Duminică, 22 noiembrie 2020, de la ora 10:00, la Hipodromul de la Ploiești va avea loc reuniunea care va încheia sezonul hipic 2020, eveniment ce se va desfășura fără prezența publicului și cu transmisiune online pe pagina de Facebook Complex Hipodrom Ploiești. Pentru prima dată în istoria de sute de ani a acestui sport în plan internațional, milioane de admiratori ai calului de rasă au rămas în fața ecranelor, încurajând continuitatea fenomenului de la distanță.
„Premiul de închidere” va fi principala cursă a programului de trap de la Ploiești care va cuprinde alte patru alergări incluse în cadrul celei de-a 14-a reuniuni a anului. Evenimentul se va încheia prin două curse de galop pentru cai Pur Sânge Englez organizate de Jockey Club Român în parteneriat cu CSM Ploiești. Programul complet al zilei poate fi consultat la această adresă.
În continuarea evenimentelor care marchează împlinirea a 145 de ani de la fondarea instituției, Premiul Jockey Club «Alexandru Plagino» este dedicat celor 95 de membri fondatori care s-au reunit prin pasiunea pentru cai pentru a da României cel de-al treilea Jockey Club din lume. La 8 ianuarie 1875, primul vicepreședinte ales a fost Alexandru Plagino. Acesta a fost în funcție până în anul 1880, coordonând, alături de Dimitrie Grigore Ghica și Gheorghe Manu, care s-au alăturat mai târziu, activitatea Clubului care a inclus organizarea primelor curse de cai după regulamentele occidentale. Cursa dotată cu premiul jubiliar va lua startul la ora 12:10 și se va desfășura pe o distanță de 1.800 de metri, fondul de premiere fiind în valoare de 6.000 de lei.
Cea de-a doua alergare de galop, Premiul EcoElectric, va fi o cursă de sprint, pe distanța de 1.100 de metri, dezvăluind calitățile înnăscute ale calului-atlet Pur Sânge Englez, considerat cel mai rapid cal din lume. Cursa care va încheia sezonul va lua startul la ora 12:40, fiind dotată cu un fond de premiere în valoare de 4.000 de lei. Compania care a dat numele acestui premiu nu se află la prima acțiune în sprijinul cailor. Prin calitatea de furnizor românesc de independență energetică, EcoElectric a organizat o campanie de strângere de fonduri pentru a opri cheltuielile cu energia electrică a unui adăpost pentru 60 de cai, cheltuieli care se ridicau la suma de 900 de lei lunar prin folosirea unui generator care funcționa cu benzină. Adăpostul a primit, astfel, un sistem de energie regenerabilă format din șase panouri fotovoltaice, costurile lunare fiind reduse la 0, iar atmosfera fiind eliberată de 1.500 de kg de CO2.
La cele două curse, organizate prin implicarea Jockey Club Român, instituția care reprezintă România în cadrul Federației Internaționale a Autorităților Hipice (IFHA), vor lua parte cai născuți în România și în străinătate, însă antrenați în România, aparținând atât proprietarilor de stat, cât și proprietarilor privați. Fondul de premiere va reveni primilor trei cai plasați, conform deciziei Comitetului Alergărilor din cadrul Jockey Club, rațiunea principală a evenimentului fiind aceea de a susține proprietarii și crescătorii de cai Pur Sânge Englez din România și, implicit, de a menține continuitatea alergărilor, în special în această perioadă în care fenomenul sportiv este puternic afectat de restricțiile impuse de pandemie.
La reuniunea anterioară, desfășurată la data de 25 octombrie 2020, „Premiul Jockey Club 145 de ani” a fost câștigat de calul Nordic Blue cu jocheul Valentin Atanasov. Înregistrarea cursei este disponibilă pe site-ul www.jockeyclub.ro, parte din cronica evenimentului.
Despre Alexandru Plagino
Alexandru Plagino (1821-1894) a fost primul Vicepreședinte al Jockey Clubului Român, după înființarea acestuia. S-a născut într-o familie boierească de origine greacă, deținătoare a unor întinse moșii în zona Râmnicului Sărat. Era nepotul de fiică al Domnitorului Alexandru Moruzi, care a domnit în mai multe rânduri, atât în Țara Românească, cât și în Moldova, și care a fost Mare Dragoman al Porții Otomane. Era, de asemenea, strănepot al Domnitorului Constantin Moruzi și urmaș al familiei Rosetti. Alexandru Plagino a fost mare proprietar funciar și om politic, ocupând numeroase funcții de răspundere: prefect al Poliției din București (1850-1851), mare logofăt (1852), secretar de stat (1854-1856), senator și deputat, ministru de Finanțe în guvernul Țării Românești (1861-1862), președinte al Senatului României (1869-1871), trimis special la Madrid și Lisabona în vederea recunoașterii Independenței României, ministru plenipotențiar al României în Italia (1885-1891) și Marea Britanie (1891-1893).
Despre Jockey Club
Prestigiul, noblețea și integritatea calului Pur Sânge Englez sunt cultivate prin alergările de galop în plan internațional, generând un fenomen care face parte din cultura și patrimoniul fiecărei țări. Domeniul galopului aduce importante valori economice în plan mondial. Bucureștiul este, în continuare, singura capitală europeană care nu deține un hipodrom, Jockey Club susținând încă de la începutul anilor ’90 eforturile de recuperare a patrimoniului său în urma demolării Hipodromului de la Băneasa, în anul 1961.
Jockey Club Român este o instituție istorică sinonimă cu evoluția sporturilor hipice în țara noastră. Inaugurat în anul 1875, Jockey Club a avut menirea de a coordona și reglementa activitatea hipică în plan național, de a încuraja dezvoltarea calului Pur Sânge Englez, toate acestea în permanentă legătură cu instituțiile internaționale. La scurt timp de la fondare, Jockey Club a devenit un club reprezentativ al vârfurilor societăţii româneşti, printre membrii fondatori aflându-se urmași ai aristocrației românești și ulterior având printre membrii săi prim-miniștri ai României, miniștri, parlamentari, diplomați străini, intelectuali și artiști de marcă. Președinția de onoare a aparținut Regilor României, iar conducerea efectivă a clubului a fost asigurată de personalități care, de asemenea, nu o dată s-au aflat în fruntea conducerii țării.
Jockey Club a redobândit rolul de societate de ameliorare pentru rasa de cai Pur Sânge Englez, după o întrerupere de peste 70 de ani, din anul 2019 fiind autoritatea privind Registrul Genealogic – Stud Book în România.
Raţiunea de existenţă a Jockey Club rămâne şi astăzi aceea de a încuraja sporturile hipice în România și de a promova valori culturale și morale ce se împletesc firesc cu pasiunea pentru cai, dovedind continuitatea unei activități începute în urmă cu 145 de ani.