spot_img

JumătaTESZT – bugetul redus restrânge programul festivalului care începe în zece zile

Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara – TESZT, ajuns la a douăsprezecea ediție, își restrânge considerabil programul inițial în urma adoptării bugetului Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” Timișoara. Pentru a păstra continuitatea și relația cu spectatorii fideli spiritului TESZT, în 20-26 mai 2019 se va organiza un TESZT cu program redus, o ediție de avarie.

 

”La ședința de marți, 7 mai, ordonatorul de credite – Primăria Municipiului Timișoara – a redus bugetul Teatrului Maghiar Csiky Gergely Timișoara comparativ cu anul 2018, făcând imposibilă realizarea programului Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara TESZT așa cum a fost el stabilit. În situația financiară nou-creată, Teatru a fost nevoit să anuleze mai multe spectacole selecționate și invitate la festival, precum și să reducă substanțial toate costurile unui astfel de eveniment internațional amplu.

Ediția din acest an se va ține sub sloganul „1/2SZT– jumătate de buget, jumătaTESZT”, fiind una de avarie, menită să mențină continuitatea festivalului. Prima ediție a Bursei de festivaluri, care a fost programată în timpul festivalului pentru a oferi un loc de comunicare și interacțiune între specialiștii din domeniul teatrului, a fost, de asemenea, anulată. Din același motiv legat de buget, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 a renunțat la programul Fo(u)r Public Spaces din cadrul TESZT, menit să prezinte publicului timișorean patru spectacole în aer liber cu acces gratuit.

TESZT e cel mai important festival internațional din regiune și singurul din Timișoara în prima parte anului, iar focusul său este pe teatrul contemporan și noile forme de expresie. Biletele se vor pune în vânzare luni, 13 mai, la prețul de 40 lei, sau 30 lei cu reducere, iar toate spectacolele vor fi traduse în română și engleză. Spectacolele care se vor juca în festivalul restrâns sunt:

 

Luni, 20 mai 2019, Sala Mare, 19:00

Teatrul Dramatic de Stat „Stary Dom” Novosibirsk (Rusia)

„Sociopath/Hamlet”

Regie: Andrei Prikotenko

 

Marți, 21 mai 2019, Sala Mare, 17:00

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara

„Swan lake revisited/Lacul lebedelor revăzut”

Regie: Kokan Mladenović

 

Miercuri, 22 mai 2019, Sala Mare, 19:00

Compania de dans Cie Malka Grenoble (Franța)

„Têtes d’Affiche”

Coregrafie: Bouba Landrille Tchouda

În cadrul Sezonului Cultural România-Franța 2019

 

Joi, 23 mai 2019

Sala Mare, 19:00

Jamaa El Irakya, Monty, Frascati Producties (Belgia-Olanda)

„Bagdad”

Creat de Enkidu Khaled și Chris Keulemans

 

Sala Studio, 21:00

Moment Maribor & EN-KNAP Ljubljana (Slovenia)

„Erou 2.0 – Spectacolul spectacolelor”

Regie: Uroš Kaurin și Vito Weis

 

Vineri, 24 mai 2019

Sala Mare, 19:00

Teatrul „Jászai Mari” Tatabánya (Ungaria)

„Macbeth”

Regie: Szikszai Rémusz

 

Sala Studio, 22:00

Moment Maribor & EN-KNAP Ljubljana (Slovenia)

„Erou 2.0 – Spectacolul spectacolelor”

Regie: Uroš Kaurin și Vito Weis

 

Sâmbătă, 25 mai 2019

Sala Studio, 16:00

Teatrul Apollo 111, București

„Medea’s Boys”

Regie: Andrei Măjeri

 

Sala Mare, 18:00

F.A.C.E. Szabó Visual Performing Arts Ensemble (Germania)

„Antigona”

Regie: Kristóf Szabó

 

Sala Studio, 21:00

Teatrul Apollo 111, București

„Medea’s Boys”

Regie: Andrei Măjeri

 

Duminică, 26 mai 2019, Sala Mare, 16:00

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara

Henric al IV-lea

Director de scenă: Victor Ioan Frunză

 

Datele despre spectacolele invitate, atât cele confirmate, cât și cele anulate din motive financiare, se pot găsi pe www.teszt.ro – ca o reprezentare clară despre ce ar putea fi un festival internațional într-o viitoare capitală culturală europeană.

Deschiderea oficială va avea loc luni, 20 mai, în foaierul teatrului înainte de spectacolul multipremiat în limba rusă „Sociopath/Hamlet” – invitat din Novosibirsk. Actorii sloveni Uroš Kaurin și Vito Weis vor juca de două ori „Erou 2.0 – Spectacolul spectacolelor” și vor susține în 22-26 mai un atelier de actorie pentru studenți și tineri actori din regiune. Expoziția Coll[age] de Benedek Levente, graficianul TESZT-ului, va fi vernisată la Atelierul de Urbanism luni, 20 mai, de la 18:00. Deși o selecție mai restrânsă reprezintă un regres pentru TESZT, care s-a dezvoltat de la an la an cu o arie geografică de selecție tot mai largă și spectacole tot mai complexe, Teatrul Maghiar subliniază importanța continuității evenimentului – în speranța că edițiile 2020 și 2021 vor fi întâmpinate de un context mai prielnic.”- anunță organizatorii.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508