spot_img

Galeria „Dialog”, la 5 ani de la înfiinţare

Astăzi, 22 noiembrie 2010, ora 18:00, la sediul Galeriei „Dialog” (Primăria Sectorului 2, Bucureşti) se serbea5 ani de la înfiinţarea galeriei, o iniţiativă a primarului Neculai Onţanu şi a Ruxandrei Garofeanu, curatorul expoziţiei. În cei cinci ani de la deschidere, evenimentele care s-au desfăşurat la Galeria “Dialog” au fost numeroase: patruzeci şi cinci de expoziţii, douăsprezece ediţii ale Târgului Anticarilor, şase ediţii ale Premiilor Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, serate literare şi muzicale, lansări de carte, aniversări de personalităţi.

Puntea spre pictură, sculptură, grafică, arte decorative, deschisă în spaţiul luminos şi prietenos al Galeriei „Dialog” a fost întregită prin expoziţii tematice, gândite să acopere complexitatea fenomenului de creaţie: „Mari personalităţi”, „Recuperări”, „Restituiri”, Artişti români din diaspora”,„Artişti contemporani”, „Expoziţii-concept”, „Colecţii şi colecţionari”.

„A combate nesocotinţa uitării şi suficienţa ce ameninţă să banalizeze peisajul creaţiei autentice, a constituit, pentru „Dialog”, o linie de itinerar mereu vrednic să incite şi să inspire. Contribuţii, uneori neaşteptat exotice, alteori parcă anume la îndemână, în modestia unde le abandonaseră emfatici veleitari ai culturii, s-au ivit prielnic în lăcaşul Primăriei Sectorului 2, sub ochii tot mai avizaţi ai unui public deprinzând cu drag zăbava tonică pe care o presupun exerciţiile superioare.”, a spus Dan Hăulică, Preşedintele de Onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă.

De-a lungul celor 5 ani de existenţă, au mai avut loc şi alte evenimente şi manifestări ce nu pot fi separate de numele Galeriei „Dialog”, chiar dacă nu au avut loc în acest spaţiu: decernarea primei medalii cu efigia mănăstirii Plumbuita Majestăţii Sale Regele Mihai I şi Reginei Ana, precum şi găzduirea unor evenimente care au avut în prim plan un număr important de academicieni, pictori, scriitori, muzicieni. Sărbătorirea centenarul Bisericii Silvestru, şi oferirea de medalii la o sută de personalităţi din domeniul literaturii, artelor vizuale, teatrului, muzicii, activând în ţară sau peste hotare, precum Andrei Şerban, Ioan Holander, Radu Beligan, Ana Blandiana, oferă o imagine clară a programului cultural intens al Galeriei “Dialog”.

Nu pot fi uitate monumentele ridicate, în ultimii ani, în locuri de suflet ale sectorului 2, pentru a cinsti memoria unor nume de referinţă, cum sunt  Petre Ţuţea, Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Nicolae Bălcescu.

„Există, fără îndoială, un cerc, un club al „Galeriei Dialog”, uneori restrâns, alteori extins dincolo de margini, care ne dă dimensiunea a ceea ce suntem şi trebuie să fim pe viitor”., a mărturisit curatorul Galeriei “Dialog”, doamna Ruxandra Garofeanu.

„27. Poezie de Bucureşti” şi „Manifest.20.rEvoluţie” sunt două proiecte literare şi multiart realizate de scriitorul Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei Poezie – Uniunea Scriitorilor Bucureşti – filiala Bucureşti, cu ajutorul primarului Neculai Onţanu.

„Prima antologie de poezie dedicată Bucureştiului, în 2007, cu poeme scrise, printre alţii, de Ana Blandiana, Constanţa Buzea, Angela Marinescu, Traian T. Coşovei ori Ioan Es. Pop, cu fotografiile realizate de Mihaela Marin, a fost dăruită liceelor din sectorul 2, în urma unui turneu de lecturi publice. La 20 de ani de la Revoluţie, în decembrie 2009, o antologie cu poeme scrise de câţiva dintre participanţii direcţi la Revoluţie, scriitori din Timişoara, Bucureşti şi Iaşi, printre ei Cassian Maria Spridion, Florin Iaru, Liviu Ioan Stoiciu, Denisa Comănescu, Nicolae Prelipceanu sau Varujan Vosganian, a fost dăruită liceelor şi facultăţilor din sectorul 2, Timişoara şi Iaşi. 50000 de manifeste cu poemele cuprinse în antologie au fost aruncate dintr-un elicopter deasupra Timişoarei în cadrul unui performance realizat de artistul vizual Mihai Zgondoiu, iniţiatorul evenimentului Manifest.20.rEvoluţie. Iată doar două proiecte de impact sprijinite şi finanţate de primarul Neculai Onţanu. Nu în ultimul rând, nu pot uita uşa deschisă spiritului şi lucrului dus până la capăt de doamna Ruxandra Garofeanu, sfătuitorul de gust şi de caracter al domnului Onţanu „, a declarat Dan Mircea Cipariu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508