În perioada 30 decembrie 2020 – 30 ianuarie 2021, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează o nouă ediție a Festivalului Filmului Românesc în Israel, în sistem VOD pe platformele online ale Cinematecilor din Tel Aviv, Ierusalim, Haifa, Holon, Hertzliya și Sderot, în format online. Programul va include o serie de filme aparținând patrimoniului cinematografiei românești, semnate de regizori precum Lucian Pintilie, Ion Popescu-Gopo, Mircea Daneliuc, Andrei Blaier, Radu Gabrea și Mircea Săucan. Curator al ediției 2020 a Festivalului Filmului Românesc în Israel este Iris Lackner, critic de film, conferențiar și director al MovieMania. Fiecare film va beneficia de proiecții online cu subtitrare în limba ebraică, fiind disponibil spre vizualizare doar în Israel. Festivalul este organizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Arhivei Naționale de Film și DACIN SARA.
În cadrul programului, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza evenimente online dedicate patrimoniului de film românesc și a producțiilor de film care au pus bazele istoriei cinematografiei românești pe plan național și internațional, cu participarea unor specialiști români și israelieni din domeniul cinematografiei.
Evenimentele vor fi transmise pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv și pe canalul oficial de Youtube.
Astfel, vor fi prezentate următoarele filme româneşti:
Reconstituirea, regia Lucian Pintilie (1968, 100 min., subtitrare în limba ebraică)
Sinopsis: Povestea reconstituirii unui banal incident, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliție, se transformă într-o crimă.
„Pretextul fiind reconstituirea în scopuri ipocrit educative a unui delict minor de către procuratură, Miliție, cu sprijinul unei echipe de cineaști, Lucian Pintilie propune, în fond, o incursiune în subconștientul românesc colectiv. Construit ca un film documentar, ca un film-dosar de existență, Reconstituirea, prin valoarea lui estetică, este o epopee, o frescă a infernului moral și spiritual românesc din perioada comunistă. Un film cu o densă suprapunere de straturi, cu multiple sensuri și semnificații filosofice.” (Sursa: cinemagia.ro)
Scurtă istorie, regia Ion Popescu-Gopo (1956, 10 min.)
Sinopsis: Filmul de zece minute premiat la Cannes în 1957 cu primul premiu Palme d’Or din istoria cinematografiei românești, Scurtă istorie concentrează povestea devenirii umanității, de la nașterea sistemului nostru solar la zborul în cosmos.
Prea mic pentru un război atât de mare, regia Radu Gabrea (1969, 77 min., subtitrare în limba ebraică)
Sinopsis: Mihai este un băiețel care trăiește o experiență cumplită în război. Rămânând singur în urma morții tatălui, își caută prietenul și astfel ajunge în linia întâi. Războiul văzut și trăit de un copil de trupă care își urmează prietenii soldați în linia întâi a frontului.
Filmul de debut al regizorului Radu Gabrea a ajuns la Cannes în 1971, în noua secțiune paralelă Quinzaine des Réalisateurs, după ce câștigase deja premiul juriului pentru tineret la Locarno.
Meandre, regia Mircea Săucan (1966, 94 min., subtitrare în limba ebraică)
Sinopsis: Trei intelectuali aflați într-un moment de criză interioară, în care valori morale, precum originalitatea și îndrăzneala, libertatea de creație și nonconformismul, se văd copleșite de înfrângerea asumată și de conformism.
Ilustrate cu flori de câmp, regia Andrei Blaier (1975, 86 min., subtitrare în limba ebraică)
Sinopsis: Laura ajunge dintr-un orășel de pe malul Dunării pentru a scăpa de o sarcină nedorită. Ea se adresează Irinei și mamei acesteia pentru un avort provocat în urma căruia moare. Copleșită de o vină care nu-i aparține, Irina se sinucide.
Proiecțiile filmului sunt dedicate in memoriam Draga Olteanu Matei (1933-2020), una dintre marile actrițe ale teatrului și filmului românesc.
Iacob, regia Mircea Daneliuc (1988, 117 min., subtitrare în limba ebraică)
Sinopsis: Iacob, un miner din Transilvania, este bănuit pe nedrept că ar fi furat aur. Drept pedeapsă, Iacob e transferat la o altă mină, mai îndepărtată de casă. Efortul este epuizant, drumul spre casă fără sfârșit. De Crăciun, pentru a scurta timpul ajungerii la familie, Iacob se urcă pe furiș în funicularul minei. Dar zgomotul roților se oprește: de sărbători, pentru două zile, mina oprește curentul electric, iar Iacob rămâne suspendat la 200 de metri deasupra prăpastiei.
Programul exact al proiecțiilor urmează a fi publicat în curând pe site-ul oficial și pe canalele de social media ale ICR Tel Aviv, precum și pe site-urile cinematecilor participante.
// anunță ICR.