spot_img

Pianista Ana Silvestru, concert dedicat copiilor orfani de la Revoluție

Moment emoționant oferit de pianista Ana Silvestru, de la Zurich, copiilor români rămași orfani în urma Revoluției din 1989. Acompaniată de soprana Christina Daletska, artista a interpretat un celebru cântec de leagăn compus de Modest Mussorgski, „Yeryomushka’a Lullaby”. Miniconcertul susținut aseară face parte dintr-o serie de mai multe concerte de apartament oferite online publicului, în vreme de pandemie, de artiști care performează în capitala Elveției, precum pianista Ana Silvestru, violonistul Cosmin Bănică – concertmaistru la Tonhalle Zurich, baritonul Niklaus Kost și sopranele Christina Daletska și Dana Grigorcea Monioudis. 

„Acum 31 de ani, copii și părinți au fost împușcați și striviți de roțile tancurilor pentru ca noi să trăim din plin libertatea și viața cu tot ce ne oferă ea, să ne bucurăm de succes, de prieteni și de frumos. Cu gândul la ei am creat și interpretat cu emoție acest moment special. Îi mulțumesc Christinei Daletska pentru acest moment extraordinar”, a declarat pianista Ana Silvestru.

 

Seria de concerte online oferite de Ana Silvestru a debutat în luna iunie, când Institutul Maghiar a invitat-o să susțină un concert online în cadrul „Stagiunii de Marți seara”. Piano Concert No. 3 de Béla Bartók susținut atunci a inclus atât partitura de solist, cât și cea de orchestră.

 

Din dorința artistei de a crea și oferi publicului artă și emoție într-o perioadă incertă, de a rămâne conectată cu publicul, prietenii și familia, cu care nu s-a întâlnit deloc de la începutul pandemiei, Ana Silvestru a continuat seria reprezentațiilor, iar începând cu luna noiembrie, a înregistrat o serie de concerte împreună cu violonistul Cosmin Bănică, concertmaistrul orchestrei Tonhalle Zurich și fost concertmaistru al Filarmonicii din București, laureat al Concursului George Enescu, tenorul Niklaus Kost sau cu violonistul Ștefan Tarara, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai tinerei generații din România, câștigător al Concursului George Enescu în 2014.

 

Pe 7 decembrie, împreună cu baritonul Niklaus Kost, Ana Silvestru a interpretat ciclul „Fără soare” de Modest Musorgski.

 

Concertele susținute de Ana Silvestru împreună cu violonistul Cosmin Bănică („Concertant” de George Enescu, „Sonata” de Cesar Franck și „Tambourin Chinois” de Fritz Kreisler) au fost dedicate Asociației pentru Democrație și Justiție, promotor al educației juridice în România.

 

„Admirăm munca extraordinară pe care Asociația Vă Vedem Just o face în școli și ne bucurăm dacă acest concert le poate face munca mai ușoară. Invităm publicul să doneze pentru cauzele susținute de asociație”, a adăugat Ana Silvestru.

 

Conturile Asociației „Voci pentru Democrație și Justiție” în care se pot face donații sunt:

RO34INGB0000999905740856 – RON;

RO66INGB0000999905740862 – EUR;

RO71INGB0000999905740869 – USD.

BIC: INGB; SWIFT: INGBROBU

 

Ana Silvestru locuiește la Zurich. După terminarea studiilor de licență la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa profesorului Viniciu Moroianu, și-a continuat studiile de master la clasa reputatului maestru Konstantin Șerbakov, la Universitatea de Arte din Zurich, primind prestigioasa diplomă de solist concertist, cu cele mai înalte distincții. A susținut recitaluri și concerte în peste 12 țări de pe patru continente și promovează muzica românească în străinătate – cu accent pe cea a lui Dinu Lipatti.

 

Despre Ana Silvestru, pianistul Konstantin Șerbakov, cu care a studiat pentru masterat la Universitatea de Arte din Zurich, spunea că este „extrem de talentată”, iar celebrul pianist rus Dmitri Bashkirov preciza că este „strălucit înzestrată, cu un temperament artistic viu, un sunet splendid si un repertoriu vast…”.

 

Singura apariție din anul acesta a Anei Silvestru pe o scenă din România a avut loc în luna ianuarie, cu ocazie Galei de balet „Carmen Sylva”, la care au participat unii dintre cei mai buni balerini din lume.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508