Miercuri, 4 decembrie 2019, de la ora 18:00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită la un eveniment din seria ATLAS. Conferinţele MNHCV. Dr. Toader Popescu, lector universitar în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, va susţine conferinţa intitulată „Urbanism și urbanitate în reprezentările cartografice ale Bucureștilor până la începutul secolului XX”.
Acces: pe bază de înscriere, completând formularul de pe site, la pagina dedicată acestei conferințe
Tarif: 5 lei / 2,5 lei pentru studenţi
Progresele din domeniul topografiei și cartografiei înregistrate în epoca modernă au modificat radical conținutul și forma reprezentărilor planimetrice ale orașelor. Cea mai bogată imagine a acestor transformări este oferită de cazul bucureștean, a cărui complexitate urbanistică și geografică nu poate fi comparată, în epocă, cu cea a vreunui alt oraș din această zonă. Bazându-ne pe o suită de planuri care acoperă perioada dintre finalul sec. XVIII și începutul sec. XX, vom încerca să urmărim cum este reprezentată cartografic modernizarea urbană, atât la nivelul transformărilor fizice ale țesutului, cât și la cel al evoluției reprezentărilor mentale ale orașului și urbanității.
Toader Popescu (n. 1980, București) este doctor în arhitectură, lector universitar în cadrul Departamentului de Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și alumnus al Colegiului Noua Europă (NEC). Arhitect și urbanist practicant, desfășoară proiecte de cercetare istorică, arhitecturală și urbanistică aplicată în cadrul practicii private, precum și în context academic. Este editor asociat al revistei sITA – studies in History and Theory of Architecture și autor de cărți și articole. Volumul său de autor Proiectul feroviar românesc (1842-1916) a fost distins cu premiul „Cartea de știință a anului” de către Asociația Editorilor din România în anul 2015.
Participarea la conferinţă se face pe bază de înscriere pe site şi achitarea taxei de 5 lei sau 2,5 lei – tarif redus pentru studenți.
http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/urbanism-si-urbanitate-in-reprezentarile-bucurestiului/
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general. http://www.muzeulhartilor.ro/