Dacă anul trecut reducerea considerabilă a bugetelor pentru cultură a zguduit condiția și așa precară a artistului contemporan din România, pandemia nu a făcut decât să alimenteze și mai mult o stare de incertitudine și nesiguranță, care presupune găsirea de noi soluții în ceea ce privește producția artistică și activitatea expozițională. În mod surprinzător și încurajator, însă, câteva proiecte interesante au apărut în ciuda vicisitudinilor lockdown-ului, asocierea spațiilor artist-run din București (ALIAJ) și primul eveniment al acesteia numărându-se printre ele. În plus, inițiativa se raliază unei tendințe mai ample apărute la nivel global drept consecință socială și economică a efectelor pandemiei, anume crearea de comunități. Însoțită de un text curatorial semnat de Marius Tănăsescu, expoziția „Scurt Circuit #1 // despre Apropiere și Îndepărtare” a avut loc online în perioada 9 mai – 12 iunie 2020 și s-a bucurat de o foarte bună audiență, pe de o parte datorită retragerii majorității oamenilor în privat, precum în perioada Biedermeier, pe de altă parte datorită participării unui număr impresionat de artiști locali și internaționali.
Pregătirile pentru lansarea ALIAJ-ului, alianța spațiilor artist-run din București, erau în plină desfășurare la momentul decretării stării de urgență în Romania, la începutul lui martie 2020, însă restricțiile de deplasare și condițiile de distanțare socială nu au împiedicat transpunerea în online a evenimentului de deschidere, care a adus împreună lucrări a peste 40 de artiști propuși de cele patru spații membre: ALERT studio, ATELIER 030202, Diptych Art Space și ETAJ artist-run space. Planul inițial prevedea un circuit al spațiilor pe modelul Noaptea Albă a Galeriilor, care ar fi urmat să se încheie cu un mare party, însă artiștii s-au adaptat situației lockdown-ului și au recurs la vernisarea pe rețelele de socializare a expoziției al cărei titlu „Scurt Circuit #1 // despre Apropiere și Îndepărtare” s-a dovedit oarecum premonitoriu. Din partea fiecărui membru al ALIAJ-ului au expus artiștii coordonatori și cei afiliați sau apropiați celor patru spații. Astfel, ALERT studio a propus lucrări recente semnate de Raluca Ilaria Demetrescu, Lilian Theil, Maria Pop Timaru, Cătălin Burcea, Radu Carnariu, Ciprian Ciuclea, Loredana Stancu și Marius Tănăsescu.
Selecția de la ATELIER 030202 a fost alcătuită din : Arina Bican, Mihai Coșulețu, Ileana Pașcalău, Dan Perjovschi, Saint Machine, Theodor Moise, Cosmin Paulescu, Laurian Popa, Bogdan Rață, Claudia Rădulescu & Bruno Hellenbosch, Stella von Rohden, Gabi Stamate, Andrei Șendrea, Luciana Tamaș, Aurel Tar, Simona Vilău și Mihai Zgondoiu.
Din partea Diptych Art Space au expus: Maria Balabaș, Dragoș Burlacu, Mitoș Micleușanu, Alexandra Mureșan, Bogdan Pelmuș, Magdalena Pelmuș, Pinczehelyi Sándor, Florin Darie, Josef Wurm și Zoltán Béla, în timp ce ETAJ artist-run space a adus împreună lucrări ale artiștilor Dumitru Gurjii, Modreanu Mircea, Radu Nastasia, Pandele Radu, Ilina Schileru, Andrei Tudoran și Ruxandra Tudoran.
Lăsând la o parte hibele inerente oricărui proiect transpus în mediul online în perioada de carantină, demersul se arată promițător prin perspectiva faptului că generează network, potențând coagularea unei comunități, tendință care se prefigurează utilă și necesară în aceste „vremuri interesante”. Inițiatorii ALIAJ-ului și-au dat seama că împreună pot face proiecte „de o mai mare anvergură în raport cu posibilitățile fiecărui spațiu privit independent”.
Ana-Daniela Sultana-Cipariu