Vineri, 3 decembrie 2010, ora 17.00, la cafeneaua D’Arc din Timişoara (Str. Emanuel Ungureanu, nr. 14) în cadrul Festivalului „Literatură şi vin” va avea loc lansarea romanului “Intrarea soarelui” de Cecilia Ştefănescu, apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.
„E posibil ca toată liniştea, cuminţenia şi tihna de acum să fie înlocuite într-o fracţiune de groază şi desfrâu şi tulburare? E posibil să visezi şi, sculându-te într-o dimineaţă, scăldată de soare şi plină de promisiuni, tot ce ai înţeles şi ai trăit până atunci să dispară? M-am gândit că e momentul să transform neîntreruptele confesiuni autobiografice de care e plină literatura azi în fabulaţii despre ce ar fi fost viaţa unui personaj care ar fi putut, la fel de bine, să-mi poarte sau să-ţi poarte numele. M-am gândit să scriu despre toate acele lucruri despre care literatura contemporană nu mai are poftă să vorbească pentru că pare sastisită. Pe care le-a băgat sub preşul istoriei şi pe care le ignoră, cu o conştienţă superioară. E un pariu pe care îl fac cu modele şi cu propriile mele prejudecăţi. Fără îndoială, un roman de dragoste, în care am topit puţină dragoste din literatura română.” (Cecilia Ştefănescu)
Cecilia Ştefănescu s-a născut în 1975 la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti şi masterul de teoria literaturii şi literatură comparată din cadrul aceleiaşi facultăţi. A publicat în volumele colective “Ferestre 98” (1998) şi “Tescani 40238” (2000). Debutează editorial cu volumul “Legături bolnăvicioase” (ediţia I, Paralela 45, 2002; ediţia a II-a, Polirom, 2005, 2006). Romanul a apărut la Ed. Phebus în 2006, traducere în limba franceză de Laure Hinckel, sub titlul “Liaisons morbides”. De asemenea, “Legături bolnăvicioase” a fost ecranizat, în regia lui Tudor Giurgiu, pe un scenariu semnat de autoare, şi a fost selecţionat în secţiunea „Panorama” a Festivalului de Film de la Berlin. Autoarea a făcut parte din grupul celor 12 scriitori români selectionaţi pentru Les Belles Etrangeres, organizat de Centre National du Livre în noiembrie 2005 la Paris. Cu această ocazie, a apărut cu un fragment de proză, sub titlul “L’apres-midi de Sal”, în antologia “Les Belles Etrangeres. Douze ecrivains roumains” (Ed. L’Inventaire, 2005). A participat la Târgul de Carte de la Leipzig 2006, într-o lectură publică, în cadrul Leipzig Liest. A lucrat în presă şi în edituri, a predat seminarii de teoria literaturii la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, a publicat articole în reviste precum Dilema, Vineri, Exces, Madame Figaro, Design Buletin, Interval, Cahiers roumains d’etudes litteraires, Cotidianul, Curentul, Observator Cultural, Dilema Veche, Suplimentul de cultură şi a tradus din franceză Tahar Ben Jelloun, “L’auberge des pauvres” (2002), şi Daniel Pennac, “La petite marchande de prose” (2004). A scris editoriale pentru revista Elle şi a colaborat la Le Monde Diplomatique, ediţia românească.