A doua zi de literatură şi vin, din cadrul primei ediţii a festivalului cu acelaşi nume de la Timişoara, a fost una plină de evenimente literare, dar şi de…degustări pe măsură. Lansări de carte şi de reviste, mese rotunde, proiecţii de filme, lecturi publice şi lecţii exemplificatoare de oenologie. Toate au fost posibile la Timişoara, în cadrul Festivalului de Vin şi Literatură, eveniment ce se derulează între 2 şi 4 decembrie 2010. Ziua de vineri a coincis, de asemenea, şi cu aniversarea a cinci ani de la apariţia ghidului săptămânal timişorean 24-FUN. Romanul lui Ioan Groşan, „Un om de Est”, este cea mai vândută carte a festivalului.
Ieri, vineri, 3 decembrie 2010, la cafeneaua D`Arc, a avut loc o masă rotundă „Dilema Veche”, pe tema exportului literar, invitat special fiind Marius Chivu. În acelaşi loc, o oră mai târziu, scriitorul Ioan Groşan a lansat volumul „Un om din Est”, Editura Tracus Arte, 2010. Un roman aşteptat, care „l-a chinuit” pe scriitor şi care, în sfârşit, a ieşit în lume. Romanul a fost prezentat de Robert Şerban şi a fost cartea cea mai vândută la Festivalul de Literatură şi Vin.
În cafeneaua Scârţ Loc Lejer au avut loc lansările revistelor „Forum studenţesc”, „Subcultura” şi „La plic”. „Forum studenţesc” este o revistă literară care a luat naştere în anii ’80 şi în care se regăseau tinerii sriitori din Cenaclul Pavel Dan, o generaţie valoroasă din care fac parte Viorel Marineasa, Mircea Pora, Daniel Vighi, Petru Ilieşu, Ioan T. Morar, Marcel Tolcea, Eugen Bunaru etc. În prezent, în paginile acestei reviste culturale se regăsesc tineri aparţinând generaţiei 2000, printre care Tudor Creţu, Alexandru Potcoavă, Moni Stănilă, Adriana Tudor Gâtan, Marian Oprea, Ana Puscaşu, Marius Aldea, Octavia Sandu etc.
Seara, vinul şi literatura s-au întâlnit în sala de spectacol a Cercului Militar din Timişoara, unde a fost vizionată prima parte a filmului „Boemă de Timişoara”, o producţie TVR Timişoara. Un film documentar premiat în Slovenia şi nominalizat la un festival de film documentar la Paris, o peliculă cu parfum boem de Timişoara, din mansarde şi apartamente neştiute de nimeni în care se strângeau, zile, seri şi nopţi, scriitorii nonconformişti în vremurile comunismului. A doua parte a acestui film va fi vizionată în această seară, tot la Cercul Militar.
Recitalurile de literatură au început cu Liubiţa Raichici, care a venit de la Reşiţa special pentru acest festival în care a citit câteva poeme traduse din sârbă în limba română. O prezenţă feminină în adevăratul sens al cuvântului care a acaparat, preţ de 15 minute, audienţa. A urmat la lectura publică tânăra poetă şi jurnalistă Lavinia Bălulescu, care a citit câteva poeme din volumul său „Lavinucea”, Editura Cartea Românească, 2007, una dintre cele mai puternice voci ale poeziei tinere de la noi, după cum a prezentat-o amfitrionul recitalului, Robert Şerban. A urmat Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei de poezie a Uniunii Scriitorilor din Bucureşti, care a dedicat câteva poezii scriitorilor Mircea Mihăieş, Ioan T. Morar şi Ioan Groşan şi, spre deliciul celor prezenţi în sală, un mic moment muzical special pentru poetul Şerban Foarţă care, din păcate, nu a putut fi prezent la acest eveniment. Seara a continuat cu lectura lui Vasile Leac, care lansează astăzi volumul „Toţi sunt îngrijoraţi”, Editura Tracus Arte, 2010, Valentin Talpalaru, Gheorghe Mocuţa şi o lectură din Andrei Mocuţa, fiul acestuia, citit de Robert Şerban.
Dorina CIOPLEA