spot_img

Casa Memorială „Anton Pann”, 1 an de la inaugurare

Un an de la inaugurarea Casei Memoriale „Anton Pann” și nu mai puțin de 165 de ani de la moartea eruditului Anton Pann. Sunteți invitați cu această ocazie să petreceți ziua de vineri, 1 noiembrie 2019, începând cu ora 16.00, pe Strada lui Anton Pann, la numărul 20. Vor avea loc tururi ghidate speciale și lecturi publice : Florin Dumitrescu, Mugur Grosu, Diana Iepure & Răzvan Cosmin Țupa citind din Anton Pann.

Program:
16.00 – 19.00, networking și tururi ghidate/ateliere pentru copii și adulți organizate de muzeografii MNLR
19.00 – 20.00, lecturi publice Florin Dumitrescu, Diana Iepure, Mugur Grosu, Răzvan Țupa
20.00 – tur ghidat cu Constantin Goagea
21.00 – 23.00, networking și tururi ghidate/ateliere pentru copii și adulți organizate de muzeografii MNLR

Povestea vieții unui scriitor spusă într-un mod inedit, o incursiune în lumea literară și politică a vremii lui. Cele mai frumoase ilustrații de carte realizate de artiști români faimoși, instalații interactive și animații. Douăzeci și trei de instrumente muzicale reprezentative pentru prima jumătate a secolului al XIX-lea, o arhivă de sunete, partituri, piese vocale și instrumentale, laice și religioase compuse de Anton Pann. Toate în prima expoziție permanentă a casei care păstrează vie memoria unui scriitor și a vremurilor în care a trăit și a creat el, prezentate printr-un concept curatorial propus de arhitecții Constantin Goagea și Justin Baroncea.

Casa, prima și singura în care Anton Pann a locuit fără chirie, a fost cumpărată – împreună cu locul – la 20 februarie 1848. Aflată la mică distanță de Biserica Sfântul Stelian-Lucaci, în a cărei strană dreaptă a cântat Anton Pann, locuința are o curte largă, în care proprietarul și-a putut muta tipografia. În această casă, Anton Pann a realizat cea de-a doua ediție a capodoperei sale, Povestea vorbii, iar mai apoi, Nezdrăveniile lui Nastratin Hogea, cealaltă creație de vârf semnată de autor, precum și O șezătoare la țară sau Călătoria lui Moș Albu.

Mai multe detalii aici:
https://mnlr.ro/case-memoriale/casa-memoriala-anton-pann/

Florin DUMITRESCU. Filolog, master în studii romanice și doctor în socio-antropologie. Cunoscut ca textier pop-rock (Sarmalele Reci, Direcția 5, Timpuri Noi etc.), scrie poezie (cel mai recent volum – Dodii, Vorpal-Nemira, 2016), precum și studii în zona studiilor culturale (cea mai carte de specialitate – Retorica sloganului, Integral, 2019).

Mugur GROSU. Scriitor, publicist și artist născut în Constanța, stabilit în București. E preocupat de poezie în toate formele sale. A publicat 6 cărți – în special poezie, și texte în 21 de antologii, dintre care trei internaționale. Mai are câteva cărți în sertar, pe care nu se grăbește să le publice. Consideră că poeții sunt doar mijloace de transport în comun ale poeziei, că teritoriul poeziei nu se limitează la text, și că cel mai trist lucru care i se poate întâmpla unei poezii e să fie îngropată definitiv într-o carte. Ca artist, evoluează în proiecte sincretice, realizând instalații de artă și poezie, videopoeme și “poemuzici” – proiecte care aduc împreună poezia, sunetul și imaginea. În 2019 a început seria de proiecte Cerul poeților dispăruți, dedicată autorilor recent dispăruți, în ultimul sfert de veac, realizând instalații la Street Delivery București – pe Str. Edgar Quinet și în Piațeta Bisericii Anglicane iar, mai recent, o instalație suspendată și un performance la eXplore Festival, în spațiul WASP, ca beneficiar al unei rezidențe LIFE LONG BURNING, prin Programul Europa Creativă. Nu crede că poezia poate salva lumea, dar poate ajuta în lupta cu gravitația

Diana IEPURE. Născută la Chişinău, pe 20 noiembrie 1970. Absolventă a facultății de istorie a Universității de Stat din Moldova (1993). Cercetător științific la Muzeul Național de Istorie a Moldovei (1992-2002). Redactor/reporter la săptămânalul Democrația al Centrului de Formare Europeană din Republica Moldova (2002-2003). Expert coordonator/muzeograf la Banca Națională a Moldovei (2002-2003). Redactor la Editura Rentrop&Straton (2005-2006). Analist media MediaTRUST(2007) . Editorialist/Redactor asociat la revistele Stare de Urgenta si Revista la Plic (2008-2010). Consultant fonduri structurale europene (2009-2012).
Autoare a cărţilor de poezie Liliuţa, editura Vinea, 2004 şi O sută cincizeci de mii la peluze, editura CDPL, 2011. Cartea de poeme În rest, viața e frumoasă, în curs de apariție la Editura Nemira.
Premiul Grand Underground al revistei electronice Tiuk! pentru 2010.
Premiul Tiuk! pentru poezie pe anul literar 2011.
Premiul Republica la Salonul Internaţional de Carte de la Chişinău, 2012.
Prezentă în Noua poezie basarabeană, antologia tinerilor scriitori din Republica Moldova, Editura Institutului Cultural Român, Bucureşti, 2009, Antololgia „Iubirea e pe 14  februarie, 56+1 poezii de dragoste”,  Ed. Vinea, Bucureşti, 2010, Cartea Poeziei 2011, Editura ARC, Chisinau, 2011; Cele mai frumoase poeme, Tracus Arte, Bucuresti  2012,  develoPoetry (album de poezie română contemporană cu ilustrații ale tinerilor artiști români) (ed. Diacritic, Bucuresti, 2014), București’21. O epopee participativă, poem-manifest, primul poem colectiv despre oraș, care implică 40 de poeți români contemporani, curator Svetlana Cârstean, București, 2016 etc.
Traduceri ale poemelor mele au apărut în Een bloem van bloed met besneeuwde blaadjes (Floare de sânge cu petale ninse), antologie de lirică românească din Republica Moldova în neerlandeză, Ed. Poëziecentrum Gent, 2015), în Antologia Poezie română contemporană în limba rusă, editura Cartier, Chișinău, 2015 în Dossier Poesie de la Republique de Moldavie/ Revista Poesie/Premiere, Nr66/Paris, 2016, în revista Akt, nr.59 din 2016 (Macedonia) și Svetovej literatury, nr.4/2017 (Slovacia). În curs de apariție este antologia Poezie română contemporană din perioada 1990-2015, Editura Non Lieu, Paris.
Traduceri din rusă:
Nicolae Velmirovici, Tărâmul inaccesibil, editura Cathisma, București, 2007
Boris Akunin, Moartea lui Ahile, editura Humanitas, București, 2008
Boris Akunin, Valetul de pică, în curs de apariţie la editura Humanitas.
Iarnă rusească, antologie de povestiri din clasici ai literaturii ruse, Editura Ratio et Revelatio, 2013 (Vsevolod Garsin, Anton Cehov, Leonid Andreev, Vladimir Korolenko, Alexandr Kuprin.) Antologatoare și traducătoare.
Pagini alese din literatura rusă a secolului XIX, Editura Corint, București, 2017 (Nikolai Gogol, Ivan Turgheniev, F.M. Dostoievski, Mihail Saltîkov‑Șcedrin, Lev Tolstoi, Nikolai Leskov, Anton Cehov) Antologatoare. Traduceri din Lev Tolstoi, Nikolai Leskov, Anton Cehov)
Traduceri din poeti ruși contemporani Oleg Bertollo, Kirill Medvedev, Sergej Timofeev, Andrei Sen-Senkov (pentru revista Poesis International, București)

Razvan ȚUPA s-a născut la Brăila în 1975. Primul său volum publicat în 2001, “fetiş”, a fost distins cu Premiul naţional pentru poezie „Mihai Eminescu“, la Botoşani, în ianuarie 2002. În 2003, “fetiş – o carte românească a plăcerii” a făcut obiectul unei a doua ediţii revăzute şi adăugite la Editura Vinea. În 2005 a publicat volumul “corpuri româneşti” la editura Cartea Românească. Iar în 2011 a lansat „poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti” la Casa de Editură Max Blecher. A fost unul dintre fondatorii revistei de poezie Versus-Versum pe care a condus-o ca redactor sef din 2005 pana in 2007. Din 2006 până în 2008 a fost redactor şef al revistei Cuvântul. A participat la festivaluri, ateliere si lecturi de poezie în Bucureşti, Brașov, Constanţa, Timişoara, Cluj Napoca, Sibiu, Buzău, Chişinău şi în străinătate (Berlin, Bratislava, Budapesta, New York, Paris, Praga, Roma, Rotterdam, Stockholm, Tel Aviv şi Zagreb). A conceptut 145 de întâlniri Poeticile cotidianului, iar din septembrie 2010 a lansat Atelierelationale, un proiect de încurajare a interacţiunii poetice pornind de la formularea unor principii de poetică relaţională. Serile literare organizate între 2005 şi 2010 sunt documentate în volumul „Poeticile cotidianului de la seri de literatură în mişcare la Republica Poetica” (Casa de Pariuri Literare, 2015). În 2017 şi 2019 a participat la rezidenţele interdisciplinare de dans şi poezie Rezidențele „Gabriela Tudor”, la Bucureşti şi Lisabona. Scrie pe poetic.ro şi este membru Pen Club Romania.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508