Ziua Mondială a Artei este sărbătorită pe data de 15 aprilie a fiecărui an, ca urmare a deciziei Asociației Internaționale a Artei, această dată fiind aleasă pentru a aduce un omagiu artistului poliedric care a fost Leonardo Da Vinci. Arta se naște sub diferite forme, dar principalele categorii (decelate pentru prima dată în Grecia antică) erau pictura, arhitectura, muzica, sculptura, dansul și literatura. În 1911, cinematografia a fost adăugată ca a șaptea artă de către criticul cinematografic Ricciotto Canudo.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Artei, la data de 15 aprilie, Accademia di Romania in Roma lansează, într-un spațiu virtual, proiectul expozițional „Expoziție de Artă cu Lucrări din Pinacoteca Accademia di Romania in Roma”. Pinacoteca Școlii de la Roma dispune de o arhivă cu lucrări de artă care au o puternică încărcătură istorică și emoțională și o valoare artistică semnificativă, fiind vorba de o colecție care s-a construit și s-a consolidat în timp, în ultimii 50 de ani. Operele care vor fi expuse, 23 de lucrări de pictură, grafică și litografie sunt realizate de artiști români și italieni: Alexandru Țipoia, George Țipoia, Horia Bernea, Ion Sălișteanu, Ion Grigore, George Mircea, Sorin Scurtulescu, Ion Sima, Tatiana Moscu, Cornelia Brăiescu Broască, Ion Mushceleanu, Ana-Maria Smighelski, Ligia Macovei, Ion Anghel, Ervent Nicogosian, Santha Iosif, Pina Molinari, Bruno de Angelis, Giancarlo Benelli, Vincenzo Maugeri.
Ziua Internațională a Artiștilor onorează acele personalități creative care lasă întotdeauna o evidență a contemporaneității pentru posteritate, a prezentului pentru viitor, care nu poate fi surprinsă în cărțile de istorie. Arta înflorește sufletul, bucură spiritul și contribuie la înfrumusețarea lumii în care trăim. Un proverb latin de acum 2000 de ani spune că: „Inter arma, silent Musae”, ceea ce înseamnă în perioadele de conflict sau de criză, Muzele amuțesc, creativitatea este redusă la tăcere. Dar, ca un corolar al acestui proverb, istoria a dovedit că arta poate contribui la reducerea la tăcere a armelor.Arta a fost mult timp o modalitate prin care societatea umană a reușit să facă față tragediei și a incertitudinii. Arta nu a încetat niciodată să existe și să servească umanității. În 2020 omenirea a intrat în carantină pentru a combate răspândirea virusului COVID-19, iar acest sector important al vieții și activități umane a fost, se știe, printre cele mai afectate. Acum, când cercetători din cele mai diferite domenii caută inclusiv în epocile trecute modele de inspirație pentru gestionarea epidemiilor și a izolării, rezultă tot mai limpede că arta este unul dintre pilaștrii fundamentali ai structurii sociale și ai echilibrului emoțional și mental, deci al sănătății individului și a societății.
Evenimentul va fi prezentat publicului pe data de 15 aprilie, pe pagina de Facebook ARR, unde vom încărca o scurtă descriere și link-ul către spațiul virtual care va găzdui reproducerile tablourilor. Expoziția va rămâne deschisă publicului pentru o perioadă de două săptămâni.
Expoziția nu prevede: program de deschidere pentru public și limită de durată a vizitei, tarife de acces, rezervări. Expoziția prevede, în schimb: independența și siguranța vizitatorilor, număr nelimitat de vizite, originalitatea abordării. Vă dorim vizionare plăcută!