Joi, 15 aprilie 2021, de Ziua Mondială a Artei, scriitorul și universitarul Dan Podaru, Consilier Local al Sectorului 1, București, a postat pe o rețea de socializare un video-dialog cu scriitorul și managerul cultural Dan Mircea Cipariu, video-dialog filmat în spațiile de la etaj ale Pieței Amzei din București, spații care nu au în prezent niciun circuit public de exploatare, deși pentru ele au fost și sunt cheltuiți bani din bugetul local al Sectorului 1 București. Dan Podaru propune ca acest spațiu să fie oferit unui circuit cultural public, numit chiar Spațiul Cultural Deschis Piața Amzei. ”E revoltător, e strigător la cer ca din banii publici să se fi cheltuit milioane de euro pentru această clădire care acum zace în inutilitate și se cheltuiesc și acum bani pentru întreținerea ei. Cred că acum ar fi nimerit pentru comunitatea culturală, pentru comunitatea Sectorului 1, realizarea acestui Spațiu Cultural Deschis Piața Amzei. Aici ar putea să aplice de la ONG-uri specializate în cultură și educație, până la creatori, scriitori, artiști vizuali, curatori și aici ar putea fi organizate de la bienale de artă până la târguri de carte specializate, de la carte de poezie până la carte de jazz. Aici s-ar putea organiza evenimente pro-lectură, recitaluri de poezie, proiecte și programe de educație culturală, arte vizuale, artă digitală și noile media. Tot aici ar putea fi prezentate foarte bine monumentele, personalitățile și operele culturale și artistice legate de Sectorul 1 și fel de fel de proiecte care țin de patrimoniul cultural și material al Sectorului 1, de proiecte de educație culturală, proiecte de stimulare a lecturii ori proiecte de intervenții culturale. Cred că tocmai această filosofie a unui spațiu cultural deschis în care creatorii și organizațiile non-guvernamentale pot să aplice ceva valoros, pentru a reda comunității tot ceea ce poate fi mai creativ și mai interesant, este necesar. Pentru că, altminteri, ar putea să devină un alt spațiu pe care să îl preia unii economic. Ori tocmai filosofia acestui proiect este că vrem să stimulăm comunitatea creatorilor din Sectorului 1 și vrem să oferim locuitorilor Sectorului 1 produse culturale de calitate și acces democratic la resurse culturale de calitate.”, a spus Dan Mircea Cipariu. ”Voi iniția o Hotărâre de Consiliu, în curând, și voi încerca să redau acest spațiu inutilizat, în acest moment, circuitului cultural și să redăm, de ce nu, oamenilor, cetățenilor din Sectorul 1 și creatorilor din București, care își vor putea realiza lansări de carte, vernisaje de fotografie sau vernisaje de pictură sau orice alt eveniment și proiect cultural.”, a declarat Dan Podaru.
Dan Podaru (n. 1972) este lector univ. dr. în cadrul Departamentului de Antropologie Culturală și Comunicare la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Este Doctor în Științele Comunicării din anul 2013. Domeniile sale de interes academic includ semiotica modei, fashion studies, studiile de gen și mutațiile de gen la nivelul modei, domeniul comunicării publice și interacțiunea universului modei cu publicitatea. În anul 2013, a publicat volumul Semiotica modei. Mutații de gen în moda contemporană la Editura Universității din București și este co-autor al volumelor Moda, gen și identitate, volum publicat în 2015 la Editura Tritonic, București, și Societatea contemporană, între comunicare artefacturală și stil, publicat în anul 2017 la aceeași editură, coautor România protestelor. 2017. Piața Victoriei vs. Cotroceni. În 2020, și-a lansat cel mai recent volum de poezii, ,,2”, apărut la Editura Meridiane. Este vicepreședintele PNL Sector 1 București și Consilier Local al Sectorului 1 București.
Dan Mircea Cipariu s-a născut la 7 septembrie 1972, București. Este licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Este scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (Editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (Editura Brumar, 2006) a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul ,,Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de Poezie și Jazz”. Între 2011 și 2021, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro CulturArt, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Dan Mircea Cipariu este un apreciat comentator de artă contemporană, cu cronici apărute în revista “Arta” (revista Uniunii Artiştilor Plastici din România), “Cultura”, “Luceafărul”, “Altitudini” şi AgenţiadeCarte.ro. A fost curatorul unor expoziţii la Bucureşti şi New York semnate de câţiva dintre cei mai importanţi tineri artişti vizuali din România: Mihai Zgondoiu, Francisc Chiuariu, Cristian Răduţă, Albert Sofian, Irina Tănase, Florin Tomescu, Bogdan Raţa, Miruna Moraru, Adrian Sandu, Anamaria Şerban, Daniel Brici, Virgil Scripcariu, Aurel Tar, Adrian Alexandru Ilfoveanu, Peter Madaras şi Dan Vişovan. Este directorul www.AgențiadeCarte.ro, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”. În decembrie 2002 a obținut titlul de Doctor în Filologie pentru tema doctorală de cercetare „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București.
https://www.facebook.com/podaru.dan.7/posts/10159380820029581