Anul acesta două reviste literare din Cluj, Helikon și Apostrof, reviste ale Uniunii Scriitorilor din România aniversează 30 de ani de la prima apariție. Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti va marca această aniversare luni, 9 martie 2020, ora 19.00, la sediul Institutului, printr-o prezentare amplă a istoriei celor două reviste, avându-i ca invitați pe Ion Vartic, redactor fondator al revistei Apostrof și Karácsonyi Zsolt, redactor şef al revistei Helikon. Discuția va fi moderată de Răzvan Voncu, istoric și critic literar, redactor-șef al revistei România Literară, directorul de programe externe ale Uniunii Scriitorilor din România.
Apostrof-ul are profilul unei publicații general-culturale și publică poezie, proză, critică literară, documente, eseuri, studii filosofice și istorice, anchete, traduceri; accentul cade totuși pe partea critică, unul dintre scopurile revistei fiind să contribuie la crearea conștiinței-critice-de-sine a culturii. O rubrică importantă este „Dosarul“, multă vreme coordonată de Ion Vartic, în care sunt publicate texte de mai mare dimensiune despre un autor sau despre o probleme, scrisori, documente.
Revista literară Helikon se prezintă cu un program multilateral, axat pe susținerea unui spațiu în care scriitorul, traducătorul, editorul și cititorul deopotrivă să se poată simți bine. Activitatea revistei ilustrează întâmplările literare din Transilvania nu doar în interiorul spațiului intracarpatic, ci și în exteriorul acestuia. Helikon apare de două ori pe lună, a fost înființat în 1990, ca succesor al revistei Utunk și ca o continuare a tradițiilor bogate ale culturii jurnalistice clujene. Redactorul-șef fondator este István Szilágyi. Helikon, prin definiție, este un jurnal literar, dar lasă loc și celorlalte arte – teatru, film, arte plastice, muzică. Încă de la început, una dintre cele mai importante misiuni ale sale a fost publicarea scriitorilor tineri, oferindu-le spațiu larg în cuprinsul revistei.