Ultimele zile au fost pline de evenimente pentru scriitori. Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti a decernat premiile pentru anul 2009, iar lansările şi evenimentele de carte au ţinut capul de afiş la Târgul internaţional Gaudeamus 2010. Bun prilej pentru colegii mei de breaslă să comenteze fotografia de moment a literaturii române contemporane. O fotografie din care Uniunea Scriitorilor din România iese tot mai mişcată, mai cu seamă de când a pierdut definitiv Casa Monteoru-Catargi de pe Calea Victoriei!, iar preşedintele ei, ambasadorul Nicolae Manolescu, tot mai discret.
Absenţa preşedintelui USR la Premiile Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti a fost comentată negativ, cu atât mai mult cu cât nimeni din conducerea USR nu a venit la ceremonia de decernare a Premiilor ASB. Un gest care a fost repetat în ultimii ani. Şi care este extrem de nedelicat pentru primarul Neculai Onţanu. Nu e de ocultat faptul că, în momente extrem de dificile, primarul sectorului 2 al Capitalei l-a ajutat pe Nicolae Manolescu şi USR cu finanţarea premiilor Festivalului Internaţional „Zile şi Nopţi de Literatură” de la Neptun. Absenţa domnului Nicolae Manolescu de la evenimentele importante ale scriitorilor devine, astfel, din ce în ce mai plină de înţelesuri. Printre aceste absenţe, să remarc una răsunătoare: aceea de la relansarea, după aproape 30 de ani, a antologiei „Aer cu diamante”, de la Humanitas!
Faptul că Norman Manea şi Paul Goma nu au fost invitaţi de USR în România şi în breasla scriitorilor stârneşte tot mai multe reacţii critice. Amintesc cititorilor că, în noiembrie 2009, la alegerile USR, înainte de votul pentru preşedintele USR, criticul literar Daniel Cristea Enache i-a „cerut viitorului preşedinte, oricare ar fi el, două lucruri: să-i facă o invitaţie oficială lui Paul Goma, disidentul nostru Goma, pentru a fi primit în Uniunea Scriitorilor din România. Iar a doua rugăminte a fost să i se facă o invitaţie oficială din partea Uniunii lui Norman Manea să vină în România”. La masa rotundă cu tema “Norman Manea: obsesia incertitudinii”, eveniment organizat de Institutul Francez, Ambasada Franţei în România, Institutul Cultural Român şi Editura Polirom, cu sprijinul revistei „Observator cultural” şi al Editurii Hasefer, Daniel Cristea Enache l-a întrebat pe Norman Manea dacă a fost invitat în România de USR. Cel mai tradus şi publicat scriitor român contemporan în afara graniţelor României a mărturisit cu multă jenă şi stinghereală: „Nu am fost invitat, deşi era foarte simplu să fiu invitat printr-un telefon, uite beau numai apă minerală, deci nu aş fi păgubit în nici un fel gazdele. Nu s-a făcut asta. Bănuiesc că se ştie la Uniune că am fost în ţară aici la Gaudeamus”. Daniel Cristea Enache a povestit, în faţa unui public uluit, că, după ce Nicolae Manolescu a fost reales preşedinte al USR, i s-a spus că Paul Goma nu poate fi înscris în USR fără ca autorul romanului „Ostinato” să facă o cerere în acest sens. O cerere absurdă, cu cât Nicolae Manolescu ştie că Paul Goma a fost exclus din USR în 1977 pentru actele de disidenţă politică la adresa regimului totalitar condus de Nicolae Ceauşescu. Auzind astfel de grozăvii, Norman Manea a adăugat că cererea pe care Paul Goma trebuie să o facă este una „pentru eliberarea unui certificat de talent”.
Dan Mircea CIPARIU
P.S. Horia Gârbea, directorul de imagine al USR şi preşedintele ASB, mi-a trimis pe adresa mea de email o scurtă precizare la cestiune pe care o prezint în rândurile ce urmează:
Mi-au scris de curînd mai multe persoane, scriitori şi nescriitori, între care şi domnul Dan Culcer (care mi-a şi dat adresa dumneavoasatră la solicitarea mea), că s-ar cuveni, cu prilejul apropiatei Conferinte a Uniunii Scriitorilor şi a aniversării celor 74 de ani ai dumneavoastră, să primiţi calitatea de Membru de Onoare al Uniunii. Vă felicit pentru aniversare şi subscriu în principiu la ideea acestor colegi, care s-ar putea aplica şi altor scriitori cu faimă şi care beneficiază de respectul breslei. Impedimentul este numai de natură statutară: nu avem în Statut calitatea de Membru de Onoare şi eu unul consider că a fi scriitor e o onoare în sine.
Cu acest prilej mi-am amintit însă că, deşi dumneavoastră aţi fost înainte de 1977 şi aţi redevenit, deci sînteţi, din 1990, membru al Uniunii şi prin aceasta şi al Asociaţiei Bucureşti, nu aveţi efectiv legitimaţia de membru actualizată. Am înţeles din anumite informaţii indirecte că nu aţi mai dori să fiţi considerat un membru activ al acestor organizaţii. Eu vă adresez totuşi invitaţia de a vă “activa” statutul de membru, chiar dacă nu putem să vă oferim calitatea de “Membru de onoare”. Uniunea s-a schimbat din 1977 şi chiar din 1990 încoace şi m-aş bucura să o consideraţi demnă de a vă cuprinde.
Cu salutări respectuoase,
Horia Gârbea”
succes in continuare, trimite-i si lui Goma articolul, daca nu ai facut-o pana acum, o sa se bucure.