spot_img

Din mai, filme spaniole celebre, difuzate gratuit de Institutul Cervantes, pe Vimeo

Începând din luna mai, cinefilii au ocazia de a viziona gratuit filme celebre din cinematografia spaniolă, subtitrate în limba engleză. Timp de două luni, începând de pe 8 mai până pe 10 iulie 2020, în cadrul programului „Clásicos contigo”/„Clasicii alături de tine”, în fiecare zi de vineri, pe Vimeo (https://vimeo.com/institutocervantes), va rula câte un film spaniol celebru. Fimele vor fi disponibile pe platformă timp de 48 de ore, iar prezentările acestora, realizate de profesioniști din industrie, vor fi urcate pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes în lunea anterioară proiecției.

Proiectul, conceput de Institutul Cervantes cu sediul la Madrid, în parteneriat cu Academia de Film din Spania, este promovat de toate filialele sale, prin platformele online. Cinefilii români care vor să vizioneze gratuit filmele din această selecție sunt invitați să urmărească informațiile disponibile pe pagina de Facebook a Institutului Cervantes din București (https://www.facebook.com/events/3200529826644732/).

 

„Clasicii alături de tine” își propune să readucă în atenția publicului mari producții cinematografice, considerate puncte de referință în cinematografia spaniolă. Este o ocazie pentru pasionații celei de-a șaptea arte de a redescoperi cinematografia spaniolă de calitate, filme provenite din arhiva Filmotecii AECID (Agenția Spaniolă de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe).

 

În luna mai, vor fi difuzate patru filme esențiale din epoca cinematografiei alb-negru iberice. Ciclul de filme este prezentat de Mariano Barosso, regizor, scenarist și președintele Academiei Spaniole de Arte și Științe Cinematografice. Primul film din serie, Moartea unui ciclist, este prezentat de Carlos Bardem, însuși nepotul regizorului.

 

 

 

Vineri, 8 mai, ora 21.00 (până duminică, 10 mai, ora 21.00) 

Muerte de un ciclista/Moartea unui biciclist
Regia: Juan Antonio Bardem, Spania/Italia, 1956
Scenariu: Juan Antonio Bardem
Cu: Lucía Bosé, Alberto Closas, Bruna Corrá, Carlos Casaravilla, Otello Toso și Alicia Romay.
Durata: 88 min.

Sinopsis: Întorcându-se de la o întâlnire amoroasă, María José și Juan lovesc un biciclist cu mașina și-l omoară. Pe vremuri, fuseseră logodiți; pe urmă, María José se măritase cu Miguel, și ca să n-o piardă, Juan îi devenise amant. Sunt obsedați de fantoma biciclistului, părăsit pe șosea. Se tem de toți și de toate: se tem că le va fi descoperită legătura de dragoste și că-și vor pierde amândoi poziția socială. Situația se va complica pînă la a da naștere unor consecințe tragice.

 

Vineri, 15 mai, ora 21.00 (până duminică, 17 mai, ora 21.00) 

¡Bienvenido Míster Marshall!/Bun venit, dle Marshall

Regia: Luis García Berlanga, Spania, 1953
Scenariu: Juan Antonio Bardem, Luis García Berlanga și Miguel Mihura
Cu: Lolita Sevilla, Manolo Morán, José Isbert, Alberto Romea, Elvira Quintillá, Luis Pérez de León, Fernando Aguirre, Joaquín Roa, Nicolás D. Perchicot, José Franco, Rafael Alonso, José Vivó și vocea lui Fernando Rey ca narator
Durata: 95 min.

Villar del Río este un sătuc liniștit, sărac și uitat, în care nu se petrece nimic ieșit din comun. Doar sosirea cântăreței de folclor Carmen Vargas și a avocatului ei a adus ceva nou plictiselii de la țară. Dintr-odată, apare un trimis al guvernului, care anunță sosirea iminentă a unei comisii a Planului Marshall. Primarul, un om blând și cam tare de ureche, decide, la auzul veștii, să costumeze toată populația satului în cel mai autentic stil andaluz ca să-și primească oaspeții.

Juan Antonio Bardem și Luis García Berlanga, ajutați de Mihura, au scris această poveste incisivă bazându-se pe nemulțumirea Spaniei de a nu fi făcut parte din programul american de ajutor cunoscut drept Planul Marshall, al cărui scop era reconstrucția unei Europe afectate de cel de-al Doilea Război Mondial.

 

Vineri, 22 mai, ora 21.00 (până duminică, 24 mai, ora 21.00) 

Viridiana/Viridiana

Regia: Luis Buñuel, Spania/ Mexic, 1961
Scenariul: Luis Buñuel și Julio Alejandro
Cu: Silvia Pinal, Francisco Rabal, Fernando Rey, Margarita Lozano, Victoria Zinny, Teresa Rabal, José Calvo, Luis Heredia, Joaquín Roa, José Manuel Martín
Durata: 90 min.
Interzis minorilor

Filmul spune povestea unui indian văduv cu un fiu natural și o nepoată pe nume Viridiana. Ea e o novice pe care să se călugărească și trebuie să părăsească mănăstirea ca să-și viziteze unchiul, pe don Jaime, care i-a plătit studiile. În timpul vizitei, don Jaime încearcă s-o rețină.

Cum nu reușește, bărbatul se sinucide, urmarea fiind că Viridiana renunță la mănăstire și rămâne la conac să practice caritatea creștină. Don Jaime își împarte moștenirea între fiul său, Jorge, și Viridiana. Sosirea lui Jorge va schimba pentru totdeauna destinul Viridianei.

 

Vineri, 29 mai, ora 21.00 (până duminică, 31 mai, ora 21.00) 

El verdugo/Călăul
Regia: Luis García Berlanga, Spania/ Italia, 1964
Scenariul: Rafael Azcona, Luis García Berlanga și Ennio Flaiano
Cu: José Isbert, Nino Manfredi, Emma Penella, José Luis López Vázquez
Durata: 87 min.
Interzis minorilor

Amadeo este un călău bătrân în pragul pensiei. O asociație de locatari îi oferă un apartament unde va putea trăi cu fiica sa, Carmen, care tocmai s-a măritat cu José Luis, angajat la o firmă de pompe funebre. Contractul pentru locuință e condiționat de angajarea drept călău, așa că Amadeo va trebui să-l convingă pe José Luis să-i moștenească „profesia“.

José Luis acceptă, cu condiția să-și dea demisia dacă va trebui s-o și exercite în fapt. Viața curge liniștită până când, într-o bună zi, vine vestea că José Luis va trebui să-l execute pe un condamnat la moarte. Amadeo își liniștește ginerele convingându-l că până la urmă va sosi grațierea.

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508