Asociația Culturală pentru Educație prin Artă organizează, în perioada 20-30 mai 2019, în București, un modul educațional dedicat copiilor cu vârsta între 6 și 10 ani – S. O. S. Dispar poveștile, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Este vorba de un spectacol de teatru și o serie de ateliere și discuții pe teme de protecție a mediului înconjurător care au rolul de a-i face pe micii spectatori să conștientizeze efectul nociv pe care îl pot avea anumite acțiuni asupra acestuia. Spectacolul de teatru S.O.S. Dispar poveștile se bazează pe piesa cu același titlu scrisă de Oana Răsuceanu, îi are în distribuție pe actorii Irina Velcescu, Adina Lucaciu, Lavinia Pele și Andrei Barbu și spune povestea unei fetițe de 7 ani, Mara, care iubește poveștile. E înconjurată de cărți, de cuvinte, de personaje care îi sunt prieteni buni, dar într-o zi cuvintele dispar și în urmă rămân doar niște pagini goale. Ce au toate aceste povești în comun? Dispariția. Ce anume le face să dispară? Este vorba de poluare, de pădurile tăiate, apele invadate de plastic, încălzirea globală. Prin mici gesturi și acțiuni concrete în direcția protecției și salvării mediului înconjurător, Mara redă speranța și readuce cuvintele înapoi, în paginile cărților de povești.
Spectacolul de teatru S. O. S. Dispar poveșile își propune să ofere micilor spectatori șansa înțelegerii unor aspecte pe cât de grave și de acute ale vieții lor de zi cu zi, pe atât de direct legate de existența fiecăruia dintre ei. Oricare dintre copiii-spectatori devine direct implicat în firul desfășurării subiectului abordat, empatizând cu situațiile și personajele spectacolului. La final, micii spectatori conștientizează faptul că ei înșiși sunt o parte activă în procesul de protecție a mediului.
Organizatorii anunță că vor fi organizate spectacole la Școala Gimnazială Ferdinand I, Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes”, Școala Gimnazială Sfântul Silvestru și Liceul Teoretic „Jean Monnet”, urmând ca din septembrie să fie organizate reprezentații în diferite orașe din țară.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Asociația Culturală pentru Educație prin Artă a organizat în anii precedenți alte două module educaționale- Carina pe drumul spre casă și În față la O 12– în unități de învățământ din București și în multe alte orașe din țară precum Timișoara, Buzău, Arad, Constanța, Focșani, Craiova etc.
Spectacolul S. O. S. Dispariția poveștilor este creat de o echipă de artiști profesioniști, cu multă experiență în zona educației non-formale prin teatru. Atât scenarista-regizor Oana Răsuceanu, cât și actorii implicați au activat, și continuă să o facă, în zona educației culturale prin teatru. Echipa de creație a spectacolului este întregită de scenografa Anca Lazăr – care semnează costumele și decorul și de Petre Ancuța – care a compus muzica originală. Producția spectacolului este realizată de Dragoș Sora și Eugen Matei Lumezianu.