spot_img

“Tu ce vrei să lași în urmă?”

Iulia Gabriela Sîrbu este antreprenor cultural, coordonator și fondator al Centrului de Artă Aluniș și al asociației non-profit omonime dedicată revigorării tradițiilor și promovării Munților Buzăului prin artă și cultură, mamă și locuitor al satului Aluniș. Încă dinainte de inaugurarea centrului de artă,  dar mai ales după, Iulia Gabriela Sîrbu colaborează constant cu artiștii locali, cu ghizii montani, cu producătorii locali de miere sau produse pe bază de plante medicinale, precum și cu reprezentanții autorităților locale, implicându-se frecvent în activitățile comunității și inițiind, printre altele, „Tu ce vrei să lași în urmă?”, prima campanie de ecologizare a Văii Buzăului, care va avea loc în weekend-ul 3 – 4 octombrie 2020. Ana Sultana Cipariu a dialogat, în exclusivitate pentru AgentiadeCarte.ro, cu Iulia Gabriela Sîrbu despre proiectele și programele Aluniș Art Center.

 

Ana Sultana Cipariu: Tu ai ales acest loc sau locul te-a ales pe tine? Altfel spus, cum s-a întâmplat să te stabilești cu reședința permanentă de la București la Aluniș (via Sibiciu de Jos)?

Iulia Gabriela Sîrbu: Cred ca ne-am ales reciproc. Pentru mine, e primul loc, și pot spune asta după ce am călătorit foarte mult în toată lumea, unde inima mea e în deplină pace. Nu am mai simțit nicăieri bucuria asta simplă de a exista. Sunt recunoscătoare în fiecare zi că Alunișul m-a ales pe mine, că m-a primit.

Desigur, în plan concret, a fost un șir lung de întâmplări și coincidențe, eu doar am vrut să pictez, să petrec câteva săptămâni la țară, în primăvara lui 2017. Au trecut trei ani și jumătate de atunci.

Ana Sultana Cipariu: Când ai preluat școala din sat, înainte de a renova clădirea pentru a o transforma în ceea ce numim azi „Aluniș Art Center”, a trebuit mai întâi să scoți mari cantități de deșeuri din curte și din incinta școlii. Cum a ajuns să se strângă aici atât de mult gunoi?

Iulia Gabriela Sîrbu: Școala era abandonată de peste 10 ani din lipsa copiilor în sat. Cei tineri au plecat la oraș sau în străinătate, școala a rămas în paragină și a devenit un fel de depozit de gunoi. Am scos două camioane mari de gunoi, nici nouă nu ne-a venit să credem. Problema asta cu gunoiul… e una națională.

Ana Sultana Cipariu: Concret, care este strategia ta pentru această primă campanie de ecologizare a Văii Buzăului, care va avea loc în weekend-ul 3 – 4 octombrie 2020?

Iulia Gabriela Sîrbu: Nu am avut o strategie, ci o problemă. Alunișul este un punct turistic cu totul și cu totul special, parte dintr-o zonă considerată sacră, numită și „Athosul românesc”. Aici se află un ansamblu de așezări rupestre și biserica de piatră Aluniș, monument UNESCO. De aici pornesc traseele montane spre schiturile de la Nucu – Poiana Cozanei. Din păcate tot pe aceste trasee s-a adunat în timp un munte de gunoaie. Aceeași situație este pe albia pârâului Aluniș. Dintotdeauna a existat obiceiul de a se arunca „la gârlă” sau „la vale” undeva gunoiul din curte. Dar până de curând acesta a însemnat: frunze, crengi, paie, toate biodegradabile.

Obiceiul a rămas, gunoiul s-a schimbat, devenind toxic: plastic, metal, chimicale si multe altele otrăvitoare pentru mediu.

Prin acest prim demers adresăm atât obiceiul, cât și concret problema. Avem o campanie de comunicare la nivelul întregii comune, în primul rând încercăm sa îi implicăm pe cei tineri (și foarte receptivi) pentru a schimba comportamentul întregii comunități, mai ales că există acum colectarea gunoiului și inclusiv colectare selectivă dacă se dorește.

În al doilea rând, cu ajutorul voluntarilor, dăm un exemplu și facem curat. Nu cred că vom schimba mentalități și obiceiuri de zeci de ani într-un weekend, strategia noastră este perseverența în acest caz. Eu glumesc uneori, dar este adevărat: nu au ei atât gunoi, cât putem noi strânge.

Avem și sprijinul primăriei comunei Colți, reprezentată de primarul nou ales dl. Gheorghe Ștefan, care are o viziune progresistă și orientată către dezvoltarea sustenabilă a zonei, sunt optimistă că lucrurile odată începute vor fi schimbate definitiv în mod benefic pentru întreaga zonă.

Ana Sultana Cipariu: Este clar că te alimentezi cu energie de la acest loc cu încărcătură deosebită, dar resurse umane, materiale, de unde accesezi?

Iulia Gabriela Sîrbu: Până în acest moment toate proiectele centrului de artă au fost finanțate din resurse proprii, sperăm că favorabilitatea și simpatia largă de care ne bucurăm să se materializeze într-un sprijin concret al proiectelor viitoare.

Ana Sultana Cipariu: Există la noi în țară și alte zone rurale care s-au transformat complet în urma unor acțiuni de ecologizare și a unor proiecte cultural-artistice. Cum crezi tu că va influența centrul de artă pe care îl coordonezi satul în care se află?

Iulia Gabriela Sîrbu: Eu cred că Alunișul de abia aștepta să înflorească. Sunt tare fericită când se întâmplă ca unul din bătrânii satului să mă oprească pe uliță și să mă întrebe „ce spectacol avem sâmbăta asta do’nșoară?”. S-a creat obiceiul să avem câte un eveniment, fie un concert (de muzică clasică, de cobză, de muzică mistică românească, de caval), fie un atelier creativ, cum ar fi pictură de mandale, curs de fluiere, vernisaje de artă contemporană, etc. Nu ne-am așteptat să devenim atât de repede obiectiv turistic noi înșine, dar suntem tare bucuroși de numărul mare de vizitatori și de feedback-ul entuziast. Sunt oameni care vin special în weekend la Aluniș pentru a participa la atelierele noastre, sunt oameni care locuiesc în zonă (Buzău, sau Valea Buzăului) care vin special pentru expozițiile pe care le găzduim. Pentru mine personal este o sursă continuă de bucurie modul în care oamenii răspund proiectelor noastre, online sau atunci când ne trec pragul.

Sunt vizitatori care nu au fost poate niciodată până acum să vadă o expoziție de artă contemporană și fac asta la Aluniș pentru prima dată, iar felul în care relaționează cu lucrările în sine sau comentariile lor sunt de o autenticitate și de o frumusețe copleșitoare. Eu simt că ne-am atins scopul punând un public atât de divers, turiști de toate vârstele, din toată țara față în față cu acte culturale atât de diferite.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508