterizează întreaga filmografie a genialului regizor valencian.
Program
- 4 iunie: Esa pareja feliz (1951) de Luis G. Berlanga și Juan Antonio Bardem
- 11 iunie: Calabuch (1956) de Luis G. Berlanga
- 18 iunie: Plácido (1961) de Luis G. Berlanga
- 25 iunie: Patrimonio nacional (1981) de Luis G. Berlanga