Vernisajul primei ediții a expoziției internaționale de caligrafie „ExpoCaligrafia Internațional ” a avut loc joi, 24 octombrie 2019, în Sala Mare a Institutului Cultural Român, în care au fost prezentate lucrări prestigioase ale artiștilor caligrafi din 23 de țări de pe cinci continente, alături de o fotocopie a unei pagini din Evanghelia pictată pe pergament şi scrisă cu litere de aur de Majestatea Sa, Regina Elisabeta, o Evanghelie unică în lume.
Evenimentul s-a bucurat de prezența a numeroase oficialități și personal diplomatic printre care reprezentanta Ambasadei SUA la București, Merry Miller, care a afirmat că „prin această expoziție este păstrată vie această formă unică de artă”.
Manifestarea culturală, inițiată și organizată de Asociația Liber la Educație, Cultură și Sport, a reunit peste 35 de lucrări caligrafice ale unor renumiți caligrafi români și străini printre care și operelele americanilor John DeCollibus, faimos caligraf stângaci, și Rick Paulus, fostul șef al departamentului de caligrafie de la Casa Albă, ocazie cu care Merry Miller a continuat afirmând că scrierea caligrafică „are capacitatea de a transforma ordinarul în extraordinar”.
„Arta scrisului de mână înseamnă emoție, cuvintele fac legătura între oameni și experiențele lor, literele, sunetele se nasc în timp ce noi rezonăm cu mediul și oamenii din jurul nostru”, a afirmat vicepreședintele ICR, Béla Dan Krizbai în discursul său. Afirmațiile vicepreședintelui au confirmat astfel tema expoziției, biodiversitatea, conexiunea omului cu natura.
Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat și Oana Șiclovan, președintele Asociației Liber la Educație, Cultură și Sport , care a declarat: „Ideea de a iniția în România un proiect național, pe termen lung, care să promoveze arta caligrafică, mi-a venit în anul 2016, când am avut oportunitatea de a vizita câteva școli din Japonia (…). Astfel , după prima ediție a Concursului Național de Caligrafie, am descoperit că tânăra generație nu mai are ocazia să studieze caligrafia în școli, nu mai are modele, nu ştie să se mai bucure de beneficiile scrisului de mână ca o expresie a sentimentelor, a propriilor gânduri, a culturii însăși”.
Diplomații care au luat parte la vernisaj au putut admira și o demonstrație live de caligrafie susținută de artiștii caligrafi Cristina Mocan, venită special pentru acest eveniment, și Raluca Luca, participantă și ea cu o lucrare.
Expoziţia mai cuprinde și lucrările apreciate de către juriul internațional al celei de-a III-a ediții a Concursului Național de Caligrafie, care s-a desfășurat în perioada 1 septembrie – 20 octombrie 2019. Astfel, expun la ICR: Maria Croitoru, câștigătoarea premiului Concursului Național de Caligrafie ediția a III-a, Anastasia Gafiiuc, „Premiul Excepțional de Caligrafie” la categoria 20-39 ani, Teodor Nicolae Sotu, câștigător la categoria de vârstă 40 +, alături de lucrările reprezentanților Colegiului National „Samuel von Brukenthal” din Sibiu și Liceului Teoretic „Andy Endre” din București.
Lucrările prezentate în cadrul evenimentului ExpoCaligrafia Internațional 2019 s-au remarcat prin originalitate, identitate națională, creativitate, tehnici de caligrafiere, „dansul literelor” după spusele Oanei Șiclovan, fiind redat în limbile materne ale autorilor caligrafi.
Expoziția cuprinde lucrări ale artiștilor din Japonia, Grecia, Israel,Polonia, Italia, Columbia, Peru, Brazilia, Islanda, Indonezia, Kazakhstan, Franța, Rusia, Africa de Sud și India. „Institutul Cultural Român susține această expoziție pentru a promova «arta care dă formă literelor într-un mod expresiv și armonios și de a încuraja coeziunea culturală»”, a conchis vicepreședintele ICR.
Expoziția poate fi vizitată de publicul larg de luni până vineri, între orele 10.00-17.00, până la 30 octombrie 2019, la sediul ICR din Aleea Alexandru nr. 38.