spot_img

Literatură pe ziduri şi în pahare

Ultima zi a Festivalului de Literatură şi Vin – prima ediţie, 2-4 decembrie 2010 – s-a concentrat în câteva locuri speciale din Timişoara. Seara a fost petrecută, ca de obicei, în compania mai multor scriitori, la Cercul Militar Timişoara. Lansări de carte, vizionări de scurt-metraje, întâlniri cu prietenii literaturii, difuzarea părţii a doua a filmului „Boemă de Timişoara”, lecturi publice, pahare cu vin de calitate şi virtuozităţi ale discursurilor poetice din generaţii şi geografii literare diferite, toate acestea au fost doar câteva dintre elementele definitorii ale zilei a treia de literatură şi vin.

De la Adrian Bodnaru, la happening-urile lui Ion Barbu

Scârţ Loc lejer – prima locaţie a ultimei zile de festival. Două lansări de carte, mulţi prieteni, poveşti şi aplauze. Prima carte lansată a fost „O legătură de chei” a lui Adrian Bodnaru, Editura Cartea Românească, 2010. „În acest tip de poezie, vocaţia versului scurt are un fior bacovian. Primul efect e unul de ritm muzical, uneori cititorul e vexat, frustrat până înţelege”, a spus Tudor Creţu despre poezia lui Adrian Bodnaru. „Cartea asta face parte din viaţa mea de la miazăviaţă, cu o privire spre copilărie. E o trimitere directă către copilărie, de la vârsta mea de 40 de ani. Am poveşti despre eroii mei de atunci care erau mecanici, tractorişti şi şoferi de basculante” – a mărturisit Adrian Bodnaru.

Tot în Scârţ, altă lansare, de data aceasta a fost vorba despre caricaturistul Ion Barbu şi al său „Imn hăituit de bărbaţi”, Editura Brumar, 2009, o antologie de poezie românească rezonată de desenele şi fotografiile cunoscutului artist. Ion Barbu a prezentat şi un filmuleţ cu realizarea ilustraţiei: o serie de fotografii în care trupul feminin, cel atât de provocator de inspiraţie, a devenit suport pentru grafisme. Celebrul caricaturist a prezentat, de asemenea, şi o serie de filmuleţe cu proiecte sau cu happening-uri realizate în oraşul său natal, Petrila, dar şi în Timişoara, filmuleţe montate de Rolland Szedlacsek. Într-unul dintre aceste happening-uri, autorul împreună cu alţi iubitori de frumos le serveşte petrilenilor poezie pe ziduri: timp de trei zile aveau de gând să scrie versuri din poeţi români celebri pe zidurile gri ale oraşului. „Am aflat că poliţia era pe urmele noastre aşa că nu am mai continuat şi în a treia zi. În ziua a doua, poliţiştii, îmbrăcaţi în civil, şi-au notat tot ce era scris pe pereţi şi au raportat superiorilor că cei care scriam eram atât de proşti încât ne semnam sub. Şi au luat la rând numele şi registrele de la evidenţa populaţiei să afle adresele Anei Blandiana, lui Virgil Mazilescu, Traian T. Coşovei şi alţii. Dar pentru că era şi un Ion Barbu printre ei, au venit la mine. Până la urmă am scăpat doar cu un avertisment”, a povestit Ion Barbu.

„Poezia vinului”, la D’Arc

În acelaşi timp, în Cafeneaua D`Arc, scriitorii V. Leac şi Valentin Talpalaru au lansat două volume. V. Leac a lansat „Toţi sunt îngrijoraţi”, Editura Tracus Arte, 2010, un volum de poezie lansat recent. Venit tocmai de la Iaşi, după 18 ore de mers cu trenul, Valentin Talpalaru a ajuns şi el, în sfârşit, la Timişoara, unde vinul şi literatura s-au îmbinat atât de frumos timp de trei zile. Pentru a aduce un omagiu licorii aducătoare de inspiraţie, ieşeanul a lansat antologia „Din poezia vinului”, Editura Opera Magna, 2010. În acest volum pot fi savurate versuri aparţinând unor poeţi din toate timpurile, de la Vergiliu, la Ioan Budai Deleanu şi Octavian Goga, până la Ştefan Augustin Doinaş şi Grigore Hagiu.

„Boemă de Timişoara”

La Cercul Militar Timişoara,  a treia seară a continuat cu vizionarea părţii a doua a filmului documentar „Boemă de Timişoara”. „Filmul a fost destul de greu de ilustrat. Am încercat să facem un dualism între ce înseamnă de fapt boema şi o cronică pe care am încercat să o îmblânzim. Fenomenul boemei e mult mai amplu. Există diferite perspective de a aborda boema şi e foarte greu să rezolvi într-o oră de film. Noi am ales ceea ce am crezut că e mai reprezentativ din film”, a declarat Gelu Şfaiţer, regizorul peliculei. După proiectarea filmului au urmat lecturile publice, care au început cu Costel Stancu. Acesta a citi o selecţie de poezii din mai multe volume ale sale. Pe scenă au urmat Daniela Raţiu şi Marcel Tolcea, cu „bicicletele” sale. A urmat Ioan Groşan care a continuat suspansul apariţiei mult aşteptatului său roman „Un om din est”.  „Nimeni nu ar fi crezut că acest roman va fi scris până la urmă pentru că prozatorul Ioan Groşan a tras de timp vreo trei zeci de ani”, a spus Robert Şerban despre romanul lansat în a doua zi de festival. În cadrul lecturii publice, prozatorul a ales, însă,să citească din romanul „O sută de ani de zile la Porţile Orientului”, Editura Polirom, 2007, captând imediat atenţia publicului printr-un umor fin şi un limbaj livresc. Au urmat Ioan Bodnaru, Marian Oprea, Berko Ilin, Tudor Creţu şi Robert Şerban. Acesta a citit un fragment de proză din volumul „Prima beţie”, care face parte din colecţia „Prima dată” a editurii Art, un volum în care au semnat 19 scriitori printre care şi Robert Şerban, Florin Iaru, Şerban Foarţă, V. Leac, Daniel Vighi etc.

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508