Unul dintre cele mai prestigioase evenimente dedicate cărții și autorilor din capitala lombardă: Festivalul Internațional BooKcity, ajuns la cea de-a opta ediție, se va desfășura în acest an in perioada 13-17 noiembrie 2019. Festivalul propune ca la toate edițiile precedente sute de evenimente organizate în locații centrale ale orașului dar și în regiunea Lombardia: întâlniri cu autori, prezentări de carte, dialoguri, lecturi, expoziții, spectacole, dezbateri și multe altele. Noua ediție a Bookcity este promovată de Departamentul de Cultură al Primăriei din Milano și Asociația Bookcity Milano ( Fundația Corriere della Sera, Fundația Giangiacomo Feltrinelli, Fundația Arnoldo și Alberto Mondadori și Fundația Umberto și Elisabetta Mauri).
Editura Rediviva din Milano își anunță participarea consecutivă pentru cea de-a șaptea oară la acest important festival, la care a propus nume și autori de referință pentru literatura românească, o vitrină de promovare a culturii românești. Cu sprijinul Institutului Cultural Român din București, la actuala ediție va fi prezentă poeta și scriitoarea Aura Christi, nume de referință în peisajul cultural românesc contemporan, invitată în zilele de 16 și 17 noiembrie 2019 la Milano și Como.
Astfel, în cadrul Festivalului Bookcity din Milano, va fi organizat evenimentul cu titlul: Întâlnire cu poezia românească de Aura Christi, care se va desfășura sâmbătă 16 noiembrie 2019, de la ora 16:00, la Palatul SIAM – Sala bibliotecii din Via Santa Marta 18, Milano. Vor participa: Aura CHRISTI, Francesco CORSI și Violeta Popescu. Întâlnirea este moderată de scriitoarea și jurnalista Irina Țurcanu Francesconi.
Aura Christi este o prezență cunoscută în cadrul marilor festivaluri de carte din Italia: Salonul International de Carte de la Torino, Festivalul literar de la Pordenone dar și în alte evenimente literare organizate în decursul anilor la: Roma, Florența, Carrara, etc. Volumul „Geniul inimii”, este al patrulea titlu al lui Aura Christi tradus în limba italiană, după: „Sfera frigului. Din iad cu dragoste ” (“La sfera del freddo. Dall’inferno con amore”) trad. Maria Floarea Pop, Rediviva Edizioni, Milano 2015. „Elegii nordice” (“Elegie nordiche”), trad. Geo Vasile, Editura Aracne, Roma, 2017 și„ Orbita lui Dumnezeu” (“Orbita del dio”) trad. Ștefan Damian & Francesco Corsi, Aracne 2018. Anul acesta volumele: Geniul inimii și Orbita zeului au apărut în versiune italiană și chineză, ambele cărți urmând să vadă lumina tiparului în versiune ebraică.
Pe 17 noiembrie 2019, poeta Aura Christi va fi în mijlocul comunității de români din orașul Como, unde va susține conferința Valori românești – valori europene,care va avea loc la Parohia românească Sf Grigorie Palama. Din partea editurii Rediviva va participa la conferință și Violeta Popescu, care va prezenta ultimele publicații editoriale apărute cu sprijinul Institutului Cultiural Român prin programul TPS: “Geniul inimii” de Aura Christi, traducere Maria Floarea Pop și cartea „Identitatea românească” de Ioar Aurel Pop, apărută de curând în cadrul colecției Culturi și cvilizații.
AURA CHRISTI
Distinsă cu numeroase premii literare, între care unele dintre cele mai prestigioase, Premiul Academiei Române pentru Poezie (1996), Premiul Autorul Anului, decernat de Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România (2007), și „Omul Anului 2017” și medalia aniversară „Israel 70”, distincții acordate de Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română și Centrul Cultural Israeliano-Român (2018), Aura Christi este poet, romancier, eseist și editor român, autor a peste 50 de cărți publicate în România și în străinătate. Poemele sale sunt traduse în peste 17 limbi. S-a născut la Chişinău (URSS/ Republica Moldova), la 12 ianuarie 1967. Absolventă a Liceului teoretic român-francez „Gh. Asachi” din Chişinău (1984) şi a Facultăţii de Jurnalism a Universităţii de Stat (1990). Debut absolut – 23 octombrie 1983 în paginile ziarului Tineretul Moldovei, unde în anii de studenție devine redactor, apoi coordonator principal al secției de cultură. (1988-1991) Redactor șef al revistei Galaxia Gutenberg. (1991-1992) În 1993 redobândește cetățenia română și se stabilește la București. Scriitoarea a întreprins călătorii de documentare, turnee, recitaluri și conferințe ca invitat la festivaluri sau simpozioane, congrese sau târguri de carte, în Israel, Grecia, Republica Moldova, Republica Populară Chineză, Franța, Germania, Turcia, Federația Rusă, Macedonia, Italia, Bulgaria, Spania ș.a. Este redactor-şef al revistei Contemporanul. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.
„Am redescoperit la timp – și-l redescopăr, mereu, din alt unghi, într-o singurătate construită, în perioade privilegiate (când mi se dă forța și mi se creează condiții pentru a fugi mâncând pământul de totul, aproape!) – caracterul sacru al scrisului și, în primul rând, sacralitatea absolută a Poeziei, care prin intensitatea-i incandescentă urcă, urcă, urcă buimăcitor, revărsându-și abundentele ape subterane – ca un ocean, pe ale cărui maluri trupul de carne rămâne departe, departe – într-un soi de misticism, spuneam și altădată, imposibil de prins în definiții, chenare, enciclopedii, dicțonare, șpalturi. Un misticism straniu, amețitor, subversiv – ca o mantie imperială, colorată într-un roșu grena și mov regal, ce-ți acoperă trupul de abur al sufletului! –, pentru că vine dinspre terenurile inefabile ale ființei tale ce respiră, în acele zone afunde, absolute, aerul unei lumi ideale, „lumea de vis a ideilor eterne”, îi spune Carl Gustav Jung, și creează un tip de tensiune supra-umană. Și, totodată, o neconcordanță flagrantă cu aproape tot ce vezi și auzi, când te menții pe linia de plutire, împăcând printr-un miracol de neînțeles ghemurile de contrarii dintre lumile în care tu, om viu, cu suflet, trup, minte, respiri, exiști, visezi, ciugulești din când în când, gândind la lumi, vorba poetului, despre care majoritatea covârșitoare crede – uimitor, stupefiant! – că nu există, în timp ce pentru tine, pentru sufletul tău acestea sunt copleșitor de prezente, palpabile, aproape! Și credința ta – a unui om, care nu e decât un pumn de humă, peste care s-a suflat o boare! – în acea lume ideală rămâne a fi vitală, imposibil de zdruncinat, în primul rând, în ciuda eurilor tale splendid de mărunte, ranchiunoase, încolțite de exasperare, de heriniile zădărniciei sau de alte bestii nu mai puțin seducătoare…” Aura Christi, Forța poeziei
Francesco Corsi, Italia:„E dificil de găsit un poet sau un filosof care să poată, cu lirica sa, să-ți acapareze simțurile, sufletul, să lase un semn profund asupra felului tău de a privi lumea. Prin complexa ei simplitate care este forma unei infinite bogății interioare, Aura Christi îl conduce pe cititor în viscerele ființei. Cruciali pentru poetica Aurei Christi sunt ochii, izvor de viață, piatră pe care totul se zidește: în actul de a vedea Aura regăsește întreaga mistică a ființei, ce vede și visează vortexul planetelor din înalturi până in abisurile începutului, când totul se inventa «din Ochi». Pe acțiunea de a vedea se bazează, deci, totul, inclusiv posibilitatea de a cunoaște, dar nu e o vedere apolinică, nici platonică, ci mai degrabă vederea ce naște din întuneric, o capacitate de cunoaștere ce nu vrea să înțeleagă, să exorcizeze suferința, ci o consideră matricea ființei. Aura exprimă filosofie când scrie poezie, exprimă poezie când face filosofie, și face asta pentru că, tocmai în acest cerc hermeneutic, se află propria ei viață.” Contemporanul. Ideea Europeană, nr. 3, 2019; traducere din limba italiană Maria Floarea Pop
Nicolae Balotă: „Iată, înainte de toate, o voce. O voce pe care, dacă ai auzit-o odată, nu o vei mai uita niciodată. Într-o epocă a clamorilor indistincte, a vociferărilor haotic aglutinate, ca şi a vorbăriei ce nu poate fi ascultată, cu toată strădania ei vană de a se face auzită, am descoperit o voce penetrantă a unui poet, vocea totodată insinuantă şi convingătoare a unui gânditor. Că poetul şi gânditorul acesta este o poetă şi o gânditoare adaugă la seducţia vocii. Desigur, nu este doar o voce, chiar dacă răsună cu putere. Vocea aparţine unei personalităţi puternice, originale, derivă dintr‑un origo, dintr-o sursă existenţială autentică. O sursă ascunsă, învăluită în tăcere, hrănindu-se din tăcere. Căci vocea pe care o descopeream citind poemele Aurei Christi, mai apoi eseurile ei, aceeaşi voce în toate textele poematice sau de reflecţie, trădează o intimă, o profundă, o tulburătoare legătură a cuvântătoarei cu necuvântul (…) Flacăra, Un destin Literar, nr. 7, 2000