spot_img

FNT 30 / FNT ALTFEL: Secțiunea Spectacole invitate

Ediţia aniversară din acest an a Festivalului Naţional de Teatru transformă constrângerile unui prezent sever în oportunitatea de întâlnire cu un trecut de care ne este dor. Datorită formatului online avem prilejul de a fi spectatorii unor spectacole-patrimoniu.

Cele două producţii invitate în prima şi ultima zi de festival sunt momente de excepţie din trecutul recent al artei teatrului. Pe site-ul www.fnt.ro, duminică, 22 noiembrie, de la ora 19:00 sunteţi aşteptaţi să colindaţi prin Livada de vişini de A.P. Cehov, imaginată de Giorgio Strehler la Piccolo Teatro din Milano. Duminică, 29 noiembrie, de la ora 23:00 veţi putea fi martorii tragediei Electra de Sofocle, în regia lui Antoine Vitez, de la Théâtre National de Chaillot. Cei doi regizori-reper ai secolului XX au fost oaspeţi în ţara noastră, iar participarea spectacolelor ce le-au purtat semnătura au generat de fiecare dată evenimente primite cu entuziasm cultural.

 

Criticul de teatru George Banu scria în volumul „Livada de vişini. Teatrul nostru”: „La Strehler, personajele Livezii de vişini se asimilează unor delăsători, care aşteaptă în spaţiul tranzitoriu al Antepurgatoriului. Strehler şi-a construit spectacolul pornind de la această intuiţie. Uneori, o singură frază e de ajuns: ea valorează mai mult decât un caiet de regie. Spectacolul lui Strehler schiţează peisajul dantesc peste care s-au înstăpânit aşteptarea nesfârşită şi jocurile copilăreşti ale delăsătorilor incurabili.”

 

Despre Electra în regia lui Antoine Vitez, acelaşi George Banu îşi aminteşte cu o caldă nostalgie: „Acest spectacol, admirabil captat de către un mare regizor de cinema argentinian, Hugo Santiago, este totodată un film. Îl putem privi cu atenție, cu gravitate și, în același timp, îi putem admira profunda densitate tragică, lipsită de spectacular, de orice retorică, cu o încărcătură tragică la care putem fi sensibili, noi cei de astăzi, amintindu-ne de Vitez, care acum 30 de ani era la București, de care m-am despărțit la aeroport și pe care nu l-am mai revăzut apoi.”

 

Obstacolul ne-prezenţei fizice se transformă în şansa de a fi împreună spectatori ai unor opere de artă surprinzător de actuale, cu un impact emoţional nealterat de trecerea timpului. Este modalitatea generoasă prin care FNT 30 / FNT ALTFEL oferă o revizitare a teatrului de artă din perspectiva prezentului. Astfel putem adăuga noi nuanţe de interpretare, putem decodifica noi mesaje şi, de ce nu, noi surse de inspiraţie pentru un viitor ce se anunţă a fi spectaculos.

 

Duminică, 22 noiembrie, ora 19.00, www.fnt.ro 

 

LIVADA DE VIȘINI / IL GIARDINO DEI CILIEGI
De: Anton Pavlovici Cehov

Traducerea: Luigi Lunari, Giorgio Strehler
Regia: Giorgio Strehler
Scenografia și costumele: Luciano Damiani
Muzica: Fiorenzo Carpi

 

Cu: Cip Barcellini, Valentina Cortese, Franco Graziosi, Monica Guerritore, Claudia Lawrence, Giulia Lazzarini, Gianfranco Mauri, Marisa Minelli, Renzo Ricci, Piero Sammataro, Renato De Carmine, Enzo Tarascio

Producător: Piccolo Teatro Milano (Italia), 1973

Durata: 2h 40min

Spectacol în limba italiană cu subtitrare în limba română

 

Duminică, 29 noiembrie, ora 23.00, www.fnt.ro 

 

ELECTRA
De: Sofocle

Traducerea: Antoine Vitez

Regia filmului: Hugo Santiago
Regia de teatru: Antoine Vitez
Scenografia și costumele: Yanis Kokkos
Muzica de teatru: Georges Aperghis

Înregistrare video: INA éditions

Cu:

Evelyne Istria, Valérie Dréville, Eric Frey, Jean Claude Jay, Redjep Mitrovitsa, Maïté Nahyr, Grégoire Ingold, Alain Ollivier, Charlotte Clamens, Hélène Avice, Cécile Violl

 

Producător: Théâtre National de Chaillot (Franța), 1986

 

Durata: 1 h 40min

Spectacol în limba franceză cu subtitrare în limba română

 

FNT 30 / FNT ALTFEL

(online, TVR, on-air)

FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU

Ediția a 30-a, 22-29 noiembrie 2020 

 

PRODUCĂTORI:

UNITER – Uniunea Teatrală din România

Televiziunea Română

 

PROIECT CULTURAL FINANŢAT DE:

Ministerul Culturii

 

PROIECT REALIZAT ÎN PARTENERIAT CU 

Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte

 

PARTENERI:

Institutul Cultural Român

ITI – Centrul Român al Institutului Internaţional de Teatru

 

SPONSOR:

Fundația „PROCULTURA” Magdalena și Ovidiu Buluc

 

PARTENER PRINCIPAL:

MOL România

 

CU SPRIJINUL:

DEDEMAN

 

POWERED BY: 

EUROPA FM

 

PARTENERI DE TRADIŢIE:

RADIO ROMANIA, prin canalele: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Romania Internațional, Radio București și Teatrul Național Radiofonic

 

Radio RFI România

 

PARTENERI INSTITUŢIONALI:

Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București

Teatrul Odeon

Teatrul ACT

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Teatrul Bulandra

Teatrul Evreiesc de Stat

Teatrul Masca

Teatrul Mic

Fundația „Teatru Contemporan” și Teatrul de Comedie

Compania „Passe Partout Dan Puric”

Spider Film

Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Teatrul Național Cluj-Napoca

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania „Tompa Miklós”

Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov

Teatrul „Szigligeti” Oradea

Teatrul „Tamási Áron” Sfântu-Gheorghe

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara

Teatrul „Eugène Ionesco” Chișinău

Les Ateliers Nomad

myStage.ro

 

PARTENERI MEDIA INTERNAŢIONALI: 

Radio Europa Liberă

Deutsche Welle

Theatrescu.com

 

PARTENERI MEDIA:  

Phoenix Media

Radio Clasic

Marie Claire

Harper’s Bazaar

Femeia

Cosmopolitan

 

Ziarul Metropolis

Teatrul Azi

Revista Amfiteatru

Observator Cultural

Zile și Nopți

VestiBune.com

Modernism.ro

Jurnalul.ro

Cotidianul.ro

DCNews

 

PARTENER DE MONITORIZARE:

MediaTrust

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508