Asociația Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” anunță lansarea contribuției video Romania: #Ode2Joy Challenge 2019, pe 9 mai, de Ziua Europei.
Inițiativa creativă răspunde provocării organizației paneuropene Europa Nostra și președintelui acesteia, Plácido Domingo (https://player.vimeo.com/video/334856663?color=f36b21&title=0&byline=0&portrait=0). Proiectul constă în reinterpretarea Imnului Europei într-un cadru cu importanță istorică și artistică, reprezentativ pentru țara de proveniență, prilej de ilustrare și promovare a patrimoniului comun, a unității în diversitate.
„Am fost încântat să văd câtă creativitate și pasiune regăsesc în diversitatea de contribuții la proiectul nostru #Ode2Joy Challenge (…). Mai presus de orice, toți vorbesc despre ceva ce avem cu toții în comun: credința în valorile noastre și iubirea pentru patrimoniul cultural pe care îl împărtășim.” a declarat Plácido Domingo.
În cadrul acestui proiect este promovat Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici“ al Academiei Române, alături de Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici“, al Muzeului Municipiului București. Proiectul realizat de Asociația Culturală „Patrimoniu pentru Viitor“ constă în reinterpretarea în acorduri de jazz a „Odei bucuriei“ de către Irina Sârbu Band (Irina Sârbu – voce, Puiu Pascu – pian, Ciprian Parghel – bas, Tudor Parghel – baterie; Orchestrație / Mix / Master – Tudor Parghel), într-un videoclip care prezintă exterioare, spații expoziționale și opere de artă de sorginte națională și occidentală aparținând celor două muzee. Regia este semnată de Sabina Pop.
Cele două muzee au fost construite de doi membri ai celebrei familii Minovici, unchi și nepot, Nicolae Minovici, respectiv Dumitru Furnică-Minovici, și sunt amplasate pe aceeași stradă, în zona de nord a Bucureștiului. Construite în stiluri arhitecturale diferite, neoromânesc și gotic terțiar, aceste două muzee exemplifică împreună ideea europeană de unitate în diversitate. Ambele sunt declarate monumente istorice și sunt clasate în patrimoniul național. Asociația Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” se alătură celor peste 130 de proiecte din toată Europa care au răspuns apelului de reinterpretare a „Odei Bucuriei”, contribuind astfel la valorizarea moștenirii culturale comune ca forță pozitivă și coezivă pentru Europa și cetățenii săi.
Videoclipul poate fi vizionat începând cu 9 mai pe canalul YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=NYocab1vONw&feature=youtu.be), pe site-ul (www.patrimoniu-viitor.ro) și pagina de Facebook ale Asociației (www.facebook.com/PatrimoniuPentruViitor/).