spot_img

”Visul unei nopți de iarnă”, reinventat cu succes la Concertul de Anul Nou de la Sibiu

Dubla reprezentație a Concertului de Anul Nou de la Sibiu a deschis, la Sala Thalia, porțile unei noi decade prin emoție autentică și bucurie de a fi resimțite în mod egal atât pe scenă, cât și în rândul spectatorilor, în serile de 31 decembrie 2019 și 1 ianuarie 2020. Cele două evenimente au fost primite și în acest an cu mult entuziasm din partea publicului, biletele fiind epuizate cu câteva zile înainte de Ajunul Anului Nou.  Concertul, organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, s-a aflat la cea de-a 11-a Ediție, desfășurându-se de această dată sub pecetea «Visului», prin eleganța compozițiilor alese în consonanță cu tema propusă. Lucrări spectaculoase, însă mai puțin abordate în sălile de concert, semnate de Beethoven, Mozart, Haydn, Rossini, Schubert au fost redescoperite cu acest prilej deosebit, primind din nou strălucire prin arta sopranei Rodica Vică, a clarinetistului Ciprian Dancu, alături de Orchestra ICon Arts la pupitrul căreia a fost invitat dirjorul Werner Gabor din Ungaria.

«Visul» a căpătat volumetrii distinse prin coregrafia fermecătoare realizată de Aleisha Sibhoun Prodea pentru cei patru balerini Ayaka Nagai, Gabriella Delgado, Kenichi Murata și Răzvan Iacob – soliști ai Teatrului de Balet din Sibiu. Iar în rolul povestitorului înzestrat a fost prezent jurnalistul Marius Constantinescu, cel care a amintit tuturor că Anul Beethoven 250 este celebrat încă de la primele acorduri ale concertului, prin «Uvertura Prometeu».

 

Tradiția și inovația au fost coordonatele principale ale acestui eveniment, încă de la prima sa ediție. Plăcerea de a sărbători Anul Nou prin eleganța triumfală a unui concert de muzică clasică aparține tradiției europene formate în urmă cu aproape două secole. Totodată, prin alegerea unui program aparte cuprinzând lucrări mai puțin interpretate în sălile de concert, repuse în valoare prin abordarea proaspătă a muzicienilor invitați, evenimentul se deosebește fundamental de tiparul concertelor similare. Prezența soliștilor balerini, prin a căror coregrafie se răspunde de fiecare dată cu succes unei provocări artistice complexe aduse de un astfel de program, a fost, de asemenea, îndelung apreciată.

 

Trecerea către Noul An, alături de cei apropriați și alături de artiști apreciați pe mari scene naționale și internaționale, precum și formatul inedit al evenimentului au făcut și din cea de-a 11-a Ediție o experiență memorabilă asociată unui nou început la care aderă în fiecare an iubitorii muzicii clasice din Sibiu și nu numai.

 

Rodica Vică: „Se spune că modul în care îți începi anul va influența tot parcursul lui. Mulțumită UCIMR și Exces Music, eu l-am început pe scenă, cu multă muzică bună și muzicieni extraordinari, cu oameni dragi alături, strălucire și multă voie bună. Da, un început de an de «VIS»!” – a declarat îndrăgita soprană pe rețelele de socializare.

 

Tradiția Concertului de Anul Nou de la Sibiu ne cere… să ne reinventăm de fiecare dată. Nu este o contradicție, ci mai de grabă este catalizatorul care ne motivează să concepem o poveste diferită, ofertantă atât pentru public cât și pentru artiști cu fiecare ediție. Putem spune, așadar, că Anul Nou aduce noutate prin însuși caracterul său asociat tradiției. Cu fiecare eveniment încurajăm dialogul cultural invitând artiști străini să concerteze alături de unii dintre cei mai buni muzicieni români, provocându-i să fie creativi într-un astfel de proiect care și-a propus să depășească mai multe tipare consacrate. Mulțumim, pe această cale, publicului minunat din Sibiu care a fost de fiecare dată receptiv, încurajându-ne să continuăm. Cu aceeași ocazie mulțumim publicului venit special la Sibiu pentru aceste evenimente, grație accesibilității biletelor online, fără să uit a le mulțumi și celor care au urmărit transmisiunile live pe internet din toată țara, dar și de peste granițe.” – Sebastian Gheorghiu, manager de proiecte UCIMR

 

Înregistrarea concertului este disponibilă pe canalul de YouTube al EnjoyTV România până la finele lunii ianuarie la acest link: http://bit.ly/ConcertAnulNouSibiu2020

 

 

Proiectul „Anotimpuri” – în al patrulea an

 

Cele două concerte, subintitulate „Iarna”, fac parte din proiectul „4 Anotimpuri”, un proiect cultural organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) și co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Consiliul Local Sibiu.

 

Concertul de Anul Nou de la Sibiu este cel care a inspirat apariția proiectului „Anotimpuri” prin aceleași principii care au dus la consacrarea formatului: balanța dintre tradiție și inovație. Cum Sibiul este renumit pentru contribuția fundamentală adusă istoriei muzicii jazz în România, aici    continuându-se o vastă tradiție, proiectul „Anotimpuri” și-a propus să surprindă muzical atât iubitorii de jazz, pe cei ai muzicii cu valențe neconvenționale, dar și pe cei care redescoperă tradițiile muzicale vechi. Simbolul anotimpurilor este evocat prin ideea de tranziție (către forme noi, cromatici noi ș.a) și transformare (limbaje artistice noi, de la nou la vechi și vice-versa).

 

În fiecare sezon calendaristic – corespondent unui concert, sunt invitate cunoscute ansambluri internaționale care propun maniere noi de interpretare și concepte inedite asupra posibilităților infinite ale muzicii. Astfel, de patru ani, proiectul „Anotimpuri” contribuie la îmbogățirea peisajului cultural, culminând prin Concertul de Anul Nou, reprezentând, firește, „Iarna”.

 

În anul 2019, proiectul „Anotimpuri 4” a însemnat participarea a peste 100 de artiști care s-au remarcat în plan internațional, cucerind publicul la Festivaluri de referință. Nu a fost uitată tradiția muzicii vechi, corale, din incinta bisericilor istorice sibiene, la primul concert „Primăvara” susținut în perioada Sărbătorilor de Paști, de Corul Jesus College Cambridge, fondat în secolul al XV-lea, dar nici creativitatea interpretativă, prin cel de al doilea concert sub semnul primăverii, ce a adus pe scena Bibliotecii Astra „Un American la Paris” – o selecție de piese celebre din creația compozitorilor George  Gershwin, Benny Goodman și Paquito D’Rivera, în aranjamente rafinate de jazz simfonic și muzica ușoară, aparținând protagoniștilor Ciprian Dancu – clarinet, Anca Preda – pian, Adrian Adam – contrabas și Gabriel Barani – percuție.

 

La concertul „Vara” au fost britanicii de la Modulus Quartet oferind un program spectaculos de muzică de cameră compusă recent de artiști din toată lumea, pentru același ansamblu, unde muzica a fost susținută de ilustrații multimedia și efecte speciale, iar fiecare lucrare a purtat un mesaj social cu impact emoțional. La concertul „Toamna” a fost invitată faimoasa orchestră Kicks & Sticks Big Band, considerată una dintre cele mai bune orchestre jazz de tineret din Europa, oferind un program tonic de la swing clasic, la pop-jazz, până la jazz latino-american.

 

Publicul numeros prezent la fiecare eveniment a confirmat necesitatea organizării a cât mai multor proiecte culturale care pun în legătură idei și viziuni creative din peisajul versatil internațional, la confluența mai multor culturi. Iar prin faptul că evenimentele au fost transmise în direct prin EnjoyTV Romania, audiența spectacolelor a fost cu mult extinsă și către celelalte orașe mari din România, dar și din diaspora.

 

Anul 2020 promite noi experiențe culturale în continuarea valorilor deja stabilite, prin tradiție și prin inovație. Noutățile vor fi publicate în timp util pe www.ucimr.ro și pe pagina www.Facebook.com/UCIMR

 

 

 

 

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – UCIMR

 

 

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508