Pe 29 februarie și 1 martie 2020, în orașul natal al marii artiste Florica Cristoforeanu – Râmnicu Sărat, s-a desfășurat ediția a XI-a a Concursului Internațional “Drumul spre celebritate”.Tineri artiști lirici din Italia, Bulgaria, Republica Moldova și România au interpretat programe variate, spectaculoase, uimind spectatorii și juriul de specialitate din care au făcut parte: soprana Cristina Simionescu, solistă a Operei Naționale Române din Iași și conf.univ. dr. la Universitatea Națională de Arte George Enescu, profesoara Maria Chihaia și criticul muzical Mihai Cosma, prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică București.
45 de tineri cântăreți au oferit o întrecere de înalt nivel artistic, un maraton muzical de neuitat, evoluțiile acestora fiind răsplătite cu premii importante oferite de: Primăria Râmnicu Sărat, Consiliul Județean Buzău, Orchestrele și Corurile Radio, Centrul Cultural “Florica Cristoforeanu”, Asociaţia “Pro Valores”, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, prin Programul “Oportunități la tine acasă”.
Pe 1 martie, ziua în care Florica Cristoforeanu a părăsit acestă lume, în urmă cu 60 de ani, la Rio de Janeiro, a avut loc o expoziție dedicată marii artiste, în care am putut vedea fotografii din spectacole de pe scene celebre, afișe, dedicații date marii noastre cântarețe de celebritățile lumii. Vernisajul a fost urmat de o sesiune de comunicări “Florica Cristoforeanu – 60” la care au luat cuvântul: primarul municipiului Râmnicu Sărat – Sorin Cîrjan, directorul Centrului Cultural Florica Cristoforeanu din Râmnicu Sărat – prof. Violeta Vîlcu, prof. univ. dr. Mihai Cosma, Președintele Asociației Pro Valores – Sebastian Crăciun și prof. Răzvan Theo Chirac.
Apoi în fața unul public numeros a avut loc ceremonia de premiere și concertul gală al laureaților Concursului “Drumul spre celebritate”, ediția a XI-a.
Câștigătorul Trofeului “Florica Cristoforeanu” a fost declarat baritonul Cristian Ruja, care a primit și premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei piese românești.
Acesta s-a născut în 1994 la Cugir, județul Alba. A absolvit Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova în anul 2013, loc în care și-a însușit bazele muzicale la clasa de pian a Paulei Georgescu, mai târziu făcând trecerea către lumea cântului vocal la clasa tenorului Adrian Ghidiceanu.
În prezent este masterand anul II al Universității Naționale de Muzică București la clasa prof. univ. dr. Bianca Manoleanu, totodată fiind artist liric al Corului Academic Radio.
Cristian Ruja a participat la numeroase masterclass-uri susținute de cântăreți importanți ca tenorul Alexandru Badea, baritonul Habela Marcin, basul George Crăsnaru, baritonul Lucas Meachem (deținătorul premiului Grammy 2016), dar a luat parte și la prestigiosul Canto Vocal Program în Zagreb, Toulouse, Bordeaux, București. A fost solist în lucrări vocal-simfonice de Brahms, Bruckner, Bach, Puccini, Haydn, dar și în opere de Purcell, Paul Constantinescu și Mozart.
Cristian Ruja, pe lângă importantele premiile în bani, a obținut un concert cu Orchestra de Cameră Radio (6 mai 2020) și un turneu national de recitaluri sub genericul “Citadele muzicale”.
Co-organizatori: Centrul Cultural “Florica Cristoforeanu”, Asociația “Pro Valores”, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, prin Programul “Oportunități la tine acasă”, Orchestrele și Corurile Radio.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Observator Cultural, JurnalMM.ro, AgențiadeCarte.ro, RomâniaPozitivă.ro, Bucureșteni.ro, Roportal