Haferland, regiunea cuprinsă între Rupea și Sighișoara, a devenit pentru câteva zile centrul culturii și tradițiilor săsești din Transilvania, datorită festivalului Săptămâna Haferland, care a adus împreună mii de turiști și sași întorși acasă. Astfel, la cea de-a șaptea ediție a Săptămânii Haferland, desfăsurată în localitățile Archita, Viscri, Homorod, Saschiz, Rupea, Criț, Bunești, Roadeș, Meșendorf și Cloașterf, în perioada 25-29 iulie 2019, turiștii au luat parte la zeci de activități interesante, printre care și pictura literelor HAFERLAND, act simbolic prin care participanții au devenit parte din comunitatea săsească. Printre celelalte activități derulate în cele cinci zile de festival s-au numărat vizitele documentare la casele vechi din zonă, brunch-urile, ateliere de olărit și pictură, diversele expoziții, concertele în bisericile fortificate și proiecțiile de film.
În ziua dedicată satului Criț, când cei peste 1000 turiști prezenți s-au putut bucura de concertul de violoncele, susținut de Răzvan Suma în biserica fortificată din localitate, de ateliere interactive, de o proiecție de film, precum și de activități pregătite special pentru copii, printre care și amenajarea unui carusel tradițional care să îi bucure pe cei mici. De asemenea, turiștii interesați de istoria locală au putut face o incursiune în trecut prin intermediul expoziției „Povestea lăzilor săsești din Transilvania”, realizată în colaborare cu Muzeul ASTRA din Sibiu, completată de o expoziție cu fotografii ale comunităților de demult din Haferland, dar și de o expoziție după lucrările unui pictor de origine săsească, Hans Schuster.
Turiștilor prezenți la eveniment li s-au alăturat oficialități precum: Ministrul Culturii și Identității Naționale, Daniel Breaz, Amabasadorul României în Republica Federală Germană, E.S. Emil Hurezeanu, Consulul Republicii Federale Germania, Hans Erich Tischler, Ambasadorul Regatulului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, E.S Andrew Noble, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, E.S. Dan Mihalache și Dr. Paul Jürgen Porr, Președintele FDGR, care au subliniat importanța minorităților naționale pentru diversitatea culturală a țării, dar și necesitatea păstrării tradițiilor atât de importante pentru identitatea comunității săsești.
Săptămâna Haferland a devenit un festival reper în Transilvania, care aduce an de an o mulțime de vizitatori în zonă, lucru care mă bucură foarte mult. Le mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect și vă asigur că vom continua să susținem dezvoltarea acestei regiuni, a declarat Michael Schmidt, președintele fundației cu același nume și unul dintre inițiatorii festivalului.
Săptămâna Haferland 2019 a fost cu atât mai specială cu cât co-organizatorul festivalului, Fundația Tabaluga, a împlinit 10 ani de activitate pe plan local, în Roadeș, iar inițiatorul fundației, Peter Maffay, aniversează anul acesta 70 de ani și 50 de ani de la începerea carierei.
Organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt și Fundația Tabaluga, împreună cu Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația ADEPT, Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania, Asociația Nowero Rupea și Primăria Rupea și-au propus să promoveze nu doar satele săsești, ci și comunitatea locală care duce mai departe tradițiile săsești.
Ediția din acest an a festivalului a fost organizată cu susținerea sponsorilor Rompetrol, PENNY Market, Transferoviar Grup, Automobile Bavaria Group, MHS Truck & Bus Group, AQUA Carpatica și Domeniile Sâmburești, Ursus, Schaeffler România, Mikim, Brenntag, Bavaria Mobility, Addinol și a partenerilor Muzeul ASTRA Sibiu, Asociația Sașilor din Germania, Cantus Mundi, Colinele Transilvaniei și ICon Arts. Evenimentul a fost cofinanțat de Consiliul Județean Brașov și de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Despre Fundația Michael Schmidt
Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea orgii bisericii din Criț, finanțarea filmului Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, redată circuitului turistic sub denumirea de Casa Kraus, editarea volumelor Povestea sașilor din Transilvania spusă chiar de ei și Criț, istoria, poveștile și viața unui sat de sași în limba română și germană, parteneriate culturale cu manifestări de renume precum SoNoRo Conac și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Începând din 2017, fundația acordă o atenție specială copiilor din comunitățile în care își desfășoară activitatea prin înființarea unui program de sprijin educațional care este menit să prevină abandonul școlar și să susțină performanța pe termen lung.