Joi, 4 iunie 2020, în Aluniș, nr.39, comuna Colți, județul Buzău, a avut loc inaugurarea unui nou spațiu expozițional și de creație artistică, Aluniș Art Center. Totodată, a fost vernisată și prima expoziție de artă vizuală a centrului, care poartă titlul „Amber of the Moment” și care a adus împreună lucrări de sculptură și de pictură a trei dintre cei mai importanți artiști buzoieni: Florin Menzopol, Ștefan Daniel Lăzărescu și Dumitrache Ciprian, într-un concept curatorial propus de Ana-Daniela Sultana-Cipariu.
La eveniment a luat parte, pe lângă cei trei artiști și curator, un public format din peste 100 de persoane aparținând comunității locale, dar și din afara acesteia. Respectând noile reglementări și restricții privind manifestările în spațiile publice, discursul inaugural a fost ținut în aer liber. Au luat cuvântul Iulia Gabriela Sîrbu – fondatoarea și coordonatoarea Aluniș Art Center și Pavel Petrișor Rădulescu – primarul comunei Colți, județul Buzău, într-o ceremonie de deschidere moderată de Dan Mircea Cipariu.
Centrul este un spațiu de creație multidisciplinar, aici vor avea loc: concerte de jazz, de muzică folk, proiecții de filme de artă, dar și documentare, expoziții de pictură și sculptură, seri de poezie și literatură, ateliere dedicate celor mici și nu numai pentru revigorarea meșteșugurilor locale (prelucrarea lânii, „dragul” pentru lemn și tradiții), tabere dedicate tinerilor artiști și multe alte evenimente.
Expoziția „Amber of the Moment” poate fi vizitată în perioada 4 iunie – 24 iulie 2020 și face parte dintr-un inedit program expozițional conceput de Iulia Gabriela Sîrbu, care aduce în atenția publicului atât cunoscuți artiști contemporani, cât și meșteșugari și artizani locali.
„Precum poveștile desprinse din pietrele de chihlimbar, instalațiile lui Ștefan Daniel Lăzărescu elaborează situații complexe, reale sau imaginare, care evocă diverse persoane, animale sau obiecte, redând secvențe din cosmologia sa personală. Virând titlurile lucrărilor sale într-o notă ludică, Ștefan Daniel Lăzărescu divaghează de la solemnitatea dihotomică etern-efemer, conferind totodată obiectului sculptural o tentă autobiografică. Pictura abstractă cu repere figurative a lui Dumitrache Ciprian marșează de asemenea în direcția sintetizată de celebra expresie anglo-americană, sintagmă de referință a lui Kurt Vonnegut, „trapped in the amber of the moment”. O orientare estetică similară este vizibilă și la pictura abstractă a lui Florin Menzopol, a cărei cromatică variază de la galben, maro sau roşu, până la albastru sau verde, întocmai precum nuanțele în care se găsește chihlimbarul în natură.” (Ana-Daniela Sultana-Cipariu)