Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, Juriul Premiului Naţional pentru Debut în Poezie “Traian T Coșovei”, ediţia a VII-a, compus din scriitorii Dan Mircea CIPARIU, Ştefania COŞOVEI, Adrian SUCIU, a anunțat câștigătorul ediției. În concurs au fost înscrise regulamentar 19 grupaje, dintre acestea, trei au ajuns în finală, iar câștigător a fost ales grupajul Oxanei Gherman. Premiul constă în publicarea volumului de debut de către Editura Tracus Arte. Organizatorii Premiului Naţional pentru debut în poezie ”Traian T. Coşovei” au fost Asociaţia Culturală Direcţia 9 în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din București, Editura Tracus Arte și AgențiadecArte.ro.
”Jurizând asupra celor 19 grupaje înscrise oficial şi regulamentar în concurs, un număr de grupaje fiind descalificate pentru nerespectarea Regulamentului de înscriere, juriul a decis prezenţa în finală a trei grupaje, aparţinând autorilor Mihaela Anca FARCAŞ, Oxana GHERMAN și Ionuț MANEA.
În urma dezbaterii asupra grupajelor finaliste, în a doua etapă a jurizării, Juriul a decis că Premiul Naţional pentru Debut în Poezie „Traian T Coşovei”, constând în publicarea volumului de debut de către Editura Tracus Arte, va fi oferit Oxanei GHERMAN.
Juriul a constatat că manuscrisul premiat este cel mai elaborat și mai bine structurat dintre cele trei manuscrise finaliste în perspectiva unui debut iminent, acesta fiind și criteriul final care a fost aplicat în jurizarea asupra celor trei grupaje rămase în finală, apropiate ca valoare artistică.
Mult succes tuturor și să ne vedem sănătoși la următoarele ediții ale Premiului Național pentru Debut în Poezie ”Traian T COȘOVEI”!
Dan Mircea CIPARIU
Ştefania Coşovei
Adrian SUCIU”
***
Poetul Traian T. Coşovei, născut pe 28 noiembrie 1954, în Bucureşti, a aparţinut generaţiei literare optzeciste. A absolvit Facultatea de Filologie (secţia română-engleză) în 1978, cu o lucrare despre Beat Generation, poezie americană contemporană. De asemenea, Traian T. Coşovei a fost membru fondator al Cenaclului de Luni. A debutat în presa literară în 1978, în revista România Literară, iar debutul editorial a avut loc în 1979, la Cartea Românească. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1980. Începând din 1996 a lucrat la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti, Departamentul Relaţii Publice, şi la publicaţia Museion, înfiinţată de el şi editată de MNLR. În anul 2002 a înfiinţat Cenaclul „La formarea ideilor”, cenaclu exclusiv de proză. În 2002 a participat ca redactor pentru limba engleză la realizarea CD-ului Mihai Eminescu. Din 1998 a iniţiat la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti „Institutul de glasuri” (prelecţiuni în spiritul junimist) – acţiune ce reunea personalităţi marcante ale culturii române contemporane.
***
Oxana Gherman s-a născut la 6 august 1987 în Antonești / Ștefan Vodă, Republica Moldova. Absolventă a Universității „Ion Creangă” din Chişinău (2010). Este lector la Facultatea de Filologie a Universității „Ion Creangă” din Chișinău. Publică cronici literare în revistele „Quadrat”, „Sud-est cultural”, „Vocea Basarabiei” ș.a. S-a lansat ca poetă în cadrul Cenaclului „Republica” de la Chișinău.