Pe 21 martie 2017, de Ziua Internațională a Poeziei, Muzeul Național al Literaturii Române din București (MNLR) inaugura, după trei ani de exil în Casa Presei, expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, în eleganta clădire care a aparținut generalului de devizie Leon Mavrocordat, în prezența primarului general, Gabriela Firea, și a numeroși oameni de cultură precum Eugen Simion, Răzvan Theodorescu, Mircea Martin, Maya Simionescu, Maia Morgenstern, George Mihăiță, George Ivașcu și Pavel Șușară.
Clădirea de început de secol XX, cu încăperi asimetrice, seamănă cu un labirint, o hartă în mișcare ce te invită să-ți creezi propriul traseu de la un etaj la altul și să faci conexiuni între vremuri, scriitori și întâmplări la care nici nu te-ai fi gândit.
Conceptul curatorial al expoziției se bazează în primul rând pe interactivitatea și surprinderea vizitatorului, ocolind criteriul strict cronologic, apelând la asocieri de elemente care să lumineze faţa nevăzută a literaturii.
Picturile, ilustraţiile de carte, gravurile și desenele – precum lucrările lui Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Marcel Iancu, Mircia Dumitrescu, Ion Cârdei, Cik Damadian, Tudor Arghezi – susțin un dialog subtil cu literatura.
Cei care nu au reușit să viziteze până acum noul sediul al MNLR, dar și cei care își doresc să revină, sunt invitați să parcurgă traseul virtual al expoziției de bază a MNLR la adresa web: http://mnlr.ro/mnlr3.html
Puteţi descărca și aplicaţia mobilă (Android & iOS), din Play Store, pentru a explora muzeul direct de pe telefon, descoperind lucruri inedite din literatura română.
MNLR și-a suspendat vizitele și activitatea cu publicul
Având în vedere decizia Comitetului pentru Situații de Urgență, Muzeul Național al Literaturii Române suspendă vizitele și activitatea cu publicul la sediul expozițional din strada Nicolae Crețulescu 8, la sediul expozițiilor temporare din Calea Griviței 64-66 și la Casele memoriale ale MNLR, până la data de 31 martie 2020. MNLR va continua activitatea de păstrare, conservare, restaurare și securizare a patrimoniului muzeal.