Joi, 2 decembrie 2010, ora 16:00, la Salonul Alb al Restaurantului Mioriţa din Satu Mare, Editura Dacia XXI lansează volumele: “Între realitate şi dorinţe” de acad. Virgil Enătescu şi “Dorinţa: între magie şi realitate” de Aniela Lucian. Cărţile vor fi prezentate de către directorul editurii: poetul Ion Vădan, Alexandru Zotta, Daniela Culic şi Sorin Nichita.
Cele două cărţi, de mare actualitate, abordează teme legate de psihologia motivaţională şi condiţia omului modern în societate.
„Virgil Enătescu, personaj fabulos, academician, medic psihiatru, inventator, om politic, eseist şi scriitor, este omul rătăcit din perioada Renaşterii într-un secol mercantil şi tehnicist, cel ce ar trebui să facă nu doar cinste oricărei comunităţi, dar ar trebui să i se creeze acel spaţiu şi confort psihic şi intelectual de creaţie. Ca scriitor a debutat târziu, dar convingător, subliniind ironic prin chiar titlul cărţii (Debut întârziat) această stare de lucruri.
Virgil Enătescu revine în forţă cu o serie de mici romane, alăturându-se ilustrei pleiade de scriitori medici de la V. Voiculescu la Ion Vianu, ceea ce ne îndreptăţeşte să propunem publicului cititor o nouă colecţie „Literatura medicilor” printr-o carte atrăgătoare, interesantă, provocatoare”, a spus Ioan Vădan.
„Omul caută mereu ceea ce de fapt este aproape de el. Suntem cu toţii deţinătorii unei mari posibilităţi spirituale pe care nu o putem aplica decât atunci când învăţăm legile cunoaşterii. În acest sens, a cunoaşte este echivalent cu a şti originea lucrurilor şi a oferi fiinţei toate posibilităţile pe care le are. Omul caută mereu ceea ce este important pentru el, dar nu înţelege că primordial este modul în care îşi concepe existenţa. Putere de a visa şi de a acţiona, de a nega şi de a transforma, dorinţa este deci în acelaşi timp lipsă şi creativitate, distructivă şi întreprinzătoare. Ea este singura care ne poate orienta către scopuri deplin umane. Poate că ar fi mai indicat ca, în loc să folosim numai raţiunea pentru a demonstra anumite lucruri, să dăm teren mai mare înţelegerii prin inimă, emoţii, pasiuni. Calea reală rămâne, totuşi, îmbinarea lor armonioasă într-un tot unitar. Dacă muzica este combustibilul care alimentează buna dispoziţie, optimismul şi sănătatea, atuncizâmbetul, râsul şi umorul constituie flacăra pe care o dă arderea acestui combustibil miraculos. Nu te poţi bucura din plin de viaţă, dacă nu vrei sau nu poţi să zâmbeşti, să râzi şi să ai simţul umorului.”, a scris Aniela Lucian.