Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul anunță organizarea unui atelier interactiv de pictură și desen pentru copii, găzduit cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Joi, 30 mai 2019, de la ora 19.00, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul va avea drept oaspeți principali copii români și turci, care vor lua parte la activități destinate doar lor, pășind astfel pe tărâmul culorilor, cu participarea talentatei artiste plastice, de origine română, Dalila Özbay. Timp de o oră, sediul din strada Siraselviler, nr. 21, Taksim, Beyoglu, devine locul unde cu toții pot crea, fiind un eveniment special dedicat copiilor din comunităţile mixte și nu numai. Activitățile propuse sunt numeroase și, în funcție de aptitudinile și vârsta fiecărui copil, variază: desen și pictură, pornind de la imaginația micilor invitați. La categoria de vârstă 5 – 12 ani – vor avea la bază teme din povești populare știute de ei. Pentru cei mai mari, de la 12 ani în sus – propunem jocuri de culori, armonii de forme și culori, iar pentru elevii de liceu, propunerea este o versiune în acuarelă a emoțiilor la vârsta adolescenței.
Dalila Özbay, cea care îi va îndruma pe copii, propune mai multe tehnici – acuarelă, hârtie colorată, colaj, tehnica laviului și tehnica ecoline. Totul se va desfășura pe un fond muzical atent ales, o ambianță propice, care să îi stimuleze pe artiștii pentru o zi – cântecele și jocuri pentru copii.
Interpretarea lumii interioare a celor mici, odată cu exprimarea lor prin desen, va fi urmată, firesc, de o expoziție cu lucrările create de participanții la atelier.
Această invitație este compusă, de fapt, din două elemente extrem de importante și se adresează, în același timp, copiilor din familii de români, familii mixte sau celor turci.
Proiectul propus reprezintă un demers de familiarizare a celui mai tânăr segment de public cu valorile culturale românești sau comune prin intermediul artelor plastice, având teme diverse de inspirație, precum basmul, care stă la baza formării în copilăria multor generații.
Artist plastic și cadru didactic, Dalila Özbay este născută în Constanţa și este absolventă a Universitǎţii de Arte Plastice Mimar Sinan, Facultatea de Arte Plastice, Secţia de Picturǎ, promoţia 2004, Istanbul. Dalila Özbay a fost lector la Universitatea Tehnicǎ İstanbul, Secţia de Arte Plastice, iar în prezent este conferențiar universitar la Universitatea Namık Kemal, Facultatea de Arte Plastice, Secţia Picturǎ, Tekirdağ. Membră a Asociației Artiștilor Platici din Târgu-Mureș și colaboratoare a revistei Vatra Veche, Dalila Özbay a realizat multe expoziții personale și colective în străinătate, dar, în primul rând în România și în Republica Turcia. Câteva dintre gravurile sale se găsesc expuse la Muzeul de Artă Constanţa și la Muzeul Florean din Baia Mare.
Expoziția care va fi realizată în urma atelierului interactiv din data de 30 mai va fi deschisă publicului larg de luni, până vineri, între orele 09.00 – 17.00, în perioada 31 mai – 7 iunie 2019, la sediul ICR Istanbul.
Proiectul se înscrie în seria de evenimente dedicate în principal membrilor diasporei din Istanbul, comunității de români, și nu numai, cu scopul de a conserva valori și obiceiuri româneşti într-un spaţiu din afara țării de origine sau, pentru micuții artiști din Turcia, poate fi o oportunitate de apropiere de cultura românească.
Prin acest proiect ne adresăm celui mai tânăr segment de public, cu intenţia de a-l familiariza cu valori ale culturii române prin intermediul tehnicilor artelor plastice şi al poveştilor româneşti, care au marcat copilăria multor generaţii.
ICR Istanbul şi-a propus, printre altele, realizarea de activităţi periodice de atragere a publicului foarte tânăr, copii turci, dar mai ales copii din rândurile comunităţii de români în cadrul cărora se vor crea, într-o formulă atrăgătoare, picturi având la bază poveşti tradiţionale româneşti. De asemenea, întâlnirea tentantă cu desenul, pictura și poveştile româneşti într-un cadru adecvat copiilor ar putea reprezenta o ocazie preţioasă pentru comunitatea de români de a-şi regăsi rădăcinile culturale. Workshopul de față se înscrie și în seria de proiecte care contribuie la păstrarea și afirmarea identității etnice, culturale şi religioase.
Atelierul de pictură și desen este unul extrem de atractiv pentru orice categorie de vârstă – oferind tuturor posibilitatea să se exprime și prin acest mijloc artistic, mai ales că va fi realizat sub îndrumarea atentă a unei profesioniste, sub egida Zilei Internaţionale a Copilului.
Odată cu prezentarea acestei expoziții, ICR Istanbul conservă buna relație cu românii din oraș și poate promova în continuare tradițiile românești. Astfel, ICR Istanbul își urmărește unul dintre obiectivele importante, și anume conservarea identităţii româneşti şi susţinerea românilor din diaspora, un motiv în plus în menținerea legăturilor constante cu reprezentanții acesteia și încurajarea prezenței românilor la evenimentele organizate de ICR Istanbul. Se adaugă aici și familiarizarea copiilor, tinerilor din familiile mixte cu sediul şi evenimentele organizate de ICR Istanbul sau promovarea în rândul publicului a ofertei de cursuri de limba română pentru copii, de la ICR Istanbul. Nu în ultimul rând, se încurajează potențialului creativ al românilor și accentuarea contribuției românești la cultura universală. / transmite ICR Istanbul