Povestea piesei centrale expusă până la sfârșitul anului la galeria Cuhnie din Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia începe de la nucul tăiat din curtea UNArte București, căruia Sergiu Chihaia îi dă o nouă viață și o nouă semnificație, prin folosirea bucăților de trunchi și a crengilor acestuia ca bază a unei instalații site-specific, realizată integral din lemn colectat.
Firul narativ se constituie din trei secvențe în care lemnul vorbește, deschizând un dialog despre impactul plasticului asupra mediului înconjurător. Ce mai au de spus crengile de copac după ce cad? Cum poți crea fără a distruge? Este posibilă educația ecologică prin artă?
Cadru didactic titular la UNArte București, Sergiu Chihaia nu se dezice de dimensiunea pedagogică a practicii sale artistice și propune prin expoziția „IT`S UP/DOWN TO US” un exercițiu de conștientizare a impasului ecologic în care ne aflăm.
În plin lockdown, în primăvara acestui an, curatorul Hans Ulrich Obrist disemina pe contul său de Instagram, sub hashtag-ul #CreateArtForEarth, o acțiune de mare amploare pornită de la un open call inițiat de Judy Chicago, Swoon și Jane Fonda, în parteneriat cu Fire Drill Fridays, Greenpeace, Muzeul Național al Femeilor în Artă din Washington și galeriile Serpentine din Londra, prin care artiști din întreaga lume erau invitați să propună lucrări realizate în orice mediu artistic, care să fie inspirate de schimbările climatice, oferind în acest fel un răspuns creativ la criza ecologică globală. Tot anul acesta, Olafur Eliasson – numit recent Ambasador al Bunăvoinţei pentru Schimbări Climatice de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și artist cunoscut mai ales pentru instalațiile sale de mari dimensiuni care problematizează încălzirea globală – a lansat, pe 1 iulie 2020, aplicația Earth Speakr, care le dă șansa locuitorilor din întreaga Europă să fie vocea Pământului, exprimându-și opiniile cu privire la viitorul climei. Alți artiști contemporani recunoscuți internațional, precum Subodh Gupta, Vik Muniz, Nik Gentry sau El Anatsui, folosesc în practicile lor artistice cu precădere materiale reciclate.
Prin expoziția sa de la Mogoșoaia Sergiu Chihaia se raliază acestei tendințe eco în arta contemporană și, totodată, unei mișcări globale de ecologizare, în care reducerea consumului de plastic joacă un rol esențial. Crengile de copac îmbrăcate în plastic, care agățate de tavan generează un soundscape specific, dau măsura senzației de sufocare din cauza poluării, pe care oamenii, plantele și animalele deopotrivă sunt nevoiți să o îndure, uneori cu prețul unei calități scăzute a vieții, alteori chiar cu prețul vieții. Abordând astfel tematica eco, Sergiu Chihaia chestionează consumul de lemn în sculptura contemporană și în același timp punctează un paradox stringent al zilelor noastre: apa, care reprezintă o sursă de viață, este comercializată în peturi de plastic, atât de dăunătoare mediului înconjurător. Expoziția personală Sergiu Chihaia „IT`S UP/DOWN TO US” este curatoriată de Ana Negoiță și rămâne deschisă publicului în perioada 31 octombrie – 31 decembrie 2020, în măsura în care evoluția epidemiologică o permite. De asemenea, artistul are în plan, de Noaptea Muzeelor, un performance artistic constând într-un dans ritualic de iertare și de mulțumire închinat Naturii, dar urmează să vedem dacă și cum această acțiune se va putea concretiza.
Ana Sultana Cipariu