Marți, 22 octombrie 2019, ora 19:00, la Secția de Artă ”Deliu Petroiu” a Bibliotecii Județene Timiș ”Sorin Titel” din Timișoara (Bastion Theresia, Corp A), a fost lansată a șasea secvență a Turneului ”Cartea de identitate” ce a constat într-o donație de carte realizată de APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România), urmată de o conferință și lecturile publice susținute de poeții Dan Mircea Cipariu, Tudor Crețu, Florin Iaru, Ioan Matiuț și Robert Șerban. ”Sunt foarte legat afectiv și biografic de Timișoara, unde, chiar în această lectură, citesc două figuri tonice și identitare pentru spațiul cultural bănățean, e vorba de Tudor Crețu și Robert Șerban. Tudor Crețu este un scriitor cu o forță literară pe care o veți regăsi în câteva dintre poemele din ciclul Blesteme pe care le va citi în cadrul turneului Cartea de identitate. El este și unul dintre cei mai inspirați și mai pragmatici manageri culturali din România. De Robert Șerban mă leagă o veche și creativă prietenie literară. Cu el și cu Mihai Zgondoiu, gardați de Șerban Foarță și Florin Iaru și dăruiți grafic de Suzana Fântânariu, am publicat, în 2003, la Brumar, o carte obiect minunArtă – Timișoara în trei prieteni. Ioan Matiuț, fermentul literar și creativ al unui spațiu cultural atât de special și de multicultural, organizează pentru al doilea an consecutiv ateliere de scriere creativă și un concurs de literatură pentru liceenii din Pecica, Nădlac și Arad, în cadrul programelor reStart Literar și Arad LiterArt, organizate de către Centrul Cultural Județean Arad. Cartea de identitate înseamnă, în primul rând, accesul la operele literare ale scriitorilor vii care contează și valoric, și pentru caracterul lor.”, a declarat scriitorul Dan Mircea Cipariu, vicepreședintele APLER. Tudor Crețu a citit câteva poeme din ciclul ”Blesteme” ce vor apărea în noua sa carte, ”Roeme”, ce va vedea, în curând, lumina tiparului la editura Paralela 45. Florin Iaru a citit câteva poeme din cel mai recent volum al său, ”Jos Realitatea!”, apărut anul acesta la Editura Paralela 45, un volum care a stârnit polemici și controverse literare. Poetul arădean Ioan Matiuț a citit câteva poeme inedite din volumul în curs de apariție – ”contraatac de panică”. Robert Șerban a citit câteva poeme scrise recent și care, cel mai probabil, în câțiva ani, vor constitui nucleul unei noi cărți de poezie. Dan Mircea Cipariu a citit câteva texte dintr-un proiect literar de 50 de poeme cu care, în 2022, va întâmpina o jumătate de veac de existență.
”Cartea de identitate” este un program cultural-artistic, educativ, social și comunitar sponsorizat de Loteria Română prin intermediul căruia comunitățile din 10 orașe ale României au un acces democratic la resurse și opere culturale, artistice și identitare, de patrimoniu cultural național și din categoria operelor fundamentale. Astfel, prin intermediul bibliotecilor publice din cele 10 orașe ale programului – Craiova, București, Bacău, Brăila, Timișoara, Galați, Arad, Dumbrăveni-Suceava, Buftea și Odorheiul Secuiesc – , comunitățile primesc în dar peste 1000 de cărți din categoria operelor fundamentale publicate de Fundația Națională pentru Știință și Artă a Academiei Române – FNSA, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Tracus Arte și alte edituri ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România – APLER. Partenerul turneului ”Cartea de identitate” este asociația Euro CulturArt. Partenerii media sunt Radio România Cultural, Cațavencii, Observator cultural și AgențiadeCarte.ro.
Turneul ”Cartea de identitate” vine să acopere achiziția de carte din categoria operelor fundamentale în bibliotecile publice din România, în condițiile în care, în ultimii ani, bugetul dedicat acestor achiziții a cunoscut drastice reduceri.
Turneul ”Cartea de Identitate realizează un acces democratic al comunităților din 10 orașe ale României la resurse culturale de patrimoniu cultural național, luptând pentru formarea şi educarea unui public de opere literare canonice, identitare, europene și naționale. Astfel, programul asigură, într-un formulă interactivă, creşterea gradului de competenţă culturală şi acces la cultură a beneficiarilor proiectului.
*******
ursulețul cipi atinge oamenii de zăpadă
și ei îl primesc cu colindul
ca niște cete albe
cu spade de aer
cu traiste colorate la gât
oamenii de zăpadă colindă
într-o limbă de zăpadă
ursulețul cipi primește
daruri de zăpadă
cărți de zăpadă
și trenuri albe de zăpadă
cu fumuri roz de marțipan
oamenii de zăpadă îl îmbrățișează și se îmbrățișează
prin milioanele de fulgi dalbi
prin milioanele de sfere de lumină și de zahăr
coboară și urcă
cetele albe de ursuleți
cu traiste colorate la gât
și toți se opresc în ieslea de taine
laolaltă cu Magii
și toți colindă într-o limbă de marțipan și de zăpadă
Dan Mircea Cipariu
*******
abisul e
pretutindeni
nici statul pe loc
nu e sigur
gândul
ar putea să-ți tragă
pământul
de sub picioare
Ioan Matiuț
*******
turneu de conferințe și donații de carte în 10 orașe din România
Sponsor: Compania Națională Loteria Română
Fotografii de Ariana VULPE