spot_img

Despre teatrul muzical în Europa şi SUA, la Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical “Viaţa e frumoasă!”

Astăzi, 9 noiembrie 2010, ora 16:00 şi, respectiv, ora 18:00, la Hotel Intercontinental din Bucureşti (Sala Opera) are loc, în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical “Viaţa e frumoasă!”, două conferinţe dedicate musicalului – “Teatrul Muzical în Europa” şi “Teatrul Muzical în SUA – Elemente ale musicalului american de la istoric la scenă”.

Conferinţa Teatrul Muzical în Europa va fi moderată de Dieter Topp, jurnalist german şi preşedinte al KulturForum Europa, o organizaţie dedicată promovării valorilor şi culturii europene. Evenimentul îşi propune să acopere vastul domeniu al musicalului european, referindu-se mai întâi la etimologia cuvântului, la istoria şi originile acestui gen şi trecând prin diferite perioade şi etape de evoluţie ale acestuia: de la musicalurile clasice, la filmele de musical şi musicalul rock. Discuţia atinge şi teme sociale în contextul teatrului muzical, cum este, de exemplu, tema toleranţei în musicalurile recente, cu referire, în special, la tendinţa libretiştilor şi muzicienilor de a scrie musicaluri care au ca scop încurajarea toleranţei sociale a minorităţilor.

Dieter Topp a participat de-a lungul timpului la producţia mai multor proiecte teatrale, precum: “Jesus Christ Superstar”, “West Side Story”, “Butterfly meets Miss Saigon”, a spectacolului de balet “Peter and the Wolf”, contribuind în acelaşi timp la publicarea mai multor reviste de teatru muzical. Între 1986 şi 1992 a organizat numeroase întâlniri culturale pe teme de muzică şi artă în cadrul Ministerului Afacerilor Externe German, iar între 2000 şi 2002 a fost consultant pe probleme de cultură la Ministerul Educaţiei din Northrhine-Westfalia. Din 2005 este membru în numeroase competiţii de interpretare internaţionale, iar din 1992 deţine funcţiile de Preşedinte KulturForum Europa şi de Director adjunct la agenţia de presă germană PPS Promotion Press Service, acoperind subiecte legate de cultură şi politică şi, în mod special, de situaţia socio-culturală a minorităţilor.

“Teatrul Muzical în SUA – Elemente ale musicalului american de la istoric la scenă” este o conferinţă organizată de Randy Gener, acesta avându-i ca invitaţi pe compozitorul/textierul şi libretistul Michael John LaChiusa, şi interpretul şi actorul Jose Llana, două personalităţi ale teatrului muzical american. Conferinţa pune în discuţie teme legate de caracteristicile unui musical de succes şi oferă publicului ocazia de a pătrunde în spatele scenei, în lumea creativă a teatrului muzical.

Randy Gener este scriitor, editor, critic de teatru, scenarist şi artist vizual. A publicat eseuri, cronici, articole şi recenzii în The New York Times, New York Magazine, The International Herald Tribune, Time Out New York şi alte publicaţii din Asia, Europa şi StateleUnite. Este în prezent co-editor al revistei “The American Theatre Reader: Essays and Conversation from American Theatre Magazine”.

În 2009 Gener a fost desemnat câştigătorul premiului Nathan pentru critică de teatru, cea mai imporantă distincţie pentru criticii de teatru din Statele Unite ale Americii şi una dintre cele mai prestigioase distincţtii în Teatrul American.

Michael John LaChiusa este compozitor, textier, libretist; a scris muzica pentru numeroase spectacole de musical de pe Broadway, fiind prezent în stagiunea 1999-2000 cu “The Wild Party” si “Marie Christine”, pentru care a primit nominalizări la Premiile Tony. Este deţinătorulunui Premiu Obie, al Premiului pentru Teatru Muzical Gilman-Gonzalez-Falla şi a două Premii Emmy pentru serialul de televiziune pentru copii “The Wonder Pets”.

Jose Llana a jucat pe Broadway în roluri ca Wang Ta in “Flower Drum Song”, Angel in “Rent”, Jessie-Lee in “Streetcorner Symphony” şi Lun Tha in “The King and I”. Printre producţiile viitoare în care va fi prezent se numără şi “Wonderland” de Frank Wildhor, în rolul El Gato, la Marquis Theatre.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508