Succesul este ceea ce toată lumea dorește să obțină, atât la nivel personal, cât și la nivel profesional. Este realizarea unui scop, a unui obiectiv sau a oricărui lucru dorit. Succesul este obținut atunci când simțim că atingem ceea ce ne-am propus să realizăm și că devenim tot ceea ce suntem capabili să devenim. Relațiile sunt elemente importante ale succesului. Cei mai mulți au atins culmea succesului deoarece alți oameni, într-un fel sau altul, i-au ajutat să ajungă acolo. ”Figuranta”, recenta premieră a Naționalului Bucureștean, ne invită să intrăm în laboratorul de spaime, frici și eșecuri al unei creații teatrale. Cu ton frust, dar și cu patosul atât de necesar combustiei unei actrițe de talentul Taniei Popa.
Duminică, 3 noiembrie 2019, ora 20.00, la Sala Pictura a Teatrului Naţional din Bucureşti, a avut loc premiera spectacolului ”Figuranta”, un nou one woman show cu Tania Popa, de Andreas Petrescu. Povestea unei fete, Ania, care își dorește succes pe scândura scenei, este devoalată mască după mască, viață după viață. Ania visează să o interpreteze pe Antigona, dar este solicitată să facă figurație în schimbul sumei de 10 lei pe oră. ”Într-o zi i-am spus unui producător că vreau să mă fac actriță și mi-a zis că trebuie să încep de jos…să fac figurație.”
Textul lui Andreas Petrescu, text despre care spune că a fost scris special pentru Tania Popa, ne introduce în lumea teatrului. Aflăm cum se construiește un rol, cât de mult îl consumă pe actor un personaj și cât de mult îl transformă.
Povestea Aniei este una dureroasă în care spectatorii sunt introduși pas cu pas. Moartea tatălui, o relație dificilă cu mama, trauma prilejuită de despărțirea de propriul copil pentru a-i oferi o viață mai bună, o relație cu un bărbat care a agresat-o și sechestrat-o, lipsa ajutorului din partea celor apropiați, singurătatea, întreaga poveste a ”Figurantei” îndeamnă spectatorul la introspecție. Ascultându-i povestea nu poți rămâne indiferent, nu poți să nu te întrebi câte astfel de destine nu trec zilnic pe lângă tine fără ca măcar să îți pese.
Ania își dorește să devină o actriță mare, cunoscută, de care fiul ei să fie mândru și să spună: ”doamna Ania e mama mea adevărată”.
”Știu că într-o zi mă va suna cineva, nu spun cine, e secretul meu, cineva forte important. Trebuie doar să crezi….Trebuie doar să crezi, altfel nu ai nici o șansă”, așa își încheie povestea tânăra Figurantă.
Un spectacol despre viață, traume, neîmpliniri și speranțe. Un text bine croit și o interpretare cu nuanțele cotidianului pe care vrea să îl întrupeze. Maturitatea artistică a Taniei Popa face ca întâlnirea cu textul lui Andreas Petrescu să transforme scena Naționalului bucureștean într-un puzzle de emoții și întrebări despre chinurile (ne)știute ale creației.
Simona IONIȚĂ
***
Figuranta
de Andreas Petrescu
Regie: Tania Popa
Muzica originală: Liviu Elekes
Regia tehnică: Adrian Ionescu
Durata: 1 h / Pauză: Nu
Bilete: 40 lei/ 20 lei (cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari)
* Sursă foto: https://www.tnb.ro/ro/teatrul/figuranta