În perioada 28 mai – 22 iunie 2021 expoziția „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor. Un proiect de antropologie vizuală”, aparținând antropologului Cătălin D. Constantin, va fi găzduită de Galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona. Expoziția cuprinde fotografii realizate cu ajutorul unei drone profesioniste, din unghiuri inaccesibile ochiului omenesc. Inaugurarea va avea loc joi, 27 mai, în prezența autorului. Cu acest prilej va fi lansat albumul „Somewhere over the Square” (co-ediție Peter Pan ART, București, Irish Architectural Archive, Dublin). Pentru orașele europene, piața e un loc crucial. Acolo duc arterele principale, acolo se află cele mai semnificative clădiri și statui. O piață de oraș european e un rezumat. Istoric, arhitectonic, cultural, social. Într-o piață de oraș se văd bine și, deseori, simultan toate straturile vieții omenești, ale vieții sociale. Piața orașului este, din acest punct de vedere, un spațiu privilegiat. Un palimpsest care vorbește, dacă știi să-l citești, despre istoria și viața așezării în epoci diferite.
Expoziția are o dublă latură, arhitecturală, dar și antropologică, pentru că piața este înțeleasă ca loc viu al orașului european, spațiu ce adună comunitatea și condensează istoria orașului. Scopul expoziției e să surprindă, prin imagine, inefabilul pieței, spiritul unui oraș chiar în inima lui, relevând un model istoric european al pieței.
Cătălin D. Constantin este editor de carte și antropolog. Predă la Facultatea de Litere a Universității din București. Teza de doctorat, susținută la Facultatea de Litere și publicată în 2013, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX, pornind de la jurnale inedite de epocă. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, Cătălin D. Constantin a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase volume de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Pentru cărțile pe care le editează, realizează cel mai adesea atât partea de îngrijire a textului, cât și conceptul grafic, socotind esențială combinația între cele două componente. Cea mai recentă carte pe care a scris-o, Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor, reprezintă o interpretare culturală și antropologică a piețelor urbane europene. Volumul Ferestre din București și poveștile lor, apărut în 2015 sub coordonarea sa, reeditat anul trecut, a urcat în câteva săptămâni de la apariție pe locul 1 în topul vânzărilor de carte din România. Realizează cercetări antropologice de teren în așezările aromâne din Munții Pindului. Coordonează de 5 ani seria săptămânală Conferințele de joi, de la Palatul Suțu, Muzeul municipiului București. A avut expoziții de autor în România, Spania, Turcia, Bulgaria, Azerbaidjan, Georgia, Polonia, Grecia, Irlanda, Italia.
Expoziția „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor“a fostitinerată prin co-finanțarea Administrației Fondului Cultural Național (2016, 2018, 2020) și a Ordinului Arhitecților din România – OAR (2018 și 2019), în peste 20 de orașe din 10 țări europene, iar selecția imaginilor pornește de la un număr de 100 de piețe, din peste 20 de țări europene. Expoziția reprezintă un demers inedit – este prima oară când un număr așa mare de piețe, din culturi diferite, sunt puse alături, pentru a construi un fir roșu al pieței europene.