2021 a adus cele mai numeroase oferte de proiecte pentru Ziua Culturii Naționale. Ministerul Culturii a primit 192 de proiecte, din care a finanțat 42 de proiecte cu suma totală de 2 milioane lei. Printre proiectele câștigătoare, cu a șasea notă în concurs, ”Zilele Culturii Naționale la MNLR”, organizate între 15-31 ianuarie 2021, reprezintă un program de evenimente on-line și off-line, de concursuri și de expoziții prin care publicului Muzeului Național al Literaturii Române din București i s-a oferit prilejul de a primi un conținut cultural de calitate. Practic, programul propus de instituția condusă de criticul teatral și universitarul Ioan Cristescu s-a constituit într-un veritabil festival al culturii naționale, un festival viu, cu spirit critic și european, conceput, după cum recunosc organizatorii lui, ”pentru a acoperi o paletă largă de domenii de activitate, fiind, în același timp, și o recunoaștere a celor care, prin talentul și erudiția lor, au contribuit sau contribuie semnificativ la promovarea culturii române, în țară și în străinătate”. Pe lângă materialele înregistrate și difuzate on-line cu scriitori, traducători, istorici, artiști vizuali, regizori, actori, muzicieni și arhitecți sau întâlnirile memorabile cu „oameni de poveste”, la sediul expoziției de bază din strada Nicolae Crețulescu 8 și la Casele Memoriale ale MNLR, ghidajele tematice pentru copii și adulți, au fost lansate mai multe expoziții temporare la sediile MNLR Crețulescu, MNLR HUB Griviței, la Biblioteca Academiei Române și în două centre comerciale: București Mall Vitan și Plaza România.
O adevărată și ne partizană casă a literaturii și artelor românești contemporane, într-un program în care am putut urmări scriitori și artiști din generații și geografii literare diferite, printre aceștia, la o repede ochire, îi amintesc pe academicienii Eugen Simion, Ioan-Aurel Pop, criticii literari Andreea Răsuceanu, Bogdan Crețu și Paul Cernat, scriitorii Florina Ilis, Ioana Pârvulescu, Ioana Nicolaie, Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Vasile Ernu, Ion Mureșan, Cosmin Perța, Matei Vișniec, maeștrii Ion Caramitru și Mircia Dumitrescu.
Dan Mircea Cipariu
fotografie de Dan Vatamaniuc / MNLR
În perioada 15 – 31 ianuarie 2021, Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul Ministerului Culturii, a organizat o serie de evenimente on-line și off-line, dedicate culturii naționale și importanței sale în context european. Programul evenimentelor a fost conceput pentru a acoperi o paletă largă de domenii de activitate, fiind, în același timp, și o recunoaștere a celor care, prin talentul și erudiția lor, au contribuit sau contribuie semnificativ la promovarea culturii române, în țară și în străinătate.
Programul poate fi accesat la următoarea adresă web:
https://mnlr.ro/zilele-culturii-nationale-la-mnlr-15-31-ianuarie-2021/