Editura Meronia a publicat un nou album superb alcătuit de arhitecta Cristina Țurlea, autoare a altor trei cărți importante în domeniu („Arhitectura şi spaţiile publice”, „Cronica restaurării Palatului vechi BNR” – volum nominalizat la Anuala de arhitectură 2011-, „Centrul istoric financiar-bancar al Bucureştilor”, toate apărute la Editura Cadmos și parțial Editura Meronia). Cartea se concentrează pe spaţiul european, în ultimul mileniu, prezintă detaliat şi analizează elemente de arhitectură a clădirilor bancare şi simbolistica lor, precum şi decoraţiile ornamental-simbolice ce dau valoare acestor minunate edificii. Au fost avute în vedere mai mult de 200 de clădiri, aparţinând unor mari bancheri, industriaşi, comercianţi, asociaţii profesionale sau sociale şi, nu în ultimul rând, unor state. Sunt edificii ce de multe ori reprezintă oraşe, comunităţi, epoci şi stiluri de arhitectură, dar despre care se ştiu prea puţine.Volumul este structurat în patru capitole.
Primul capitol prezintă un istoric al clădirilor financiar bancare pe teritoriul Europei, pe parcursul ultimului mileniu, clădiri care intrat în patrimoniul mondial.
Cel de-al doilea capitol se concentrează pe elemente de arhitectură şi simbolistica lor, precum: stilul arhitectural, volumetria şi geometria spaţiilor, fațadele – ritmuri și registre, colonada şi stilurile acesteia, intrările, frontoanele și elementele de accent, ferestre, ancadramente, sisteme constructive şi elemente de mobilier urban, statui şi fântâni.
Cel de-al treilea capitol – cel mai amplu – este dedicat decoraţiilor de arhitectură, ornamenticii exterioare şi interioare a clădirilor, atât din punct de vedere arhitectural, cât şi al simbolisticii lor. Aici se împleteşte strâns descrierea arhitecturală cu prezentarea pe larg a simbolurilor, a dimensiunii de semnificaţie a elementelor construite, cu ecouri în mitologie şi psihologie.
Cel de-al patrulea capitol este dedicat exclusiv clădirilor cu destinaţie financiar –bancară de pe teritoriul României, clădiri ce se regăsesc adesea pe lista monumentelor istorice.
Deşi prezintă o analiză specifică de arhitectură, cartea este destinată unui public larg: de la persoane oarecare interesate de cultură şi patrimoniu construit, la studenţi, profesori, până la orice turist care încearcă să cunoască valorile unui oraș.
Atât modul de abordare, cât şi limbajul folosit, inclusiv modul de detaliere a anumitor elemente specifice de arhitectură şi ornamentică a clădirilor recomandă această carte pentru promovarea culturii arhitectural artistice europene.
Albumul are 240 pagini, format 21/30cm, cartonat, cu 666 de imagini color.
Cristina Țurlea – Simboluri în arhitectura palatelor financiar-bancare. 9 secole de arhitectură în 666 imagin. Ediție îngrijită de Stelian Țurlea. Editura Meronia. 240 pag.