Joi, 21 și vineri, 22 noiembrie 2019, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de maestrul Horia Andreescu, va avea în program Concertul în re minor pentru mandolină, pian şi orchestră de Felix Mendelssohn și Simfonia nr. 1 în re major de Gustav Mahler. Soliști vor fi Jacob Reuven (mandolină) și Daniel Ciobanu (pian).
„Avem în program doi compozitori extraordinari, Mendelssohn și Mahler, importanți prin spiritul de inovație pe care l-au adus, prin puterea de contemplare și de descriere a naturii. Cei doi muzicieni au influențat foarte mult epoca lor. Avem invitați și doi soliști deosebiți, pianistul Daniel Ciobanu și mandolinistul Jacob Reuven. La concertul lui Mendelssohn, avem o inovație, în loc de vioară, vom introduce, în premieră, mandolina”, a declarat maestrul Horia Andreescu. „Mahler l-a întâlnit pe Enescu și a dirijat, în primă audiţie, la Filarmonca din New York, Suita I de George Enescu, și după aceea prezentat-o într-un turneu prin Statele Unite. Mahler, muzicianul, compozitorul şi dirijorul, a fost impresionat de Preludiul la unison, care deschide Suita I cu o singură linie melodică, specific enesciană. Iată cum muzica și spiritul lui Enescu se întretaie cu ceea ce vom asculta la Ateneu, joi și vineri în această săptămână”, a subliniat dirijorul.
„Vom susține două concerte originale, cu o abordare exotică a concertului dublu de Mendelssohn pentru vioară si pian, unde se va înlocui și picantiza sonor partea viorii cu una de mandolină, alaturi de Jacob Reuven. Voi reveni mai des pe scenele din România, unde sper să pot aduce cât mai multe dintre ideile mele nonconformiste. Aceste abordări inedite sper să provoace anumite curiozități și asupra publicului tânăr, pe care să reușim să-l atragem, astfel, în număr cât mai mare în sălile de concerte”, a declarat pianistul Daniel Ciobanu.
PROGRAM
Orchestra Filarmonicii „George Enescu”
Joi și vineri, 21 și 22 noiembrie, ora 19.00, Ateneul Român
Dirijor
HORIA ANDREESCU
Solişti
JACOB REUVEN
DANIEL CIOBANU
Program
Felix Mendelssohn
Concert în re minor pentru mandolină, pian şi orchestră
Gustav Mahler
Simfonia nr. 1, în re major
Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a AteneuluiRomân.
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doarînnumerar.
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro
Horia Andreescu a dirijat prima oară Orchestra Filarmonicii “George Enescu” din București în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori. De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt. Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Viena este o orchestră de top de renume mondial, care se definește în tradiția orchestrală a Vienei. Marin Alsop a fost numit dirijor principal începând cu data de 1 septembrie 2019. OSR Viena este cunoscută pentru programele sale excepționale și îndrăznețe. Combinând repertoriul secolului al nouăsprezecelea cu piese contemporane și lucrări din alte perioade interpretate rar, programele sale plasează adesea clasicii epocii romantice în contexte neașteptate.
Pianistul Daniel Ciobanu s-a născut în anul 1991 în Piatra-Neamţ şi a început studiul pianului sub îndrumarea meticuloasă a profesoarei Cosma Magdolna. La vârsta de nouă ani a luat, în paralel, ore de pian cu profesoara Delia Bălan, la Bacău. Ulterior a devenit elevul profesoarei Mihaela Spiridon, cu care a colaborat până la terminarea liceului. În această perioadă, a obţinut numeroase premii la olimpiadele şcolare şi concursurile desfăşurate în ţară.
A câștigat mai multe burse, a studiat în Scoția cu Graeme McNaught și, ulterior, cu Aaron Shorr și Petras Geniusas și a absolvit Conservatorul Regal din Scoția Și-a completat studiile la École Normale de Musique „Alfred Cortot” din Paris, studiind cu Marian Rybicki, și la Universität der Künste din Berlin, avându-i profesori pe Pascal Devoyon și Markus Groh. A câștigat cea mai importantă recunoaștere internațională în 2017, la Concursul Arthur Rubinstein din Tel Aviv, unde a câștigat atât Premiul II – Medalie de Argint, cât și Premiul publicului. A urcat ulterior pe scenă la Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, St John’s Smith Square din Londra, Festivalul Internațional George Enescu din București și a concertat în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud și Brazilia. Personalitatea muzicală și tehnica distinctă a lui Ciobanu au condus la colaborări importante cu orchestre precum: Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Filarmonica din Israel și Israel Camerata, Royal Scottish National Orchestra, Filarmonica George Enescu și Orchestra Națională Radio. În 2017, Daniel Ciobanu a înființat Festivalul de Muzică Neamț, pentru a crea o platformă internațională pentru tinerii artiști. În stagiunea 2019-2020 va evolua de mai multe ori sub bagheta dirijorului Omer Meir Wellber, printre acestea numărându-se și debutul pianistului român cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig.
Jacob Reuven este unul dintre cei mai apreciați virtuozi ai mandolinei din Israel. Orizonturile sale muzicale largi cuprind un repertoriu bogat, de la muzica barocă la cea contemporană, aducând exuberanța și strălucirea unor înalte standarde artistice.
A studiat sub îndrumarea profesorului Simha Nathanson la Conservatorul de Muzică Beer Sheva, iar ulterior cu profesorul Motti Smidt la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim. A fost primul interpret care a cântat vreodată repertoriu pentru vioară pe mandolină cu o orchestră israeliană. Precizia și măiestria tehnică i-au adus lui Reuven o recunoaștere la nivel internațional. A fost solist la diferite festivaluri internaționale de prestigiu, printre care Dresda Music Festival, Potsdam Sanssouci Music Festival și Mandolines de Lunel Festival. A cântat sub conducerea unor dirijori precum Zubin Mehta, Mstislav Rostropovitch, Antonio Pappano, Mendi Rodan și Zsolt Nagy. La nivel național, Reuven a interpretat ca solist cu Orchestra Filarmonică din Israel, Orchestra Simfonică din Ierusalim și Israel Sinfonietta .
Pedagog apreciat de mandolină, Reuven este profesor la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim și director al Conservatorului de Muzică Beer-Sheva. Cântă la o mandolină realizată de luthierul israelian Arik Kerman și este fondatorul premiatului cvartet Kerman Mandolin și al duo-ului 16 Strings.