În corola publicațiilor literare românești se cuvine să nominalizăm și revista „Climate literare”, care sărbătorește 15 ani de apariție editorială neîntreruptă, ajungând, în prezent, martie 2021, la numărul „135”.
Să recunoaștem, echipa redacțională, respectiv, domnii Ion Iancu Vale – director fondator, prof. dr. Gheorghe-Valerică Cimpoca – director editor și romancierul Anton Gagiu – director imagine, formează un trio demn de tot respectul și fac cinste orașului „panteon” (Henri Coandă), „Cetatea Eternă a românilor”, gândind la ISTORIA TÂRGOVIȘTE, autor dr. George Coandă.
Fiecare număr al revistei oferă cititorului rubrici interesante și nu de puține ori, palpitante.
Să amintesc întâi și-ntâi de prezența – extrem de rară – într-o revistă literară, recentă, a poetului Miron Scorobete. Nici nu-mi venea a crede că-i citesc numele. Ei bine, domnia-sa ne invită să relecturăm „Miorița”. Aș zice, mai ales, pentru acei care s-au grăbit să elimine balada – care este mai presus decât o baladă – din manualul școlar. Ei bine, înainte de orice, ne sugerează autorul, ar merita să studiem „Eneida” lui Vergiliu, pentru a înțelege că „mioara” este (în fapt) „eximia”, cea care prefigurează „jertfa hristică”.
Un alt nume care, pe mine, personal, m-a emoționat, este prezența poetei Maria Găitan Mozes. Născută în Basarabia, în urmă cu peste nouă decenii, venerabila doamnă a traversat ani înnegurați, pe care îi învăluie, acum, în mantia uitării, scriind versuri de o sensibilitate aparte.
Asemenea, și domnul Paul Leibovici se lasă legănat de dulci amintiri, scriind (în acest număr) despre „drumeț(iile) pe plaiurile românești”.
Și tot de departe, Sandrino Gavriloaia dorește să-l reactualizeze pe arhidiaconul Paul (cca 1627-1669) din Alep, cel care va lăsa viitorimii un „Jurnal de călătorie” prin Țările Române.
Și pentru că revista „Climate literare” apare la Târgoviște, îmi permit să reproduc din jurnalul lui Paul din/de Alep următoarea frază: „Am intrat în Târgoviște, marți, 29 noiembrie 1652. Seara au tras clopotele pentru praznicul Sf. Ap. Andrei. În această Țară a Valahiei se stă la slujbă mai mult decât în Țara Moldovei”.
Conchizând, apreciem revistei minuțiozitatea și diversitatea temelor abordate, prin semnăturile pe care le regăsim și pentru care tresăltăm, implicându-ne, sub semnăturile unor distinse personalități ale culturii și științei românești. Întotdeauna, atractivă, prin conținutul și veșmântul grafic.
Felicitări și frumoase împliniri!
Livia Ciupercă