Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, prezintă, la 30 de ani de la Revoluţie, o expoziţie de fotografie ce cuprinde imagini din Arhiva Fotografică AGERPRES de la evenimentele din Decembrie ’89.
Un număr de 30 de fotografii din arhiva AGERPRES sunt expuse pe gardul Palatului Suțu (Bulevardul Ion C. Brătianu, nr. 2), unde vor putea fi văzute până la finalul lunii februarie. Autorul fotografiilor este Sorin Lupșa, singurul fotoreporter de atunci al AGERPRES, care mai lucrează și în prezent pentru Agenția Națională de Presă.
“Acum 30 de ani, pe 21 și 22 Decembrie 1989, era ca și acum: soare! Soarele de atunci era mult mai strălucitor. Românii de atunci au fost mult mai uniți și fericiți. 22 Decembrie 1989 a fost ziua în care am simțit cel mai profund sentiment de libertate din viața mea”, spune Sorin Lupșa.
Realitatea acelor momente a fost surprinsă cu sacrificiu și curaj de fotoreporterii AGERPRES care şi-au făcut datoria fără ezitare, astfel încât, acum avem posibilitatea să prezentăm filmul evenimentelor din Decembrie ‘89.
“Revoluţia a deschis calea spre libertate şi democraţie, a însemnat sfârşitul unui regim totalitar care a ţinut România şi românii încorsetataţi din punct de vedere social, economic şi politic, care a privat societatea de la libertatea de gândire şi exprimare. Toți cei care vor privi imaginile au ocazia să vadă momente care au schimbat o ţară, au schimbat cursul istoriei”, spune Claudia Victoria Nicolae, director general al AGERPRES.
„Muzeul Municipiului București găzduiește, în această perioadă, nu mai puțin de trei expoziții dedicate evenimentelor din decembrie 1989 în București, în alte orașe ale țării, precum și în locurile în care acum este cinstită memoria martirilor revoluției. Două expoziții sunt în interiorul Palatului Suțu – „Revoluţia din Decembrie 1989. Locuri ale memoriei în București” și „1989: Anul în care Europa a redevenit ea însăşi”. Ceea ce ne bucură este că AGERPRES s-a gândit să ofere o expoziție outdoor, astfel că trecătorii prin fața Palatului Suțu, care se află la un singur pas de Universitate – loc de referință al Revoluției – pot vedea fotografiile realizate de Sorin Lupșa, fotoreporter al agenției de presă și acum 30 de ani. Instantaneele, care surprind exact momentul declanșării revoluției la București, sunt bine primite și privite de trecătorii care rememorează, cu această ocazie, evenimente, fapte, gesturi, spiritul manifestanților de acum 30 de ani”, a declarat Dan Pîrvulescu, director adjunct al Muzeului Municipiului București.
Realizatorul imaginilor va fi prezent la Palatul Suțu, în dreptul panourilor cu fotografiile sale, pe data de 21 decembrie, la ora 16:00, pentru a comemora victimele de la Revoluție.
Despre AGERPRES
Istoria Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES începe la 27 martie 1889, când P. P. Carp, ministru de Externe la acea dată, semnează actul de naştere a Agenţiei Telegrafice a României, care difuza în ţară un „serviciu exact şi rapid al tuturor ştirilor de interes general sau special”. La mai puţin de o lună, Agenţia Telegrafică a României şi-a început efectiv activitatea, odată cu expedierea primei „telegrame”, pe 11 aprilie. Din 1921, Agenţia Naţională de Presă a avut o transmisie neîntreruptă de ştiri şi informaţii. În cei 130 de ani de activitate, AGERPRES şi-a menţinut rolul de a fi principala sursă de informare pentru cetăţenii şi instituţiile din ţară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior. AGERPRES își indeplinește misiunea de a informa prompt, corect și obiectiv și, totodată, din 1889, Agenția Națională de Presă scrie istorie în fiecare zi.
AGERPRES a primit în luna iunie 2019, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta, statutul de Furnizor al Casei Regale a României.
AGERPRES mulțumește cititorilor și partenerilor pentru încredere și vă invită să urmăriți o parte din istoria AGERPRES, accesând clipurile video de la linkurile: https://youtu.be/OidvfQyvZmQ, https://www.youtube.com/watch?v=wxcarDCtaYY