spot_img

Euro Fest-Teen/ SALUT, ADOLESCENȚA!

Între 7 și 12 mai 2019, în spațiile și sălile Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti și ale Teatrului de Comedie, are loc Euro Fest-Teen /  SALUT, ADOLESCENȚA, un program cultural, artistic şi educaţional care marchează sărbătorirea celei de-a XXII-a ediţii a Zilei Adolescenţilor, conform unei Legi promulgate la 13 noiembrie 1997 de Preşedintele României, sărbătorirea Zilei Europei (9 mai), sărbătorirea Anului Cărții și celebrarea președinției românești a Consiliului Uniunii Europene. Euro Fest-Teen /  SALUT, ADOLESCENȚA! – cel mai vechi și longeviv festival din România dedicat adolescenților! –  cuprinde câteva evenimente literare, artistice şi vizuale dedicate adolescenţilor europeni. Un program menit să ofere o scenă publică de afirmare pentru cei ce vor să le fie confirmate de către profesioniştii domeniului editorial, literar, teatral şi vizual talentul exprimat la „prima verba” ori pentru „opera prima”. Un program care pune în comunicare creatoare pe adolescenţii din România și Uniunea Europeană, dar și pe cei care derulează programe instituționale, culturale sau educaționale dedicate adolescenților. În 2019 se împlinesc 22 de ani de când a doua duminică a lunii mai a fost recunoscută oficial ca fiind Ziua Adolescenţilor, conform Legii privind instituirea Zilei Adolescenţilor, promulgată de Preşedintele României şi aprobată de către Parlamentul României la 13 noiembrie 1997, în urma lobby-ului făcut de Maestrul George Mihăiță și Clubul UNESCO – „Adolescenţii”. Festivalul este organizat de Primăria Municipiului București prin Teatrul de Comedie și Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Clubul UNESCO-Adolescenții, asociația Euro CulturArt, cu sprijinul Forumului Cultural Austriac București. Partenerii media ai programului sunt Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro. Premiile „Jos Pălăria” și InstantAdolesecența vor fi acordate de Ziua Adolescentului, duminică, 12 mai 2019, ora 12:00, la Teatrul de Comedie, în cadrul Galei ”Salut, Adolescența”, cu participarea extraordinară a maeștrilor Nicu Alifantis, George Mihaiță și Matei Vișniec.

 

 

Euro Fest-Teen /  SALUT, ADOLESCENȚA!

7-12 mai 2019

 

MARȚI, 7 mai 2019, ora 17:00

CENACLUL DE MARȚI

O lectură publică a câștigătorilor Concursului Național ”Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților” (2017) și a Concursului Național ”Cele mai frumoase povestiri ale adolescenților” (2018), precum și a unor adolescenți din București și din țară care au participat la atelierele de scriere creativă realizate de Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru. Vor susține o lectură publică Denisa Lepădatu (Colegiul Național ”Vasile Alecsandri”, Galați) și Vlad C.Dragne (Colegiul Național ”Sf.Sava”, București).

Moderatori: Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru

Locul desfăşurării: MNLR (Calea Griviței, nr.64-66).

 

Denisa Lepădatu este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri”, profil matematică-informatică intensiv, din Galaţi, o elevă eminentă, deţinătoare a peste 60 de premii şi diplome la concursurile locale şi naţionale de limba română, matematică, informatică și limba engleză. Premii literare (selectiv, cele mai importante): Premiul APLER pentru promovarea tinerelor talente pentru cele două cărţi editate în anul 2014 la editura InfoRapArt; Premiul Municipiului Galaţi pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea culturii, literaturii şi publicisticii gălăţene în rândul tinerilor; Premiul I la Concursul Naţional ”Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor” (2017), Premiul I la Concursul Naţional ”Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor” (2018) organizate de Clubul UNESCO-Adolescenții; Premiul I la Concursul Naţional „Ion Creangă” – povești. Din decembrie 2015 este membră MENSA – organizația mondială a celor mai inteligenți 2% oameni de pe planetă (cu coeficient IQ de peste 132).

 

Vlad C. Dragne are 17 ani și este elev la Colegiul Național „Sf. Sava”. În 2017 a participat la cursul de scriere creativă ținut de Florin Iaru și Marius Chivu. Scrie articole pentru revistele ”Ça va” și ”LZR”. A debutat în volumul colectiv „Matrioşka. Nouă prozatori adolescenți”, Editura Tracus Arte, 2018, și a publicat în ”Revista de povestiri” și ”iocan”.

 

MIERCURI, 8 mai 2019

InstantAdolescența

Expoziţia virtuală InstantAdolescenţa – cele mai frumoase fotografii digitale realizate de adolescenţi cu telefonul mobil. Criterii de selecţie: originalitate, creativitate şi hobby-uri adolescentine. Tema acestei ediții: EU-RO-PA

Fotografiile au fost selectate şi premiate de un juriu format din artistul vizual Mihai Zgondoiu, fotograful Andrei Runcanu şi scriitorul Dan Mircea Cipariu. Lucrările vor fi expuse pe platforma online www.ziua-a.ro şi vor fi proiectate în cadrul Galei „Salut, Adolescenţă”.

Coordonator: Mihai Zgondoiu

 

JOI, 9 mai 2019, ora 19:00

GALA EURO TEEN CLASSIC

Cvintetul austriac Young Brass Masters

Locul de desfăşurare: Grădina MNLR (str. Nicolae Crețulescu, nr.8)

Coordonator: Andreea Drăghicescu

 

Cvintetul Young Brass Masters a fost înființat în toamna lui 2017. Membrii săi provin de la cursurile de pregătire de la MDW – Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena și de la clasele pentru copii talentați de la Școala de Muzică Johann Sebastian Bach. Cu toții au fost premiați la competiții de muzică pentru tineri, la categoria solo. Ca ansamblu, au fost distinși cu premiul al doilea la competiția națională „Prima la musica”. Sunt sprijiniți cu pasiune și devotament de conducătorul ansamblului, Jakob Gollien. Deși foarte tânăr, ansamblul caută în permanență să-și extindă repertoriul, să interpreteze muzică din stiluri și epoci cât mai variate și să prezinte compoziții noi pentru cvintet de alămuri.

Young Brass Masters fac parte din Young Masters Program – o serie de cursuri de perfecționare, pentru a deveni muzicieni profesioniști. Programul oferă sprijin individual și prilejuri de a interpreta muzică de cameră în diferite ansambluri, în cadrul unor turnee internaționale: Asia, Statele Unite ale Americii, America de Sud, Grecia, Rusia – iar acum București.

 

Young Brass Masters:

Elias Domschitz – trompetă 

Andre Luca Leuthner – trompetă   

Martin Tinhof – corn           

Florian Strasser – trombon 

Simon Unseld – tubă            

Mag. Jakob Gollien – conducătorul ansamblului

 

Young Brass Masters

Program:

 

Karl Pilss                                 Festmusik Nr. 1

(1902 – 1979)

 

Tielman Susato                       Renaissance Dances

(1500 – 1561)                          2. Bransle Quatre Bransles

 

Johann Sebastian Bach           Jesu bleibet meine Freude

(1685 – 1750)

 

Kevin McKee                          Escape

(*1980)

 

Klaus-Peter Bruchmann          Cinq pour Cinq

(*1932)                                    1. Prelude

  1. Chanson
  2. Can Can

 

VINERI-SÂMBĂTĂ, 10-11 mai 2019

FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU PENTRU LICEENI „JOS PĂLĂRIA” – Ediţia XXII

Locul desfăşurării: Muzeul Național al Literaturii Române (Sala ”Iosif Naghiu”, Calea Griviței, nr.64-66)

Spectacolele se vor desfăşura în intervalul orar 10.00-18.30, cu intrare liberă pentru toţi adolescenţii.

Din juriul acestei ediţii fac parte profesoara de teatru și actrița Adriana Trandafir, actorul Tudor Aaron Istodor (laureat al Festivalului ”Jos Pălăria”, ediția din 2003) și producătorul și realizatorul radio Manuella Popescu.

Coordonatori: Loreta Popa și Diana Mihăiță

 

Festivalul Național al Trupelor de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, ediția  a XXII-a, aduce anul acesta în concurs 7 trupe de liceeni din ţară (Iași, Panciu, Botoșani, Roman și Focșani), precum şi 16 trupe din liceele bucureştene. Vor fi prezentate 24 spectacole cu adaptări după texte clasice şi moderne. Spectacolele înscrise în concurs se vor desfășura în Sala „Iosif Naghiu” a Muzeului Național al Literaturii Române din București (Calea Griviței, nr. 64-66), în intervalul orar 10.00-18.30, cu intrare liberă pentru toți adolescenții. Din juriul acestei ediţii fac parte profesoara de teatru și actrița Adriana Trandafir, actorul Tudor Aaron Istodor (laureat al Festivalului „Jos Pălăria”, ediția din 2003) și producătorul și realizatorul radio Manuella Popescu. Coordonatori: Loreta Popa și Diana Mihăiță.

Festivalul „Jos Pălăria”, inițiat de maestrul George Mihăiță, este primul festival național de teatru pentru liceeni lansat după Revoluția din 1989. Concursul are loc în cea mai nouă și modernă sală de teatru deschisă publicului bucureștean în 2017. Peste 250 de adolescenți, coordonați de 30 de profesori, vor urca pe scenă, fiind inspirați de textele dramaturgice scrise de autori români clasici şi contemporani, printre care Neil Simon, Al. Kirițescu, Vladimir Helmis, Moliere, Erich Emmanuel Schmitt, Shakespeare, dar și Elise Wilk, John Cariani, Carlo Goldoni, Mawby Green, Ed Feibert, Jean Teule, Kelly Fremon Craig, Gavin Wiesen, Thomas Bernhard, Valeriu Butunescu, Otto Ernst, Stephen Chbosky, Mihaela Michailov și Radu Apostol.

 

 

DUMINICĂ, 12 mai 2019

Ora 12.00, Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie (str. Sf. Dumitru, nr. 2)

Gala Salut, Adolescență!

Premiile „Jos Pălăria” și InstantAdolesecența vor fi acordate de Ziua Adolescentului, în cadrul unui eveniment multimedia și multiart, cu participarea extraordinară a maeștrilor Nicu Alifantis, George Mihăiță și Matei Vișniec. Amfitrion: Dan Mircea Cipariu.

 

Clubul UNESCO-Adolescenţii este o organizaţie non-politică, non-guvernamentală şi non-profit fondată de Maestrul George Mihăiţă. Preşedintele Clubul UNESCO-Adolescenţii este scriitorul Dan Mircea Cipariu, iar Vicepreşedintele asociaţiei este artistul vizual Mihai Zgondoiu.

 

Clubul UNESCO-Adolescenţii a fost creat în anul 1992 şi face parte din reţeaua mondială de cluburi UNESCO. Încă de la înfiinţare, Clubul UNESCO-Adolescenţii a făcut lobby parlamentar pentru legiferarea unei zile speciale dedicate fenomenului adolescentin. Astfel, în 1997, a fost promulgată LEGEA nr. 197 din 17 noiembrie 1997 privind instituirea Zilei Adolescentului în fiecare an.

 

Clubul UNESCO-Adolescenţii este printre primele asociaţii non-guvernamentale din România dedicate adolescenţilor. Scopul clubului este realizarea de programe cultural-sportive, turistice, info-educaţionale, de descoperire de noi şi tinere talente şi de promovare a acestora în plan profesional şi în viaţa publică.

 

Clubul UNESCO-Adolescenţii a colaborat încă de la înfiinţare cu instituţii culturale publice precum AFCN, Primăria Muncipiului Bucureşti, ArCub, Teatrul de Comedie, Primăria Sectorului 3 şi Primăria Sectorului 6 în realizarea unor proiecte culturale, artistice şi info-educaţionale pentru promovarea adolescenţilor şi a tinerilor creatori din domeniile artelor spectacolului, artelor vizuale şi ale literaturii.

Proiectele noastre comune, Săptămâna Adolescenţilor, Comedia ţine la TINEri, Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, Vernisaj A, Virtual Text A, Cursurile gratuite de actorie pentru elevi (profesor Delia Nartea), au venit în întâmpinarea creativităţii adolescenţilor din Bucureşti şi din ţară şi au devenit repere de referinţă pentru colaborarea dintre o reprezentantă a societăţii civile, o instituţie culturală aflată sub finanţarea unei autorităţi publice locale şi Primăria Municipiului Bucureşti.

În cele 21 de ediţii de până acum ale Festivalului Naţional de Teatru „Jos Pălăria”, au urcat pe scenă peste 5000 de adolescenţi (din care câţiva au ajuns mari actori şi regizori), iar premiile au fost decernate, de-a lungul anilor, de Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, Emilia Popescu, Vlad Cristache, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Alex Bogdan etc.

***

Euro Fest-Teen / Hello, Teens!

 

Euro Fest-Teen / Hello, Teens! festival will take place between 7 and 12 May 2019, in Bucharest, at the National Museum of Romanian Literature and at the Comedy Theatre. This cultural, artistic and educational program celebrates the 22nd edition of the Teenagers’ Day (in accordance with a law enacted by the President of Romania on the 13th of November 1997), Europe Day (9th of May), the Book’s Year, as well as the Romanian Presidency of the Council of the European Union. Euro Fest-Teen / Hello, Teens! – the oldest and the longest running Romanian festival devoted to teenagers – comprises several literary, artistic and visual events, dedicated to European teenagers. The program offers them a chance of public recognition of their fresh talents, coming from professionals of various fields, such as publishing, literature, theatre or visual arts. The program enables a creative dialogue between Romanian and European teenagers, on one hand, and between those cultural agents that initiate institutional, cultural or educational projects for young people, on the other hand. 2019 marks 22 years since the second Sunday of May was officially recognized as the Teenagers’ Day, in accordance with the Law regarding the instating of the Teenagers’ Day, enacted by the President of Romania and approved by the Parliament on the 13th of November 1997, further to the lobby of the actor George Mihăiță and the UNESCO Club – “Adolescents”. The festival is organized by the Municipality of Bucharest through the Comedy Theatre and the National Museum of Romanian Literature, UNESCO Club – “Adolescents”, Euro CulturArt association and with the support of Austrian Cultural Forum in Bucharest. The media partners of the event are Radio Romania Cultural and agentiadecarte.ro. The prizes “Jos Pălăria” [Hatts Off] and “InstantAdolescența” will be awarded on the Teenargers’ Day, Sunday, May 12, at 12pm, at the Comedy Theatre, in the frame of the Hello, Teens! Gala. Special guests: Nicu Alifantis and George Mihăiță.

 

Euro Fest-Teen / Hello, Teens!

7-12 May 2019

 

TUESDAY, 7 May 2019, 5pm

Tuesday Literary Circle

Public readings by the winners of the national competitions “Teenagers’ Most Beautiful Love Poems” (2017) and “Teenagers’ Most Beautiful Short Stories” (2018), as well as by teenagers who took part in the creative writing workshops coordinated by Dan Mircea Cipariu and Florin Iaru. Denisa Lepădatu (“Vasile Alecsandri” National College, Galați) and Vlad C. Dragne (“Sf. Sava” National College, Bucharest) will read from their literary works.

Moderators: Dan Mircea Cipariu & Florin Iaru

Location: NMRL (64-66 Calea Griviței)

 

Denisa Lepădatu is in the 10th grade at “Vasile Alecsandri” National College in Galați, where her main specialization is maths and information technology. She is an outstanding student, having won more than 60 prizes and diplomas in various local and national competitions (Romanian language, maths, IT, English). Some of the most significant literary awards she received are: APLER prize for promoting young talents – for her two books published in 2014 at InfoRapArt publishing house; the prize of Galați Municipality for her contribution to the development of the culture, literature and journalism of Galați amongst youngsters; 1st prizes at the national competitions “Teenagers’ Most Beautiful Love Poems” (2017) and “Teenagers’ Most Beautiful Short Stories” (2018), both organized by the UNESCO Club – “Adolescents”; 1st prize at the national competition “Ion Creangă” – short stories. From December 2015, she is a member of MENSA – the international society of the most intelligent 2% of the people in the world, according to their IQ level (above 132).

 

Vlad C. Dragne is 17 ani and studies at Sf. Sava” National College. In 2017 he participated in a creative writing workshop held by Florin Iaru and Marius Chivu. He is an editor for the magazines “Ça va” and “LZR”. He made his debut in the collective volume Matrioşka. Nouă prozatori adolescent [Matrioşka. Nine Teenage Writers], Tracus Arte publishing house, 2018, and he also published prose texts in the magazines “Revista de povestiri” and “iocan”.

 

WEDNESDAY, 8 May 2019

InstantAdolescența

The virtual exhibition InstantAdolescenţa – the best digital photos taken by teenagers with their mobile phone. Selection criteria: originality, creativity, teenager hobbies. Current edition’s topic: EU-RO-PA.

The photos were selected and awarded by a jury composed of the visual artist Mihai Zgondoiu, photographer Andrei Runcanu and writer Dan Mircea Cipariu. The works will be published on the online platform www.ziua-a.ro and will be projected during the Hello, Teens! Gala.

Coordinator: Mihai Zgondoiu

 

JOI, 9 May 2019, 7pm

EURO TEEN CLASSIC GALA

 

“Young Brass Masters” Austrian Quintet

Location: NMRL – Garde (8 Nicolae Crețulescu Street)

Coordinator: Andreea Drăghicescu

The brass quintet Young Brass Masters was founded in autumn 2017. The members come from the preparation courses of the mdw – University of Music and Performing Arts Vienna and from the classes for gifted children of the Johann Sebastian Bach Music School. The young talents are all winners of youth music competitions in the soloist categories. As an ensemble they won 2018 the second prize at the national competition “Prima la musica”. They are supported by their passionate and dedicated ensemble leader Mag. Jakob Gollien. The still very young ensemble tries constantly to expand its repertoire, to play music of different styles and epochs and to perform new compositions for brass quintet.

The Young Brass Masters are part of the Young Masters Program – additional courses to accomplish their education to become professional musicians. The heart of this program is individual support and playing chamber music in different ensembles, with concert tours to Asia, USA, South America, Greece, Moscow – and now to Bucharest.

 

Young Brass Masters:

Elias Domschitz – trumpet

Andre Luca Leuthner – trumpet

Martin Tinhof – horn

Florian Strasser – trombone

Simon Unseld – tuba

Mag. Jakob Gollien – ensemble leader

 

Program:

 

Karl Pilss                                 Festmusik Nr. 1

(1902 – 1979)

 

Tielman Susato                        Renaissance Dances

(1500 – 1561)                          2. Bransle Quatre Bransles

 

Johann Sebastian Bach           Jesu bleibet meine Freude

(1685 – 1750)

 

Kevin McKee                          Escape

(*1980)

 

Klaus-Peter Bruchmann          Cinq pour Cinq

(*1932)                                    1. Prelude

  1. Chanson
  2. Can Can

 

FRIDAY-SATURDAY, 10-11 May 2019

“HATS OFF” NATIONAL THEATRE FESTIVAL FOR TEENAGERS – 22nd edition

Location: National Museum of Romanian Literature (“Iosif Naghiu” Hall, 64-66 Calea Griviței)

 

The theatre performances will take place from 10am until 18.30pm. Free entry for all teenagers.

The jury members of this edition are: drama teacher and actress Adriana Trandafir, actor Tudor Aaron Istodor (laureate of “Hats Off” Festival, in 2003) and radio producer and editor Manuella Popescu.

Coordinators: Loreta Popa & Diana Mihăiță

 

“Hats Off” National Theatre Festival For Teenagers, 22nd edition, gathers in the competition 16 high school theatre troupes from Bucharest and 7 from other cities (Iași, Panciu, Botoșani, Roman, Focșani). The program includes 24 shows, with adaptations of both classical and modern texts. The competition takes place in one of the newest and most modern theatre halls in Bucharest, opened in 2017. More than 250 teenagers, coordinated by 30 teachers, will play on stage in performances inspired by Romanian and foreign playwrights, both classical and contemporary, such as: Neil Simon, Al. Kirițescu, Vladimir Helmis, Moliere, Erich Emmanuel Schmitt, Shakespeare, Elise Wilk, John Cariani, Carlo Goldoni, Mawby Green, Ed Feibert, Jean Teule, Kelly Fremon Craig, Gavin Wiesen, Thomas Bernhard, Valeriu Butunescu, Otto Ernst, Stephen Chbosky, Mihaela Michailov, and Radu Apostol.

 

“Hats Off” Festival, initiated by the great actor George Mihăiță, was the first national theatre festival for teenagers launched after 1989.

 

SUNDAY, 12 May 2019, 12pm

“Radu Beligan” Hall, Comedy Theatre (2 Sf. Dumitru Street)

Hello, Teens! Gala

The prizes “Jos Pălăria” [Hatts Off] and “InstantAdolescența” will be awarded on the Teenargers’ Day, in the frame of a multimedia and multiart event. Special guests: Nicu Alifantis and George Mihăiță.

Host: Dan Mircea Cipariu

 

* * *

 

UNESCO Club – “Adolescents” is a non-political, non-governmental and non-profit organization, founded by actor George Mihăiţă. The president is writer Dan Mircea Cipariu, and the vicepresident of the association is visual artist Mihai Zgondoiu.

 

UNESCO Club – “Adolescents” was created in 1992 and is a member of the international UNESCO Clubs network. From the very beginning, the club lobbied for the legislation of a special day dedicated to the teenage generation. Therefore, on the 17th of November 1997, the law (no. 197) regarding the Teenagers’ Day was enacted.

 

UNESCO Club – “Adolescents” is among the first Romanian NGOs dedicated to teenagers. The club’s objectives are to create and implement cultural, sport, touristic and info-educational programs, to discover and encourage young talents and to help them grow professionally, within the public sphere.

 

UNESCO Club – “Adolescents” has always collaborated with public cultural institutions in order to organize cultural, artistic and educational projects dedicated to teenagers and young creators in various artistic fields. Some of these institutions are: AFCN, the Municipality of Bucharest, Arcub, Comedy Theatre, Local Councils of Sectors 3 and 6, etc.

 

Our joint projects – such as Teenagers’ Week, Comedy Cares about YOUth, “Hats Off” National Theatre Festival For Teenagers, Exhibition A, Virtual Text A or free acting classes for students (teacher: Delia Nartea) – were meant to discover and encourage creativity among teenagers, but they also became reference points for a successful collaboration between an NGO, a cultural institution financed by a local public authority and the Municipality of Bucharest. In the previous 21 editions of the festival, more than 5000 teenagers played on the staged (and some of them became great actors and directors), and the awards have been offered by prominent Romanian actors such as: Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, Emilia Popescu, Vlad Cristache, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Alex Bogdan etc.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508