spot_img

Despre cultură: între vocație, legislație și taxe. O nouă ediție ”Quo Vadis, Cultura?” cu Alexandra Velniciuc, Mădălin Niculeasa. Invitat special: Ștefan Velniciuc

Cea de-a treia ediție a conferințelor Round Table România din seria Quo Vadis, Cultura? va avea loc joi, 11 iunie 2020, de la ora 17:00, și va fi transmisă în direct pe platforma EnjoyTV.ro, în continuarea dialogului inițiat pe tema neajunsurilor artistului profesionist în România. Sunt invitați să urmărească transmisiunea toți cei care compun mediul cultural actual: artiști, spectatori, manageri, producători, tehnicieni ș.a.

Una dintre temele centrale ale prezentei ediții va fi ancorată în realitatea pragmatică de care trebuie să țină cont un artist în România: domeniul fiscal și al drepturilor de autor. Care sunt necesitățile artiștilor pe marginea acestui subiect? Și care sunt cu adevărat avantajele lor? Un scurt chestionar cu completare anonimă este disponibil online, pentru pregătirea celor mai importante răspunsuri în timpul evenimentului: https://www.smartsurvey.co.uk/s/PBPUBI/

La întrunire vor lua parte muzicologul Valentina Sandu – Dediu, în rolul de moderator, cunoscuta actriță Alexandra Velniciuc și Mădălin Niculeasa, jurist specializat în domeniul fiscal. Alături de ei va fi Ștefan Gheorghiu, director executiv CREDIDAM, prezent la fiecare ediție pentru răspunsuri din domeniul protecției drepturilor artiștilor interpreți. Invitat special va fi îndrăgitul actor Ștefan Velniciuc.

Expunerile celor cinci personalități care au putut observa dinamica vieții culturale în România pe o perioadă mai întinsă de timp, din prisma mai multor domenii de activitate, vor fi completate și cu acest prilej de intermedii artistice live. Înregistrarea integrală a evenimentului va rămâne disponibilă ulterior pe canalul de YouTube al EnjoyTV România.

*

Seria Quo Vadis, Cultura? va aduce în lumina reflectoarelor și la această ediție relația dintre vocație, profesie și economie în contextul în care mediul artistic necesită în acest moment sprijin din toate punctele de vedere pentru cele mai bune practici. Astfel, la inițiativa CREDIDAM și UCIMR, a fost ales formatul unui dialog echilibrat și deschis către public promovat de Round Table România.

La prima ediție tematică, desfășurată în după-amiaza zilei de joi, 28 mai, pe scena Studioului de Operă și Multimedia al UNMB, s-a vorbit despre rolul culturii în societate, legitimitatea artiștilor, drepturi și mijloace de dialog social, necesitatea de a face parte dintr-o structură asociativă, lipsa educației fiscale și în mare măsură despre lucrurile care ar fi trebuit îndeplinite pentru a preveni situația prezentă a artistului la venirea crizei cauzate de pandemie. Au susținut atunci expuneri concentrate Dumitru Costin, Președintele BNS – Blocul Național Sindical,  Ștefan Gheorghiu, Director executiv CREDIDAM și actorul și regizorul Lucian Pavel. Înregistrarea evenimentului este disponibilă pe canalul de YouTube al EnjoyTV Romania la această adresă: https://bit.ly/3chgEEy

La cea de-a doua întrunire, desfășurată la data de 4 iunie pe tema situației sectorului independent, s-a vorbit despre problemele vechi de 30 de ani din organizarea culturală, despre practici reușite abordate de cunoscute instituții culturale internaționale, importanța unei strategii, invitații conturând scenarii posibile care ar duce la deblocarea anumitor ramuri artistice. Au luat cuvântul: Irina Cios – director AFCN, Cosmin Manolescu, manager cultural al Fundației „Gabriela Tudor”, Ștefan Gheorghiu, director executiv CREDIDAM. Înregistrarea este disponibilă la adresa: https://bit.ly/3cLhWI5

Următoarele ediții Round Table România vor avea loc în fiecare joi, de la ora 17:00, pe EnjoyTV.ro. O nouă temă va fi cea a educației vocaționale și a perspectivelor pe care le au tinerii care aleg să-și facă o carieră în cultură. „Round Table România Quo Vadis Cultura?” este o inițiativă CREDIDAM – Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți și UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România. Parteneri culturali: Universitatea Națională de Muzică din București, Exces Music. Parteneri media: EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Cronica Română, Agenția de Carte, Zile și Nopți, Capital Cultural, România Pozitivă, Profil Cultural, Bucureșteni.ro

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508