NOIMA dedică o prima expozitie în Paris naturii și renașterii sale. În fapt, o meditație despre înviere, vindecare, reașezare în matcă. Renașterea unei școli de artă, a unui stil, a unui oraș, după disiparea tenebrelor unei perioade istorice nefaste. Expoziția SURVIVANTS oferă oportunitatea de a descoperi lucrări ale unor artiști majori ai artei românești contemporane, care au studiat în Timișoara, Capitala Europeana a Culturii în 2023. Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Fruntes, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu se exprimă prin film, fotografie, instalații-obiect, dar în expoziția pariziană vor fi în primul rând prezente lucrări recente de pictură.
SURVIVANTS
Curator: Diana Boldog
Perioada: 4-10 septembre 2020, à la galerie | JOSEPH | 16 PERCHE
Adresă: 16 rue du Perche, 75003 Paris
IESA (Institut d’Études Supérieures des Arts) este un institut privat din Paris fondat în 1985 și recunoscut de autoritățile statului francez din 1998. De la începuturi, institutul a urmărit un profil internațional și avantajul studiului aplicat în instituții de prestigiu (muzee etc), afilierea la rețele sau programe precum Studialis – Galileo, Erasmus etc. În ultimii ani IESA a preluat și componenta de formare în domeniul artei și culturii a holding-ului Drouot Patrimoine. Institutul funcționează acum în Paris, Londra, Bruxelles și Beijing și a dezvoltat parteneriate academice cu instituții culturale de marcă din aceste orașe. Diana Boldog a urmat studii de masterat în comisariat de artă și expertiză a pieței artei contemporane.
Grupul NOIMA este întemeiat în 2003 în vestul României. Fondatorii grupării sunt formați în atelierele coordonate de pictorul Constantin Flondor din școala de pictură timișoreană de la finele anilor ’90. Primele dialoguri se nasc acolo într-o facultate aflată în plin proces de reîntemeiere, sau în Galleria28 (Timișoara) și Cafeneaua Literara Joy’s (Arad). Gruparea devine un context fertil pentru aspirațiile acelor ani, un cadru potrivit căutărilor unor direcții de expresie și conținut și un amplificator al unor voci, altfel izolate. NOIMA înseamnă întâi de toate un atelier colectiv de pictură pornit inițial în legătură cu pictura de observație, dar deschis adesea și altor căi de exprimare.
În preambulul expoziției pariziene va avea loc la Ambasada României în Republica Franceză un eveniment privat (datorită contextului actual) în care va fi proiectat filmul „NOIMA Work in Progress”, realizat de Olimpiu Vuia, Simone Vumbaca și Sorin Scurtulescu. Documentarul cuprinde interviuri cu pictorul Constantin Flondor, istorici de artă, curatori sau galeriști cu care grupul a interacționat în timp: Ileana Pintilie (Timișoara), Ovidiu Bădescu (Timișoara), Denise Parizek (Viena), Alan Jones (New York și Veneția) și imagini din arhiva personală a lui C. Flondor, sau din arhiva grupării. În cadrul evenimentului realizat cu sprijinul domnului ambasador Luca Niculescu, vor fi invitate cadre didactice ale IESA, curatori, artiști și personalități culturale din Franța și România.